Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Έντι Ράμα- Τα θέματα με Ελλάδα: Εμπόλεμη κατάσταση, θαλάσσια σύνορα, τσάμικο, δικαιώματα Αλβανών στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΟ : Μετά το Μακεδονικό έχουν ανοίξει και τα θέματα με την Αλβανία μπαίνοντας σε μια δύσκολη περίοδο που ανοίγει σαν βεντάλια όλα τα Εθνικά θέματα,αφού αιωρούνται τα προβλήματα σε Αιγαίο και Κύπρο αλλά και τα προβλήματα που έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν για την Θράκη.Ολοι κάτι θέλουν από την Ελλάδα,η Ελλάδα δεν θέλει κάτι από την Βυζαντινή περίοδο;
«’Αρχεία Παλιά’, Ράμα: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα»
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα,  όπως και ο  Έλληνας ομόλογός του, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η Αλβανία και η Ελλάδα βρίσκονται στα πρόθυρα υπογραφής ενός νέου εγγράφου στρατηγικής εταιρικής σχέσης.


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαδικασία του διαλόγου μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών έχει συμβάλει σημαντικά στην επίλυση παλαιών θεμάτων, ξεκινώντας από το νόμο του πολέμου, τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα.
 Ο Ράμα μίλησε για μια συμφωνία, η οποία συνάπτεται μεταξύ των δύο υπουργείων εσωτερικών, σχετικά με τη διαχείριση των τελωνειακών σημείων, που σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
«Είμαστε ένα βήμα μπροστά με το διάλογο με την Ελλάδα. Συμφωνώ με την εντύπωση ότι η στιγμή της υπογραφής ενός νέου εγγράφου στρατηγικής εταιρικής σχέσης Αλβανίας- Ελλάδας είναι πολύ στενή. 
Πρέπει να περιμένουμε τη γραπτή ολοκλήρωση αυτού του διαλόγου και της διαπραγματευτικής διαδικασίας για ορισμένα θέματα που επηρεάζουν το άνοιγμα των 70 χρόνων, ξεκινώντας από τον παράλογο νόμο του πολέμου, αλλά και συνεχίζοντας με θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς, όπως η συμφωνία της οριοθέτησης της θάλασσας  ή η εγγύηση των δικαιωμάτων όλων των Αλβανών πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στην κοινότητα των τσάμηδων, να έχουν ελεύθερη ανεμπόδιστη κυκλοφορία  και να έχουν πλήρη νομική πρόσβαση σε κάθε αξίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
»Καταλήγουμε με μια θετική άλλη πτυχή που σχετίζεται με την ανακούφιση όλων των σχέσεω που εξαρτούν τη μεγάλη κοινότητα των Αλβανών στην Ελλάδα από την άποψη της κίνησης και της γραφειοκρατίας και πιστεύω ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η εγγύηση των σχέσεων μέσω της σύναψης συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργείων  Εσωτερικών, όσον αφορά τη διαχείριση των τελωνειακών σημείων, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Ράμα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του SP.
(Στοιχεία από shqiptarja.com)
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου