Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Προκλητικός ο Ερντογάν επικαλείται συμφωνία στ΄Άδανα του 1998 που δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία αν απειλείται να εισβάλει στη Συρία.


Προκλητικός ο Ερντογάν δηλώνει πως η Τουρκία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγκαταστήσει safe zone στη Συρία  (Reuters) και ότι αναμένει η ασφαλής ζώνη στο Βορρά να εγκαθιδρυθεί σε λίγους μήνες. Επίσης έφθασε στο σημείο να επικαλεστεί συμφωνία στ΄Άδανα του 1998 που κατ΄αυτόν επιτρέπει στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία με στρατό αν οι εξελίξεις δεν είναι καλές κι απειλείται.

O Erdoagan ουσιαστικά προαναγγέλει μαζική εισβολή στη Β Συρία.
Όπως μεταφέρει το anadolu o Erdogan είπε πως « περιμένουμε ότι η υποσχεμένη ζώνη ασφαλείας ή ουδέτερη  για την προστασία της χώρας μας από τις τρομοκρατικές οργανώσεις στα όρια των συνόρων μας  θα συγκεκριμενοποιηθεί εντός κάποιων μηνών. Σ΄αντίθετη περίπτωση θα δομήσουμε αυτή τη ζώνη ασφαλείας ή ουδέτερη εμείς οι ίδιοι ». Και συμπλήρωσε ότι ο « αποτελεσματικός έλεγχος στο terrain οφείλει να μας επανέλθει. Ως Τουρκία καταλήξαμε σε αυτήν την πρόταση και πέραν αυτής καμιά ».
Είπε ότι η Συνθήκη των Adana, που υπέγραψε η Τουρκία το 1998 με τη Συρία εξουσιοδοτούσε την Τουρκία να μπει στο συριακό έδαφος σε περίπτωση εξαιρετικών γεγονότων.

« Αυτή η υπογραφή δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να μπει σε αυτό το έδαφος με την παραμικρή αρνητική εξέλιξη « , επέμεινε πριν να επιβεβαιώσει πως η χώρα του  νομιμοποιείται περισσότερο να παρέμβει στη Συρία παρά δυνάμεις ερχόμενες από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά..H συμφωνία γνωστή ως Πρωτόκολλο των Αδάνων που υπογράφτηκε το 1998 με τη Συρία δεσμεύει την τελευταία να εμποδίσει το PKK να επιχειρεί στο βορρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου