Συνεχίζουν τη διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Κέρκυρας οι περίπου 60 εργαζόμενοι, συμβασιούχοι στην Καθαριότητα, που έμειναν εκτός προσλήψεων, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα. Και παρότι σε τραγική οικονομική κατάσταση αποφάσισαν να κάνουν τραγούδι την κραυγή αγωνίας τους.Το βράδυ της Πέμπτης 31 Μαΐου οι μέχρι πρότινος εργαζόμενοι με σύμβαση στην Καθαριότητα του Δήμου Κέρκυρας μαζεύτηκαν, μίλησαν για τις επόμενες κινήσεις τους και… γιόρτασαν την 10η συνεχόμενη ημέρα αγώνα με τραγούδια. Με φόντο τις σκηνές που έχουν στήσει έξω από το Δημαρχείο και τα κρεμασμένα γιλέκα εργασίας, έκαναν την απελπισία τους τραγούδι.
Ένα τραγούδι από τον «απολυμένο Γ. πατέρα δύο παιδιών» και τον συνάδελφό του «απολυμένο, άφραγκο και ερωτευμένο», τον Δ. που κρέμασε στη φανέλα του τα ονόματα των δύο ανήλικων παιδιών του και τον Γ. που χρόνια τώρα δεν είχε άλλο σπίτι από αυτό το Δημαρχείο, τον Μ. που μένει σε σπίτι χωρίς ρεύμα και τον Σ. που δεν ντρέπεται να δηλώσει ότι «δύσκολα εδώ και μέρες τα φέρνει βόλτα». Κι αν οι φωνές τους, το βράδυ της Πέμπτης δεν ήταν της αρεσκείας μας, κι αν χάλασαν την ησυχία μας και την προγραμματισμένη ζωή μας, ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι εργαζόμενοι μέχρι πρότινος σκληρά, αυτοί που μάζευαν τα σκουπίδια μας και έβγαζαν πέρα τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και κόπο, με πρόγραμμα ίδιο με το δικό μας, οικογένεια με ίδιες απαιτήσεις με τις δικές μας, έμειναν κυριολεκτικά στο δρόμο, παρά τις υποσχέσεις…


Τους οφείλουν δεδουλευμένα

Και για εκείνους που απορούν ακόμη γιατί έχουν «κατασκηνώσει» έξω από το Δημαρχείο και δεν κατανοούν το αίτημα για συνέχιση της εργασίας τους αφού ο νόμος (και το ΑΣΕΠ) τους άφησε χωρίς δουλειά η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για σκληρά εργαζόμενους επί σειρά ετών, με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας, στους οποίους είχαν υποσχεθεί συνέχιση του εργασιακού καθεστώτος. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται πλέον σε ηλικίες δύσκολες αν όχι απαγορευτικές για εξεύρεση νέας εργασίας. Την απόφαση που τους στέρησε την εργασία παλεύουν με δικαστικές προσφυγές, η πρώτη αναμένεται να εκδικαστεί σε 15 περίπου ημέρες. Την μη τήρηση των υποσχέσεων όμως πως να την παλέψουν;
Και σ΄αυτά προστίθεται και η απελπιστικά αργή αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους. Τους οφείλονται επιδόματα, άδειες, βραδινά και αργίες, ποσά που αν τους αποδίδονταν άμεσα θα ήταν μια κάποια ανακούφιση μέχρι να δουν τι θα απογίνουν. Η γραφειοκρατία, οι έλεγχοι, η νομιμότητα (sic) κι όσα ακόμη μπορεί να επικαλεστεί μια -άδεια συναισθημάτων και  τυφλή ανθρώπινων αναγκών- κρατική μηχανή, δεν μπορεί να γίνει υπερασπιστική γραμμή μιας κοινωνίας αλληλεγγύης. Εκτός κι αν όλοι είμαστε τόσο χορτασμένοι που δεν μπορούμε να καταλάβουμε τις ανάγκες των οικονομικά αδυνάτων…Στ. Κορφιάτης: Να διαφυλάξουμε το ενωτικό κλίμα

Ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας Σταμάτης Κορφιάτης είναι στο πλευρό τους. Μιλώντας στο CorfuPress δήλωσε την αναγκαιότητα διαφύλαξης της ενότητας των εργαζομένων. «Τα πράγματα δεν πήγαν όπως θέλαμε και με την προκήρυξη αυτή έμεινε το 80% των συμβασιούχων έμειναν χωρίς δουλειά. Ας περιμένουμε τους οριστικούς πίνακες κατάταξης κι ας ελπίσουμε να προσληφθούν κι άλλοι συνάδελφοι», δήλωσε.


Μάλιστα τόνισε ότι θα πρέπει οι απολυμένοι να προσληφθούν μέχρι τα οριστικά αποτελέσματα κι ο Δήμος αντί να προβαίνει σε αναθέσεις σε ιδιώτες (σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα με αμφίβολα αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε) να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας και να προσλάβει με 4μηνες συμβάσεις προσωπικό.


Σ. Σκούρας: Είμαστε σε απόγνωση

Ο Στάθης Σκούρας εκπρόσωπος των απολυμένων συμβασιούχων ζήτησε την συμπαράσταση όλων: «Ξέρουμε ότι δεν είναι ωραίο θέαμα οι σκηνές και τα κρεμασμένα γιλέκα έξω από το Δημαρχείο αλλά πραγματικά δεν έχουμε άλλο τρόπο διαμαρτυρίας. Εργαζόμαστε για χρόνια με συμβάσεις και παρά τα όσα μας υποσχέθηκαν μείναμε εκτός δουλειάς. Με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ από τους 70 συμβασιούχους πήραν μόνο 10-15 κι οι υπόλοιποι αποφασίσαμε να στραφούμε με ασφαλιστικά μέτρα μήπως προφυλάξουμε την εργασία μας» δηλώνει στο CorfuPress.
Εξηγεί ότι ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης είχε υποσχεθεί από πέρσι συνέχιση της εργασίας αλλά τίποτα δεν έγινε. Κι ο Δήμαρχος πρέπει να μας δώσει τα δεδουλευμένα μας, λέει, από το Πάσχα τα περιμένουμε. Και που οφείλεται η ταλαιπωρία; Σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθυστερήσεις, λάθη και παραλείψεις. «Ας μας δώσει ο Δήμος τουλάχιστον ένα ποσό έναντι, υπάρχουν συνάδελφοι που δεν ντρεπόμαστε να το πούμε ότι ζουν με κομμένο ρεύμα. Έστω ένα ποσό από αυτά που μας οφείλουν για να καλύψουμε βασικές ανάγκες», δηλώνει.
 

Ευχαριστούμε τους Κερκυραίους που μας στηρίζουν

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους: «Είμαστε περήφανοι για την εργασία μας και πιο περήφανοι γιατί μας συμπαραστέκονται οι περισσότεροι συμπολίτες μας. Όσοι περνούν από το Δημαρχείο μας το λένε και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε. Και ο σύλλλογός μας είναι εδώ μαζί μας. Όμως το παράπονό μας είναι ότι δεν έχουμε δει τους βουλευτές μας, αφού ξέρουν ότι είμαστε εδώ και κάνουμε αγώνα. Μας είχαν υποσχεθεί μάλιστα ότι θα ήταν στο πλευρό μας στο δικαστήριο, αλλά μέχρι τώρα δεν τους έχουμε δει. Και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν πέρασαν ούτε να μας δουν», λένε με παράπονο.

Οι ελπίδες τους τώρα είναι στο δικαστήριο στα μέσα Ιουνίου. Εκεί που θα μάθουν αν μπορούν να ανασάνουν ξανά, να πληρώσουν το ρεύμα τους και να γυρίσουν στη δουλειά τους. Γιατί σίγουρα –δεν μπορεί αλλιώς- θα υπάρχουν και νόμοι που έχουν φτιαχτεί για να εξυπηρετούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Τα αιτήματα της διαμαρτυρίας

Οι απλήρωτοι και απολυμένοι διαμαρτύρονται:
 1. Για την μην τήρηση της ομόφωνης απόφασης και ψηφίσματος του Δημ. Συμβουλίου για την στήριξη των συμβασιούχων – παρατασιούχων του 2017.
  2. Για την μη καταβολή των ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους νέους εργαζομένους της 3Κ/2018)
  3. Για την κακή κατάσταση των οχημάτων και την άμεση επισκευή αυτών (πάνω από 30 νεκρούς οι υπηρεσίες των Δήμων και αρκετούς τραυματίες τα 4 τελευταία έτη).
Διεκδικούν
 1. Την άμεση πληρωμή οφειλομένων ΜΑΠ των ετών από 2015 έως 2018
  Την άμεση πληρωμή του επιδόματος γάλακτος από 2015 έως 2018
  3. Την άμεση πληρωμή δεδουλευμένων αδειών
  4. Την άμεση προκήρυξη για δίμηνα για τους 60 αντιδίκους της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που δεν τηρήθηκε το ομόφωνο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου για την στήριξή τους
  5. Τις αυξήσεις των νυχτερινών και των αργιών που τους οφείλονται: Συγκεκριμένα η ωριαία αποζημίωση που χορηγείται για εργασία νυχτερινή εργάσιμων ημερών σε δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν είτε όλες τις μέρες του μήνα, είτε σε 12ωρη ή 24ωρη βάση αυξάνεται κατά 25% από το 60% στο 75% του ωρομισθίου.
  6. Την άμεση αναγνώριση των συμβάσεων μαϊμού (συμβάσεις έργου) σε συμβάσεις εργασίας όπως εκτελέστηκεν με όλα τα δικούμενα από το νόμο, καθώς και τα ΜΑΠ και το επίδομα Γάλακτος
  7. Την άμεση επιστολή σε υπουργείο Εσωτερικών και ΑΣΕΠ για την μετατροπή αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου
Ζητούν τη συμπαράσταση όλων μας και από τους «δημοτικούς συμβούλους και επικεφαλής των παρατάξεων να πάρουν θέση για τη μη εφαρμογή του ομόφωνου ψηφίσματος στήριξης των συμβασιούχων καθώς και την πρόσφατη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου για εντολή νομικού εκπρόσωπου του δήμου».
corfupress.com