Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Η αλήθεια για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την ΕλλάδαΤίρανα.
Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε μετά από αναφορές ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του υπουργού Ντιτμίρ  Μπουσάτι και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, στην Ελλάδα παραχωρήθηκαν 12 ναυτικά μίλια.
Σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης το αλβανικό ΥΠΕΞ, διευκρινίζει:

 Παρακινούμενοι από τις σημερινές αντιδράσεις  που αναφέρονται σχετικά με την όλη διαδικασία  των συζητήσεων με την Ελλάδα, κυρίως για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών, το Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων  θα ήθελε να διευκρινίσει το κοινό ότι:
Η οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών όσον αφορά τον τελικό προσδιορισμό των ορίων της άσκησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αυτούς τους τομείς, καθώς και ως προς την οικονομική εκμετάλλευσή τους.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανακάλεσε τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2009. Ελλείψει συμφωνίας μεταξύ  τους, από το 2013, τα μέρη διεξήγαγαν μια σειρά διερευνητικών συζητήσεων για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο θέμα αυτό.
Σε αυτές τις ανένδοτες συζητήσεις, η στάση της πλευράς της Αλβανίας, ήταν  και παραμένει η σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων χώρων με βάση τις αρχές της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που και οι δύο χώρες είναι μέρη, τη διεθνή πρακτική,  τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, και την εθνική νομοθεσία, πράγμα που θα επιτρέψει έναν δίκαιο και αποδεκτό διαχωρισμό και για τα δύο μέρη.
Είναι αυτό το σημείο εκκίνησης  για εμπειρογνώμονες που θα διαπραγματευθούν με την ελληνική πλευρά στο θέμα. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των πολιτικών παραγόντων είναι μια κακόβουλη στάση που στοχεύει να επικρατήσει η ακόμη χειρότερα, να αρνηθεί τα ακαθόριστα σφάλματα του παρελθόντος».
(Στοιχεία από gazetatema.net)
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου