Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Ο λαός άνοιξε το δρόμο σε μια πραγματική αλλαγή.Μπροστά σε διλήμματα ο Νικόλας μετά την ήττα.

Σε συστράτευση για την πραγματική αλλαγή κάλεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κυπριακός λαός επιβράβευσε την υποψηφιότητα Μαλά ανοίγοντας το δρόμο σε μια πραγματική και δημιουργική αλλαγή, διεμήνυσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί αν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε πως «ο Σταύρος Μαλάς πιστεύει στην ενότητα, έχει αξιοπιστία, είναι μετριοπαθής και έχει την ικανότητα να συνθέτει διαφορετικές απόψεις».

Στηρίξαμε μια υποψηφιότητα με κρυστάλλινα χαρακτηριστικά, που ο κυπριακός λαός επιβράβευσε, ανοίγοντας το δρόμο σε μια πραγματική και δημιουργική αλλαγή. Ο Άντρος Κυπριανού τόνισε πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «χρειάζεται να συστρατευθούμε όλοι όσοι επιθυμούμε και επιδιώκουμε την πραγματική αλλαγή στον τόπο».
dialogos.com.cy

Μπροστά σε διλήμματα ο Νικόλας μετά την ήττα.

Του Γιάννη Αντωνίου
Δύσκολη μέρα ξημερώνει στο ΔΗΚΟ μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αφού η επιλογή για τον δεύτερο γύρο μεταξύ Αναστασιάδη – Μαλά ή ψήφο κατά συνείδηση κάθε άλλο παρά είναι εύκολη.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είναι τέτοιο που δεν σβήνει τις φωτιές που μαίνονται στον πόλεμο επικράτησης ανάμεσα στην ηγεσία του κόμματος υπό τον Νικόλα Παπαδόπουλο και την εσωκομματική αντιπολίτευση υπό τον Μάριο Καρογιάν. Αντιθέτως, οι φωτιές του πολέμου για τον έλεγχο του κόμματος αναμένεται να αναζωπυρωθούν, αναλόγως και του τρόπου με τον οποίο θα επιλέξει να κινηθεί η ομάδα Καρογιάν τις αμέσως επόμενες μέρες για να εκδηλώσει τη στήριξή της στον Νίκο Αναστασιάδη και των κινήσεων που θα γίνουν από πλευράς ηγεσίας.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο μεγάλος χαμένος του πρώτου γύρου των εκλογών και βγαίνει λαβωμένος από μια μάχη στην οποία επένδυσε πολύ, γιατί πέραν της προεδρίας της Δημοκρατίας οι σχεδιασμοί του έφθαναν μέχρι και το διακηρυγμένο στόχο για συνένωση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. «Είμαι υπερήφανος γιατί βοήθησα έτσι ώστε η συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να αποδείξει πως μπορούμε να σταθούμε αντάξια έναντι στα κατεστημένα, ο ενδιάμεσος χώρος μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στο πολιτικό σκηνικό» ήταν η πρώτη δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, με την οποία εξέφρασε την απογοήτευσή του. Η δήλωση αυτή φανερώνει σε μεγάλο βαθμό και τον βηματισμό που αναμένεται να επιλέξει στη συνέχεια ώστε να κλειδώσει τον ρόλο του ηγέτη των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Το 25.74% που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο ασφαλώς δεν μπορεί να αφήνει ικανοποιημένα τα συνεργαζόμενα κόμματα, τα οποία πλέον, είναι προφανές ότι το καθένα θα ακολουθήσει τη δική του πορεία ενόψει του δεύτερου γύρου. Πέραν του ΔΗΚΟ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ΕΔΕΚ και σε μικρότερο βαθμό στο Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών.
Η μάχη του δεύτερου γύρου
Ο Σταύρος Μαλάς είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου και χωρίς αμφιβολία το ποσοστό 30.25% που εξασφάλισε ξεπερνά κάθε προσδοκία γιατί οι μόνον 5 μονάδες που τον χωρίζουν από τον Νίκο Αναστασιάδη δεν είναι απαγορευτικές ενόψει του δεύτερου γύρου. Η νίκη του Σταύρου Μαλά έχει έντονο το προσωπικό του αποτύπωμα αφού κατάφερε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ σε εντυπωσιακά ποσοστά και να προσελκύσει ψηφοφόρους και από άλλους χώρους σε ένα πολιτικό περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο. Ο καθαρός και συνθετικός λόγος που απηύθυνε και η αποφασιστικότητα που έδειξε σε μια σειρά από ζητήματα οδήγησαν σαφώς στη βελτίωση της εικόνας που είχε σε σύγκριση με το 2013. Η μεγάλη αυτή νίκη πιστώνεται ασφαλώς και στο ΑΚΕΛ του οποίου η ηγεσία πέρασε με επιτυχία ένα κρίσιμο τεστ που ενδεχομένως να το οδηγούσε σε περιπέτειες. Η δυστοκία στην εξεύρεση υποψηφίου, το φιάσκο με την υποψηφιότητα Μάικ Σπανού, τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΑΚΕΛ, τα βαρίδια από τη διακυβέρνηση Χριστόφια, ήταν παράγοντες που δημιουργούσαν ένα αρνητικό περιβάλλον για το κόμμα της Αριστεράς και για τον υποψήφιο που υποστήριζε. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου επιτρέπει στον Άντρο Κυπριανού να ολοκληρώσει την παρουσία του στο τιμόνι του ΑΚΕΛ, η οποία λήγει την επόμενη τριετία.
Μετά το επιτυχές πρώτο βήμα ο Σταύρος Μαλάς καλείται τώρα να δώσει ένα δεύτερο δύσκολο τεστ, το οποίο θα εξαρτηθεί από τη στήριξη που θα εξασφαλίσει από άλλες πολιτικές δυνάμεις ώστε να μπορεί με αξιώσεις να δώσει τη μάχη του δεύτερου γύρου. «Προχωράμε μαζί για μία κοινωνική συμμαχία όλων των Κυπρίων, μια κοινωνική συμμαχία ευρείας αποδοχής, αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης» ανέφερε ο Σταύρος Μαλάς στη δήλωσή του.
Από σήμερα θα υπάρξουν έντονες παρασκηνιακές διεργασίες ώστε οι διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα να μετουσιωθούν σε συνεργασίες που θα του δώσουν την απαραίτητη ώθηση. Ο ίδιος ο Σταύρος Μαλάς φρόντισε να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ώστε να μην αρχίσει από μηδενική βάση τις επαφές ενόψει του δεύτερου γύρου. Παρά τις διαφωνίες σε θέματα οικονομίας και στο Κυπριακό, θα επιχειρήσει να θέσει ως κοινή πλατφόρμα την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής, κάτι που είναι διακηρυγμένη θέση των δυνάμεων που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή πίστευε ότι ήταν δυνατή η αναστροφή της εικόνας που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και η εκλογική του δύναμη περιορίστηκε στο 2.18%.
Γλυκόπικρη γεύση για Αναστασιάδη
Η σιγουριά της πρωτιάς και το δεδομένο εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο περιόρισαν το εύρος της διαφοράς του Νίκου Αναστασιάδη από τον δεύτερο ανθυποψήφιό του, με αποτέλεσμα να μην εκπληρωθεί ο στόχος για ισχυρή λαϊκή εντολή και κυρίως για μια απόσταση ασφαλείας πέραν του ψυχολογικού +10%. Το 35.50% είναι ένα ποσοστό υψηλότερο της εκλογικής δύναμης του ΔΗΣΥ αλλά δεν είναι εκείνο που επιθυμούσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του. Η χαλαρή ψήφος φαίνεται ότι επηρέασε αρνητικά την προσπάθεια και πλέον η προσοχή στρέφεται στην επόμενη μέρα, που είναι οι επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα για συνεργασίες. Ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά και το κυβερνών κόμμα, πέραν επενδύουν τα μέγιστα στο μήνυμα που θα απευθύνουν και στους πολίτες και ήδη από το βράδυ του πρώτου γύρου φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι το δίλημμα στον δεύτερο γύρο είναι η επιλογή ανάμεσα στη σιγουριά και το πισωγύρισμα σε πολιτικές που απέτυχαν, παραπέμποντας στη διακυβέρνηση Χριστόφια. «Είτε θα συνεχίσουμε με σιγουριά που δημιουργεί το σήμερα, αλλά και την προοπτική του αύριο, είτε θα επιστρέψουμε σε δογματικές πολιτικές και αδιέξοδα που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης από το Προεδρικό.
Η άνοδος του ΕΛΑΜ
Η αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΕΛΑΜ στο 5.65% είναι ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι οποίες σημαδεύτηκαν από την αύξηση της αποχής, η οποία ανήλθε σε στο 28.13% που σε απόλυτους αριθμούς είναι 154.961 ψηφοφόροι. Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ και υποψήφιος για την προεδρία Χρίστος Χρίστου είπε ότι θα αποσταλεί το σχετικό ερωτηματολόγιο στους δύο εναπομείναντες υποψηφίους, Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, ενώ η επίσημη τοποθέτηση θα έρθει μετά τη συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων του κόμματος τις ερχόμενες μέρες
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου