Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018

Απάντηση ΥΠΕΞ στις απειλές της Τουρκίας.

Απάντηση ΥΠΕΞ στις απειλές της Τουρκίας

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο που στόχο έχει την αμφισβήτηση, επαναλαμβάνω, σε επικοινωνιακό επίπεδο, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών και είπε ότι κάλεσε τη Τουρκία για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης από τη Βουλή όπου βρέθηκε σήμερα σχολιάζοντας δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας για τα ενεργειακά ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «εδώ και καιρό ακούμε καθημερινά σχεδόν δηλώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων κατά κύριο λόγο, που στην ουσία απειλούν την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την υλοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών».
«Απειλές που, αν θέλετε, στρέφονται και ενάντια στα γειτονικά κράτη, ενάντια στην ΕΕ, ενάντια στις ίδιες τις εταιρείες», είπε.
Ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο που στόχο έχει την αμφισβήτηση, επαναλαμβάνω, σε επικοινωνιακό επίπεδο, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Εμείς, διαβεβαίωσε, «προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες που πρέπει να πράξουμε  εδώ και καιρό έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών».
«Δημόσια, και το επαναλαμβάνω και σήμερα, έχουμε καλέσει την Τουρκία να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για καθορισμό των θαλάσσιων μας συνόρων στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση της σχετικής σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982», είπε.
Συνάντηση με τοπικές αρχές Πύλας και ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το ζήτημα που έχει προκύψει με την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα έχει να κάνει με σκέψεις για αντικατάσταση φυλακίων με κάμερες απάντησε ότι «όχι δεν σχετίζεται με τις σκέψεις που έχετε αναφέρει. Εκείνο που μπορώ να πω δημόσια αυτή την στιγμή είναι ότι βρισκόμαστε σε επαφή με τις κοινοτικές αρχές στην Πύλα, θα υπάρξει από κοινού συνάντηση, έτσι ώστε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα».
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να απομακρυνθεί το φυλάκιο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε: «Όχι. Δεν υπάρχει κάποια απόφαση για απομάκρυνση. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, κάποιες σκέψεις που αφορούν εσωτερικές, αν θέλετε, μετακινήσεις της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών».
Πηγή: ΚΥΠΕ
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου