Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018

Η Μόσχα καλεί τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις, κατηγορεί ΗΠΑ για απελάσεις.


Η Μόσχα καλεί τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις, κατηγορεί ΗΠΑ για απελάσεις

Τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα κάλεσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις, σχετικά με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα. Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από τις απελάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι πίσω από την «αντιρωσική», όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται η Ουάσιγκτον. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το Τass, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει αβάσιμες τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και σημειώνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πληγούν σοβαρά οι διμερείς σχέσεις.
Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το ρωσικό ΥΠΕΞ σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί στην πρόσκληση που έχει λάβει ο Σεργκέι Λαφρόφ προκειμένου να επισκεφθεί την Αθήνα το ερχόμενο φθινόπωρο. Την ίδια πληροφορία είχε μεταδώσει και χθες το Interfax, κάτι που υποδεικνύει ότι η ρωσική πλευρά είναι ενοχλημένη από την απόφαση της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα ζήτησε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άλλους δύο, για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας ενώ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ερωτώμενος σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Όπως είχε γίνει γνωστό τα μέτρα που έλαβε η Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Μεταξύ των κατηγοριών είναι η απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.
Στήριξη της Ελλάδας από ΗΠΑ
Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα «που υπερασπίζεται την κυριαρχία της» εξέφρασε χθες το State Department, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, αναφέρει ότι «Η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι επιχείρησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η Ρωσία πρέπει να δώσει τέλος στην αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά».
Σημειώνεται ότι μόλις έγινα γνωστή η απέλαση των Ρώσων διπλωματών ο Αντρέι Κλίμοφ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας, δήλωσε στο RIA Novosti πως η και Ρωσία θα απελάσει δύο Έλληνες ειδάλλως η Μόσχα «δεν θα μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των υπαλλήλων της».
Ακόμη πρόσθεσε πως η Ρωσία ποτέ δεν θεώρησε σύμμαχο και εταίρο την Ελλάδα στην Ευρώπη, καθώς όπως είπε «η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό».
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου