Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Μία ακόμα τουρκική Navtex για ασκήσεις αυτή τη φορά δυτικά της Κύπρου.

Μεγάλες θαλάσσιες περιοχές, δυτικά της Κύπρου, δέσμευσε χθες το μεσημέρι η Τουρκία, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις.

Συγκεκριμένα, η περιοχή που δεσμεύθηκε ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, δυτικά της Κύπρου, μόλις εφτά ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Κάτω Πάφου.
Όπως αναφέρουν τοπικά κυπριακά μέσα, η Navtex αφορούσε ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού, διάρκειας από χθες το μεσημέρι έως χθες αργά το απόγευμα.
Η συγκεκριμένη Navtex εντάσσεται σε μία προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης, αφού την ίδια περίπου χρονική περίοδο είχε εκδόσει αντίστοιχη Navtex κι η Κύπρος, δεσμεύοντας για ασκήσεις τη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου, μεταξύ Λάρνακας και Κάβο Γκρέκου για το διάστημα μεταξύ 28 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η NAVTEX είναι μία διεθνώς προσφερόμενη Υπηρεσία που αποσκοπεί στην ασύρματη μετάδοση στα πλοία που πλέουν σε μία δεδομένη παράκτια περιοχή διαφόρων πληροφοριών ναυτιλιακής, μετεωρολογικής και εν γένει σημαντικής αν όχι κατεπειγούσης φύσεως που αφορούν τις εκάστοτε περιοχές.
Η NAVTEX εντάσσεται σε ένα διεθνώς συντονισμένο δίκτυο εκπομπών (Maritime Safety Information). Το MIS διαθέτει τρεις υπηρεσίες εκπομπής, μια εκ των οποίων είναι και το NAVTEX.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για έκδοση σήματος κινδύνου, συντονισμό επιχειρήσεων διάσωσης, τοπικές επικοινωνίες και σήματα τοποθεσίας.
Ωστόσο, όταν η Τουρκία εκδίδει NAVTEX με τον τρόπο που το κάνει ουσιαστικά επιδιώκει μία προσπάθεια «κηδεμόνευσης» της εκάστοτε περιοχής, αφού επηρεάζει καταλυτικά τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή αυτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λευκωσία έχει προχωρήσει και στην έκδοση NOTAMs, σύμφωνα με τις οποίες οι δικές της ναυτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα περιλαμβάνουν και τη πυραύλων κάθετης εκτόξευσης σε ένα ύψος έως και 7.000 πόδια.

Αντίστοιχα ΝΟΤΑΜ είναι μια ειδοποίηση προς αεροπόρους (Notice to Airmen NOTAM ή NoTAM) με παρόμοια σκοποθεσία με τη NAVTEX, για την αποφυγή περιοχών υψηλού περιστασιακού κινδύνου.
ptisidiastima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου