Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

MED 7: Έστειλαν ισχυρά μηνύματα με αποδέκτη τον Ερντογάν.

Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έστειλαν χθες, από τη Λευκωσία, ισχυρά μηνύματα για την Κύπρο τόσο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού όσο και για τα ενεργειακά. Μηνύματα τα οποία απευθύνονται πρωτίστως προς την Τουρκία και όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τα μεταφέρει και διά ζώσης τα όσα συζητήθηκαν στη σύνοδο της Λευκωσίας. MED 7: Έστειλαν ισχυρά μηνύματα με αποδέκτη τον Ερντογάν
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου τόνισαν πως η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλίδα για μια επανενωμένη Κύπρο. Στη Διακήρυξη που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, σημειώνεται ακόμη, μεταξύ άλλων, πως «είναι υψίστης σημασίας όπως η ΕΕ παραμείνει ενεργά αναμεμειγμένη στις διαπραγματεύσεις με την επανέναρξή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα παραμείνει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Επίσης επαινούνται οι προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να υπάρξει μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς ξένες επεμβάσεις, στρατεύματα και εγγυήσεις. Οι εφτά νότιοι της ΕΕ επαναλαμβάνουν τη σθεναρή τους υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες από την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που να οδηγήσουν σε μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.
Οι εφτά νότιοι της ΕΕ υπενθυμίζουν εξάλλου τη στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διασφάλιση της συνεχούς εμπλοκής των ευρωπαϊκών εταιρειών στην περιοχή.

Ακόμη επαναβεβαιώνουν τη σημασία των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση ενός ανοικτού διαλόγου για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και για συνεργασία σε ζωτικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι μεταφορές, η οικονομία και το εμπόριο, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στη χώρα.
Επαναλαμβάνουν ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις της με βάση το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των καλών σχέσεων γειτονίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζουν ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ είναι ένα απαραίτητο συστατικό, καλώντας την Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, αναφέρουν πως «η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης και η άρση των απαγορεύσεων στα λιμάνια και στα αεροδρόμια/εναέριο χώρο της για την Κύπρο και τις εταιρείες της ΕΕ που σχετίζονται με την Κύπρο θα είναι επίσης επωφελής για ολόκληρη την περιοχή».  Οι επτά νότιες χώρες της ΕΕ εκφράζουν υποστήριξη στην ταχεία ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργασίας που θα ενισχύσει τους κανόνες της ΕΕ για δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και θα διασφαλίζει τη δίκαιη και αποτελεσματική εφαρμογή τους. Επίσης σημειώνουν την ετοιμότητα της Κύπρου όπως η Λευκωσία φιλοξενήσει την έδρα του Οργανισμού αυτού.
Αναγνωρίζουν ακόμη ότι η περιοχή της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου αποτελεί έναν στρατηγικό διάδρομο για προμήθεια αερίου και ηλεκτρισμού μέσω υποδομών αερίου όπως ο αγωγός EastMed, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτική της Ένωσης για διαφοροποίηση των πηγών, των προμηθευτών και των οδών μεταφοράς, ως μέρος της στρατηγικής πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης για την οποία απαιτούνται επίσης καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών της και στις περιοχές της Δυτικής Μεσογείου και του Ατλαντικού.
 
Αναδείχθηκε η στρατηγική σημασία της Κύπρου
 
Ιδιαίτερης ανάγνωσης θα πρέπει να τύχουν οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των 7 του ευρωπαϊκού νότου. Δηλώσεις οι οποίες αντικατοπτρίζουν και το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν οι πρόεδροι της Κύπρου και της Γαλλίας πριν από τη σύνοδο. Ο Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την Κύπρο ως στρατηγικό σημείο για την αεροναυτική δύναμη της Γαλλίας και τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις αποτελούν παράδειγμα στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ακόμα πως κατά τη συνάντηση του με τον Νίκο Αναστασιάδη άνοιξαν προοπτικές για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
 
Απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό σχετικά με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Εμ. Μακρόν, ανέφερε πως είναι ένα παράδειγμα εξαιρετικό για την Ευρώπη και ένα μήνυμα ελπίδας εκεί όπου υπάρχουν διαφωνίες. Ο διάλογος, όπως είπε, οδηγεί σε αποτελέσματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από δικής του πλευράς τόνισε πως υπάρχει αποφαστιστικότητα για υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου. Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς παρεμβάσεις τρίτων και κατοχικά στρατεύματα.  Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει κοινό όραμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τόνισε ότι αποτελεί στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι χώρες της Ευρώπης για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση. 
 
 
Πρώτο βήμα για σημαντικές συμφωνίες για άμυνα με Γαλλία
 
Μόνοι τους, για μισή ώρα, τα είπαν χθες οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Γαλλίας, όπου είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών. Νίκος Αναστασιάδης και Εμανουέλ Μακρόν έκαναν το πρώτο βήμα για σημαντικές συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν κατά την επόμενη συνάντηση των δύο στο Παρίσι στο προσεχές διάστημα. Οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Μακρόν συζήτησαν για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και την εμπλοκή των γαλλικών εταιρειών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες της ΤOTAL. Η ατζέντα των δύο ηγετών περιλάμβανε επίσης θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς και άλλα διμερή θέματα. Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι σε όλα τα θέματα που συζήτησαν οι δύο Πρόεδροι υπήρξε σημαντική πρόοδος.

Ο ΠτΔ ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τις προσπάθειες της Κύπρου να εξασφαλίσει έδρα ενός ευρωπαϊκού οργανισμού. Η Λευκωσία καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να κερδίσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση αναφέρονταν τα εξής: «Κατά τη συνάντηση των δύο Προέδρων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητήματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας, η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό».
 
Ο κύκλος των διμερών επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη ξεκίνησε με συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Κύπρος και Πορτογαλία συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους για διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ, την περαιτέρω συνεργασία τους στη «ναυτική επιστήμη» και την «ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα του τουρισμού».
Μετά το πέρας της συνάντησης των MED 7, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Στο επίκεντρο των δύο ηγετών βρέθηκαν τα ενεργειακά και κυρίως ο αγωγός EastMed. Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με κύριο αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

  Ανδρέας Πιμπίσιης 
philenews.com                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου