Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Επόμενο ΠτΔ: Θα προσφύγουμε στο ΣΑ αν μπει τουρκικό γεωτρύπανο.

Αν η Τουρκία φέρει γεωτρύπανο για γεώτρηση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η κυπριακή κυβέρνηση θα ενεργήσει με όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεση της, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δεν απέκλεισε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 
ΠτΔ: Θα προσφύγουμε στο ΣΑ αν μπει τουρκικό γεωτρύπανο
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τόνισε ότι θα επιθυμούσε με την επανεκλογή του να επαναλαμβανόταν ο διάλογος για το Κυπριακό, αλλά δυστυχώς – σημείωσε – αυτό δεν καθίσταται εφικτό, λόγω των αξιώσεων που εγείρει η τουρκική πλευρά.
Η τουρκοκυπριακή ηγεσία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ελέγχεται από την Τουρκία. Για την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, τον περασμένο Ιούλιο, σημείωσε ότι εκτός από τις απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας, υπήρξαν «ατυχείς και βεβιασμένες ενέργειες» και από πλευράς εκπροσώπων του ΓΓ του ΟΗΕ.
Ελλειψη εμπιστοσύνης με τον Ακιντζί
Επίσης είπε ότι μετά το Κραν Μοντανά, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Ακιντζί. Επισήμανε ότι με δεδομένες τις τουρκοκυπριακές αξιώσεις, που υπαγορεύονται από την

Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων να μετατραπεί σε αριθμητική ισότητα. Από την ώρα, πρόσθεσε, που η Τουρκία θα έχει εγγυητικά δικαιώματα και θα διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο, το κράτος δεν θα είναι βιώσιμο. «Υπάρχει ο κίνδυνος η ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι διαμήνυσε στον ΓΓ του ΟΗΕ και στις ΗΠΑ πως είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Είναι, σημείωσε, έτοιμος για συνάντηση, χωρίς ημερήσια διάταξη, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ωστόσο, ανέφερε, δεν έχει ακόμη πάρει απάντηση (από τον τουρκοκύπριο ηγέτη).

Πάντως εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα φθάσουμε σε αδιέξοδο, που δεν θα επιτρέπει να γίνει διάλογος».

Για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί όπως έχει σχεδιαστεί, κι αναφέρθηκε στις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο. Αν και οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και καιρό, σήμερα, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, απειλείται και η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα.
Θέλει να καταστεί «κόμβος ενεργειακός»
Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι θέλει να καταστεί «κόμβος ενεργειακός, που θα αποτελεί τη μοναδική πηγή τροφοδότησης προς τη Δύση». Εξήγησε πως δεν μπορεί ο τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου να είναι αποτέλεσμα επιλογών μίας χώρας (της Τουρκίας), αλλά αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών, της οικονομικής βιωσιμότητας και συλλογικών αποφάσεων.

Επίσης, απέκλεισε οποιαδήποτε συνεκμετάλλευση ή συνδιαχείριση με τους Τουρκοκύπριους των φυσικών πόρων της Κύπρου πριν από τη λύση του Κυπριακού, όπως απαιτεί η Αγκυρα.

Η λύση του Κυπριακού είναι η απάντηση στα προβλήματα — αλλά όχι οποιαδήποτε λύση, τόνισε.

Επίσης, ανέφερε ότι Κύπρος και Ελλάδα με συντονισμένες προσπάθειες κατέδειξαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι κι ευρωπαϊκή. Αυτό, υπογράμμισε, καταγράφηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία διαβιβάστηκαν στην Αγκυρα στη σύνοδο της Βάρνας.
Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 4%
Για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, είπε ότι, ενώ το 2013 το κράτος ήταν υπό χρεοκοπία, σήμερα τα προβλήματα ξεπεράστηκαν, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και τώρα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 4% του ΑΕΠ. Η έξοδος από την οικονομική κρίση, σημείωσε, οφείλεται στη συνεργασία της κυβέρνησης με τη βουλή, τα κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και τις θυσίες του λαού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέμεινε στο ότι όραμά του είναι η λύση του Κυπριακού. Δήλωσε ότι με τη λήξη της θητείας του (σ.σ.: 2018-2023) θέλει να παραδώσει κράτος ελεύθερο, ασφαλές, με συμμαχίες στην περιοχή. Στόχος του, κατέληξε, είναι να παραδώσει κράτος σύγχρονο, με ανάπτυξη και σταθερότητα.
Πηγή: in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου