Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Δεν πέρασε η Τουρκία στην ανατ. Ιντλίμπ, Συρία και Ρωσία αντέδρασαν (vid.)

Μια τολμηρή στρατιωτική επιχείρηση στην καρδία της επαρχίας Idlib, εντός των εδαφών της Σαλαφιστικής Τζιχαντιστικής οργάνωσης Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), προσπάθησε να πραγματοποιήσει ο Τουρκικός Στρατό την νύχτα της 29ης Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, με δικαιολογία την εγκαθίδρυση παρατηρητηρίων στην ζώνη αποκλιμάκωσης των μαχών, στην περιοχή Al Eis μεταξύ των δυνάμεων της οργάνωσης HTS και του Συριακού Στρατού, η Τουρκία έστειλε την νύχτα της 29ης Ιανουαρίου στρατιωτική αυτοκινητοπομπή.
Η αυτοκινητοπομπή αποτελούνταν από 55 οχήματα με κατεύθυνση την πόλη Al Eis, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την γραμμή αντιπαράθεσης της HTS με τον Συριακό Στρατό στο ανατολικό Idlib, νότια του Αλεπίου. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν τεθωρακισμένα οχήματα ACV-15, θωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα Kirpi, οχήματα Cobra I και φορτηγά.
Προτού όμως φτάσουν τα τουρκικά στρατιωτικά οχήματα στην πόλη Al Eis, η Ρωσική Αεροπορία βομβάρδισε στόχους πλησίον των κινούμενων Τουρκικών δυνάμεων (στην πόλη Qamari η οποία βρίσκεται στην περιοχή του ερευνητικού κέντρου ICARDA καθώς και την γέφυρα Barqum), ενώ και ο Συριακός Στρατός εξαπέλυσε πυρά πυροβολικού κατά της τουρκικής αυτοκινητοπομπής επιδιώκοντας να σταματήσει την άφιξη της στην πόλη Al Eis.
Η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχτεί ακόμη χειρότερα, αφού τα τουρκικά οχήματα βρίσκονταν υπό την προστασία τουρκικών F-16 όταν οι Ρώσοι βομβάρδιζαν στόχους δίπλα σχεδόν από την πορεία της τουρκικής αυτοκινητοπομπής. Σε αντίποινα των συριακών πυρών οι Τούρκοι εξαπέλυσαν 7 ρουκέτες κατά των θέσεων του Συριακού Στρατού και της Hezbollah στην περιοχή της πόλης Hader.
Αποτέλεσμα αυτών των των βομβαρδισμών από αέρος και από το συριακό πυροβολικό, ήταν η διακοπή της κίνησης της τουρκικής αυτοκινητοπομπής προς την πόλη Al Eis και η επιστροφή και στάθμευση των τουρκικών οχημάτων στην πόλη Atareb, η οποία βρίσκεται στην μέση της απόσταση μεταξύ των Τουρκοσυριακών συνόρων και της πόλης Al Eis.
Όπως αποδείχτηκε η απόφαση αυτή των Τούρκων ήταν μοιραία, αφού η αυτοκινητοπομπή εδέχθη το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου επίθεση από υπονομευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη και ενός Τούρκου πολίτη.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές η επίθεση ήταν έργο των Κούρδων, παρά το γεγονός ότι η πόλη Atareb ελέγχεται από τη φιλική προς την Τουρκία οργάνωση HTS.

viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου