Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Νίμιτς: Είναι ώρα αποφάσεων για το Σκοπιανό, δεν πρέπει να χρονοτριβούμε.Η συνάντηση με τον Κοτζιά κράτησε μόνο 15 λεπτά.

ΣΧΟΛΙΟ : Τώρα βιάζονται.Γιατί άραγε;
«Πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία, να ακούσουμε τις δύο πλευρές, το ζήτημα το συζητάμε 25 χρόνια τώρα, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε και να χρονοτριβούμε» ανάφερε σε δήλωσή του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων Μαθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.


Νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς τον υποδέχθηκε με αναφορά για τις Αλκυονίδες ημέρες. «Πόσο χαίρομαι που σας βλέπω. Είστε τυχερός γιατί έτυχε να μας επισκεφτείτε σε τόσο ηλιόλουστες ημέρες, υπέροχος καιρός. Ξέρετε αυτές οι καλοκαιρινές ημέρες εν μέσω χειμώνα ονομάζονται Αλκυονίδες ημέρες» είπε ο κ. Κοτζιάς, έχοντας δίπλα του τον διπλωμάτη Αδαμάντιο Βασιλάκη. «Αυτές οι Αλκυονίδες ημέρες ισχύουν και για τις διαπραγματεύσεις;» ρωτήσαμε τον υπουργό μόνο και μόνο για να λάβουμε την απάντηση: «και με κακό καιρό εμείς πάντα κάνουμε καλές συζητήσεις».

Παρ’ όλα αυτα, εντύπωση προκαλεί η συντομία στη διάρκεια της συνάντησης των δύο, η οποία και διήρκησε κάτι παραπάνω από ένα 15λεπτο. Ο Μαθιου Νιμιτς προπορεύτηκε, αν και εμφανίστηκε φειδωλός στις δηλωσεις του εστιάζοντας στην ανάγκη «να εκμεταλλευτούμε το μομεντουμ». Όταν ρωτήθηκε περί χρονοδιαγράμματος επανέλαβε ότι «είναι στιγμή αποφάσεων», εξηγώντας ότι μετά από λιγες εβδομάδες συζητήσεων ακόμα «πρέπει να έχουμε αποτελέσματα διότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε ή να φρενάρουμε».

Ξεκαθάρισε ότι συζήτησαν τις προτάσεις του, αλλά με μια διάθεση χιούμορ είπε ότι «είμαι διαμεσολαβητής και όχι δικαστής». Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρή και έχει ενεργοποιηθεί στη λύση του προβλήματος». Ο Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.
Είχε προηγηθεί συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο Μεγάλης Βρετανίας, η οποία διήρκησε μια ώρα και κατέληξε σε μια ανθρώπινη συνομιλία για τις διακοπές και τις οικογένειες τους.  Ο ειδικός απεσταλμένος Μάθιου Νίμιτς φεύγει το βράδυ στις 20:00 για τα Σκόπια όπου θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ.
 
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου