Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη την απάντηση στο Μάθιου Νίμιτς που φθάνει σήμερα στην Αθήνα.

Νεα επιτάχυνση στην ήδη μεγάλη ταχύτητα με την οποία κινούνται οι διαπραγματεέυσεις στο Σκοπιανό, αναμένεται να δώσουν οι επισκέψεις του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα και τα Σκόπια. Ο ειδικός δαμεσολαβητήςτου ΟΗΕ φθάνει σήμερα στην Αθήνα για να πάρει μια πρώτη ατίδραση απο τις προτάσεις που κατέθεσε στη Νέα Υόρκη.File PHOTO: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους για να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο των συναντήσεών του στο Νταβός, Αθήνα Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

Μέρει στιγμής ειναι άγνωστο ποια απο τις λύσεις για ονομασία προκρίνει η Αθήνα, αλλα είναι σαφές οτι θα ξεκαθαρίσει στον κύριο Νίμιτς οτι για να ξεκινήσουν οι κουβέντες για το ονοματολογικό θα πρέπει πρώτα τα Σκόπια να δώσουν λύση στα αλυτρωτικά θέματα με αλλαγή του Συντάγματος.
Αυτό θα ειναι και το σημείο-κλειδί που θα μεταφέρει στην απέναντι πλευρά ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, όταν θα μεταβεί στα Σκόπια την Τετάρτη.
Ο ίδιος παντως όπως φάνηκε και απο τη συνέντευξή του στην Καθημερινή είναι αισιόδοξος οτι η λύση μπορει να επιτευχθεί σε αυτή τη χρονική συγκοιρία γιατί οπως είπε τωρα υπάρχει μια «δυναμική για λύση»
Παντως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά και εντός αυτών, μεταξύ των κομμάτων και στις κοινωνίες και ζητεί από όλους να είναι ρεαλιστές και να κάνουν συμβιβασμούς.
Να δούμε μερικές απο τις δηλώσεις του:
– «Η συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός ήταν θετική και σημαντική, μια πραγματικά ιστορικής σημασίας συνάντηση, εάν οδηγήσει τελικά στην επίλυση των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δυο γειτόνων», αναφέρει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ. «Είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δυο πρωθυπουργούς.
– «Σύμφωνα με την πρόθεσή τους έρχομαι στην Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχει δυναμική τώρα για την εξεύρεση λύσεων».
– «Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία διαδικασία για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες, ίσως νωρίτερα».
– «Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις των δυο κυβερνήσεων δεν είναι ίδιες σε σχέση με πολλά από τα ανοικτά ζητήματα και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στις δυο χώρες από τους πολιτικούς ηγέτες και γενικά από τον πληθυσμό σε αυτό το θέμα οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός.
Συνολικά πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια γενική επιθυμία στις δυο χώρες και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα να επιλυθούν τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δυο γειτόνων και ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε».
Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι το εφικτό είναι μια σύνθετη ονομασία κάτι που επίσημα υποστηρίζει η Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια και που μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ζόραν Ζάεφ στην ΠΓΔΜ αποδέχεται πλέον και η γειτονική χώρα .
Ωστόσο μετά και τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς φάνηκε οτι με εκείνους που μπορει να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης, η λύση θα πρέπει να ειναι «πακέτο» και να μην προχωρήσει τμηματικά.
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει οτι δεν θα γίνει αποδεκτό απο τα κόμματα μια λύση στο ονοματολογικό πρώτα και μετά οι όποιες αλλαγές στο Σύνταγμα για τα αλυτρωτικά θέματα.
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου