Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Στόλτενμπεργκ: Πολύ σύντομα η υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της 'Βόρειας Μακεδονίας' στο ΝΑΤΟ".

Η "Βόρεια Μακεδονία" μπορεί να περιμένει πολύ σύντομα την πρόσκληση ένταξης της στο ΝΑΤΟ, τώρα που το Ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της χώρα, αυτό δήλωσε στο Politico ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. "Θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του NATO.

Πόσο σύντομα είναι όμως αυτό το σύντομα;

"Η κύρωση του πρωτοκόλλου θα χρειαστεί λίγο χρόνο, καθώς εξαρτάται και από τα 29 κοινοβούλια των χωρών μελών του NATO", σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ.

"Την τελευταία φορά χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο", δήλωσε αναφερόμενος στην ένταξη του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία, η οποία ολοκληρώθηκε το 2017. "Μόλις υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης, τα Σκόπια θα αρχίσουν να κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο NATO", πρόσθεσε ο Γ.Γ. του NATO.
Φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ θα είναι ο πρώτος οργανισμός που θα τηρήσει την υπόσχεση της Δύσης να εντάξει την χώρα με το νέο όνομα της, αναφέρει το Politico. Ο επόμενος οργανισμός θα είναι η ΕΕ, η οποία θα αξιολογήσει την πρόοδο των υποψήφιων χωρών για ένταξη στην ΕΕ το καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, με τον Επίτροπο Johannes Hahn να αναφέρει ότι "η "δύναμη έλξης" της ΕΕ εξακολουθεί να λειτουργεί", προσθέτοντας ότι η ΕΕ "φέρνει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή σε μια περίοδο που αυξάνονται οι δυνάμεις αποσταθεροποίησης" .

Το Politico αναφέρει ότι "μπορεί οι πιθανότητες επανεκλογής του Αλέξη Τσίπρα είναι αρκετά μικρές με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπίσεις, αλλά η θέση του στην ιστορία είναι εξασφαλισμένη".

Το Politico αποκαλεί "στρυφνή" την αντιπολίτευση, αναφέροντας την δέσμευση του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη να εμποδίσει την ένταξη της "Βόρειας Μακεδονίας" στην ΕΕ εάν εκλεγεί πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, αν «τα ελληνικά συμφέροντα δεν ικανοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσχώρησης.

Το Politico καταλήγει ότι όλα θα κριθούν από το πόσο η συμφωνία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις φετινές εκλογές - τόσο τις ευρωπαϊκές, όσο και τις ελληνικές.

Πηγή Politico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου