Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018

Όλοι περιμένουν τις κινήσεις Ερντογάν.

Δείγματα γραφής από τον νεοεκλεγέντα ηγέτη της Τουρκίας περιμένουν η Λευκωσία, η Αθήνα καθώς και ο ΟΗΕ, η ΕΕ και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό, προκειμένου να δουν το ξεκαθάρισμα των προθέσεων της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επιστροφής στο τραπέζι του διαλόγου.


Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν το πράσινο φως από την Τουρκία για το διορισμό του νέου ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος όπως έγινε γνωστό προσανατολίζεται στην ανάθεση του δύσκολου αυτού ρόλου στην βοηθό του, Τζέιν Χολ Λούτε, τουλάχιστον σε προσωρινή βάση. Η Τζέιν Χολ Λούτε αναμένεται να έρθει στην Κύπρο πολύ σύντομα με στόχο να διερευνήσει τις προθέσεις των μερών και να μεταφέρει τη βούληση του επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για επιστροφή στο διάλογο το συντομότερο δυνατόν.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι κλειδί για τη συνέχεια θα αποτελέσει η στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα, κάτι βεβαίως για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη. Κι αυτό διότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μετά την εκλογική νίκη της Κυριακής ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κινήσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά θα επιδιώξει ένα ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Δεν αποκλείεται ωστόσο να χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική ή ακόμη να προχωρήσει και σε ελεγχόμενη κρίση ώστε να δώσει διαπιστευτήρια στους εθνικιστές ψηφοφόρους του, στους οποίους σύμφωνα με τις μετρήσεις της τουρκικής γνώμης, οφείλεται και η νίκη του από τον πρώτο γύρο. «Στη βάση αυτών των δεδομένων δεν αποκλείεται τίποτε» δήλωσε στη Cyprus Times διπλωματική πηγή, μεταφέροντας την ανησυχία που επικρατεί στην Ουάσιγκτον αλλά και στις Βρυξέλλες για την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο έπαυσαν εδώ και μερικά χρόνια να θεωρούν αξιόπιστο συνεργάτη και δυνητικό εταίρο.
Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές η Λευκωσία αναμένει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η προσπάθεια θα επαναρχίσει, μάλλον αμέσως μετά το καλοκαίρι. Με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες θα αξιοποιήσει την παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. «Ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν πρόκειται να αφήσει τόση δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια να πάει χαμένη» σύμφωνα με την εκτίμηση δυτικού διπλωμάτη. Η Λευκωσία θεωρεί ότι για να υπάρξει συνέχεια θα πρέπει να γίνουν γνωστές οι τουρκικές θέσεις πάνω στα ζητήματα που αποτελούν προϋπόθεση για την Ελληνοκυπριακή πλευρά, που δεν είναι άλλα από το θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής. Επιπλέον η Λευκωσία αναμένει το ξεκαθάρισμα θέσεων από τον Μουσταφά Ακιντζί σε ό,τι αφορά ζητήματα που σχετίζονται με εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθιστά σαφές ότι είναι έτοιμος να παραστεί σε διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο και για επανέναρξη του διαλόγου σε δικοινοτικό επίπεδο για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, δεδομένου ότι θα υπάρξουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για αίσια κατάληξη της προσπάθειας.
Η προσοχή στα ενεργειακά
Καθοριστική για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα είναι η στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά και ειδικότερα οι όποιες κινήσεις θα επιχειρήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ με το γεωτρύπανο. Διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν πραγματοποίηση των τουρκικών απειλών για έρευνες ή ακόμη και γεώτρηση μέσα σε τεμάχιο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει γκρίζα ζώνη και να δημιουργήσει αμφιβολίες στις ενεργειακές εταιρείες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας και την αποτελεσματικότητά της να τα διαφυλάξει. «Είναι ένα σενάριο που κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει» σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στη Cyprus Times. Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν τα δεδομένα από κοντά και φροντίζουν να ενημερώνουν συχνά στο ανώτερο δυνατό επίπεδο τόσο τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και ηγέτες χωρών με σημαντική επιρροή.
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου