Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018

Ασύμμετρη απογοήτευση.


Vassilis Viliardos.


Ασύμμετρη απογοήτευση.

Η διαχρονική ανικανότητα των κυβερνήσεων μας είναι δεδομένη και γνωστή - ενώ της σημερινής είναι μεγαλύτερη, κυρίως λόγω ανεπάρκειας και απειρίας, αν και διαθέτει σημαντικές ικανότητες γκεμπελικής προπαγάνδας, σε συνδυασμό με πλήρη έλλειψη ευθιξίας. Επίσης είναι γνωστή η αυθαιρεσία της κοινωνίας μας σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια - όπως τα μέτρα προστασίας που δεν εφαρμόζονται, τα
αυθαίρετα που έχουν πλημμυρίσει τα δάση, το κλείσιμο των ρεμάτων ή η δόμηση που δυσκολεύει τη μετακίνηση και εμποδίζει την πρόσβαση στη θάλασσα σε πολλές περιοχές. Εν τούτοις, τα τελευταία γεγονότα δεν επεξηγούνται μόνο από αυτά τα προβλήματα - υπενθυμίζοντας πως έχουμε αναφερθεί πάρα πολλές φορές στο μηδενισμό των παγίων επενδύσεων μετά την επιβολή των μνημονίων, τονίζοντας πως έτσι δεν επισκευάζεται και δεν ανανεώνεται τίποτα στη χώρα, οπότε κάποια στιγμή ήταν αναπόφευκτο να έλθει ο λογαριασμός.

Περαιτέρω, η γερμανική εφημερίδα FAZ αναρωτήθηκε εάν είναι συνυπεύθυνοι οι δανειστές για την ανείπωτη πύρινη τραγωδία - εάν ίσως φέρουν την κύρια ευθύνη για την καταστροφή, τις ανεπαρκείς δυνατότητες διάσωσης και την ελλιπή πρόληψη. Εν προκειμένω, οι περικοπές στον τομέα της πολιτικής προστασίας ήταν ασφαλώς μέρος των προγραμμάτων λιτότητας - ενώ μόνο την τελευταία άνοιξη μειώθηκαν κατά 34 εκ. €, με αποτέλεσμα να υπάρχουν όλο και λιγότεροι, κακοπληρωμένοι πυροσβέστες, χαλασμένα οχήματα που δεν μπορούν να επισκευασθούν κοκ. Εκτός αυτού, δεν συνέβησαν μόνο οι πυρκαγιές στο Μάτι και στην Κινέττα αλλά, επίσης, οι διαδοχικές πλημμύρες στην Αττική που έφτασαν ακόμη και στα βόρεια προάστια - προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.
Η αιτία για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ήταν πιθανότατα ένας χαλασμένος πυλώνας της ΔΕΗ - μίας επιχείρησης που δεν είναι σε θέση να επισκευάσει τίποτα, λόγω των τεράστιων ζημιών που της έχει προκαλέσει η κρίση, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες απαξίωσης της για να ξεπουληθεί. Όσον αφορά τις πλημμύρες, συνυπαίτια είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν διενεργούνται λόγω μνημονίων, η ελλιπής λειτουργία των δήμων εξαιτίας της έλλειψης πόρων, τα προβλήματα της ΕΥΔΑΠ από την κρίση, επίσης από τις προσπάθειες απαξίωσης της κοκ. Δυστυχώς δε, όπως φάνηκε σήμερα στο πολεοδομικά απαράδεκτο Μαρούσι, πρόκειται μόνο για την αρχή - αφού η χώρα είναι διαλυμένη, με τις δημόσιες υπηρεσίες κάθε είδους, όπως τον ηλεκτρισμό, την ύδρευση ή τα νοσοκομεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, χωρίς να εξαιρείται ο ιδιωτικός τομέας που πάσχει επίσης σοβαρά από επενδύσεις.
Στα πλαίσια αυτά ο συνδυασμός της πολιτικής ανικανότητας και των κοινωνικών αυθαιρεσιών, με την κατάρρευση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού από τα μνημόνια, αποτελεί μία βραδυφλεγή βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της πατρίδας μας - οπότε είναι λάθος να προσπαθεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επικαλούμενη ακραία καιρικά φαινόμενα. Η μόνη ασύμμετρη πάντως απειλή είναι η συλλογική απογοήτευση και η οργή των Ελλήνων - η οποία αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει, με οδυνηρά επακόλουθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου