Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Οι ΗΠΑ απέσυραν αεροσκάφη από το Ιντσιρλίκ μια ημέρα πριν την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».

Πριν λίγες ημέρες, σας είχαμε μεταφέρει την είδηση πως η Αμερικανική Αεροπορία, απέσυρε μια μοίρα αεροσκαφών A-10 το περασμένο Ιανουάριο από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Αν και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για επιχειρησιακή μεταστάθμευση των αεροσκαφών στο Αφγανιστάν, σημερινό δημοσίευμα της Yeni Safak,
 υποστηρίζει πως η αποχώρηση έλαβε χώρα στις 19 Ιανουαρίου, μια ημέρα πριν την εισβολή στο Αφρίν, ως ένδειξη αποδοκιμασίας για την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας».
Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει πως αποσύρθηκαν αεροσκάφη F-15, F-16 και A-10 (γνωρίζαμε μόνο για τα τελευταία), αφήνοντας μόνο τα ιπτάμενα τάνκερ και τρία ελικόπτερα. Σύμφωνα με τον απόστρατο ταξίαρχο Beyazit Karataş που παραχώρησε συνέντευξη στη Yeni Safak, η αποχώρηση έλαβε χώρα μέσα στη νύχτα και τα αεροσκάφη μεταστάθμευσαν σε άλλες βάσεις που δεν διευκρινίζει. Όσον αφορά τα 12 Α-10 που γνωρίζαμε ότι πήγαν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα πάντα με τον Karataş, ήταν αρχικά να πάνε στο Ιντσιρλικ, αλλά τελευταία στιγμή αλλάξαν προορισμό.
Εκεί όμως που το δημοσίευμα της Yeni Safak -που υποστηρίζει ανοιχτά το καθεστώς Ερντογάν- «ξεφεύγει» τελείως, είναι στον ισχυρισμό πως η βάση του Ιντσιρλίκ χρησιμοποιήθηκε κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, για να προσφέρει υποστήριξη (logistics) στους γκιουλενιστές και το PKK!

To υπόλοιπο δημοσίευμα είναι μια «ωδή» στις επιτυχίες του Τουρκικού Στρατού στο Αφρίν. Θα πρέπει όμως να το λάβουμε υπόψιν, διότι προέρχεται από ένα ΜΜΕ που είναι πιστό στον Ερντογάν και άσχετα αν λέει αλήθειες ή όχι για τις μετασταθμεύσεις αμερικανικών αεροσκαφών, σίγουρα θέλει να στείλει ένα μήνυμα (κυρίως προς ΗΠΑ), για τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την «ουδέτερη» στάση των ΗΠΑ στο θέμα της κουρδικής παρουσίας στα σύνορά της.
ptisidiastima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου