Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Σύσκεψη πολιτικών απόψε στα Σκόπια με τους εθνικιστές να πυροδοτούν ενδεχόμενη λύση.

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ θα πραγματοποιηθεί απόψε στα Σκόπια, στην οποία θα εξετασθεί το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι.
Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και σε αυτήν θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών σχετικά με τη δέσμη ιδεών για το ζήτημα της ονομασίας που παρουσίασε, και την περαιτέρω πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 29 και 30 Ιανουαρίου και ακολούθως θα μεταβεί στα Σκόπια.
Παρόλα αυτά η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία για λύση.
Το εθνικικστικό  VMRO-DPMNE έχει ανακοινώσει ότι  δεν διαθέτει καμία πληροφόρηση “για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων γύρω από το πρόβλημα που έχει η γειτονική Ελλάδα με το όνομά μας. Έτσι, δεν γνωρίζουμε αν οι εξαγγελίες του Ζόραν Ζάεφ για μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου αποτελούν μέρος κάποιας ευρύτερης στρατηγικής, για την οποία η κοινή γνώμη δεν έχει ενημερωθεί, ή αν πρόκειται για μονομερές βήμα της παρούσας κυβέρνησης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Αν πρόκειται για κάποια στρατηγική, οι πολίτες αναμένουν να ενημερωθούν για τα οφέλη, ενώ αν πρόκειται για το δεύτερο, είναι δικαιολογημένη η ανησυχία ότι η χώρα κάνει μονομερείς υποχωρήσεις δίχως να κερδίζει κάτι. Το VMRO-DPMNE δεν βλέπει αλυτρωτισμό στα ονόματα του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου, που ο Πρωθυπουργός Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει. Οι “Μακεδόνες” πολίτες στη χθεσινή συνέντευξη τύπου άκουσαν πολλά πράγματα, δεν άκουσαν όμως τίνος κράτος είναι Πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ, όπως δεν άκουσαν σε ποια γλώσσα μιλάει ή σε ποιόν λαό ανήκει”, καταλήγει η ανακοίνωση.
militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου