Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Την ανατολική “ορεινή πύλη εισόδου” στο Αφρίν ανοίγουν άμεσα οι Τούρκοι.

Μετά από μέρες μαχών και διαδοχικών επιθέσεων οι δυνάμεις των Τούρκων καταδρομέων της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομέων και ανδρών της 3ης Λεγεώνας του FSA κατάφεραν να καταλάβουν το στρατηγικής σημασίας όρος Bersaya το οποίο δεσπόζει στα βορειοανατολικά του Καντονιού του Afrin.

Η κατάληψη του όρους αυτού αποτέλεσε πρωταρχικό στόχο των Τουρκικών και ανταρτικών μονάδων στα ανατολικό μέτωπο των επιχειρήσεων για την κατάληψη του Afrin. Το όρος Bersaya έχει ύψος 863 μέτρα και βρίσκεται βόρεια των πόλεων A’zaz και Ma’arrin που ελέγχονται από την Τουρκία και τον FSA.
Πριν από την κατάληψη του όρους Bersaya η περιοχή είχε βομβαρδιστεί εντατικά από την Τουρκική Αεροπορία και πυροβολικό το οποίο χρησιμοποίησε πυροβόλα τύπου Μ110 των 203 χλστ. και Τ-155 Firtina των 155 χλστ.
Στην επίθεση για την κατάληψη του όρους Bersaya χρησιμοποιήθηκαν εκτός από τους άνδρες των Τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου ACV-15 καθώς και UAV τύπου Anka και Bayraktar TB2.
Μετά από την κατάληψη του όρους Bersaya οι Τούρκοι βρήκαν ένα ολόκληρο σύμπλεγμα οχυρωματικών έργων το οποίο περιλαμβάνει φυλάκια και πολυβολεία κατασκευασμένα από ενισχυμένο σκυρόδεμα καθώς και δίκτυο υπόγειων σηράγγων.
Η κατάληψη του όρους Bersaya δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους Κούρδους μαχητές αφού έχασαν μια τοποθεσία η οποία επέβλεπε την ευρύτερη έκταση που ελέγχουν οι Τούρκοι στα ανατολικά του καντονιού τους και φυσικά το τοπικό κέντρο διοίκησης την πόλη A’zaz.
Η επιτυχία των Τούρκων να καταλάβουν το όρος Bersaya επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για την συστηματική προσπάθεια που κατέβαλε το Γενικό Επιτελείο του Τουρκικού Στρατού για την αφομοίωση των συμπερασμάτων που προέκυψαν κατά την διάρκεια των μαχών με το ISIS το 2017.
Οι επιχειρήσεις για την κατάληψη από την ισλαμιστική οργάνωση της πόλης Al Bab είχαν κοστίσει στον Τουρκικό στρατό την ζωή πολλών στρατιωτών και όπως φαίνεται αυτή την φορά οι Τούρκοι αξιοποίησαν εντατικά δύο στοιχεία τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς και τους άνδρες του FSA που ουσιαστικά έφεραν σε πέρας την δύσκολη αποστολή για την Τουρκία σε αυτή την μάχη.
Με την κατάληψη του όρους Bersaya η Τουρκία απομακρύνει τις κουρδικές δυνάμεις σε απόσταση ασφαλείας από τα τουρκικά σύνορα και όπως φαίνεται ο επόμενος στόχος είναι η οροσειρά Balfune με ύψος 805 μέτρα η οποία βρίσκεται νότια του όρους Bersaya.
Ήδη από την 28η Ιανουαρίου τα Τουρκικά αεροσκάφη έχουν ξεκινήσει τους βομβαρδισμούς προλειαίνοντας το έδαφος για την χερσαία επίθεση. Η κατάληψη και αυτού του όρους και των υψωμάτων που βρίσκονται νότια του Balfune θα διευκολύνει την ανάπτυξη των Τουρκικών δυνάμεων από την πόλη A’zaz με κατεύθυνση την πόλη Afrin διαμέσω του περάσματος που βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης Qatmah και νότια της πόλης Mesale.

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου