Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ : Μόνο με θαύμα μπορεί να κλείσει η «Τρίτη αξιολόγηση»

dnt-gr-1
Χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση δίνουν οι θεσμοί παρά το γεγονός ότι εντόπισαν ήδη «μονομερείς ενέργειες» στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.


Οι ενστάσεις αφορούν μεταξύ άλλων τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις αλλά δεν φτάνουν ακόμη μέχρι του σημείου της εμπλοκής ίσως γιατί οι θεσμοί μόλις γύρισαν από διακοπές και ακόμη διαβάζουν και μελετούν το σχέδιο.
Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν εκτιμούν πως αν η τρίτη αξιολόγηση δεν κλείσει ως το τέλος Νοεμβρίου για να επικυρωθεί από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου το σχέδιο για την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί.
Παράλληλα το ΔΝΤ που περιμένει τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, αναμένεται να εμφανιστεί στις διαπραγματεύσεις με αιτήματα τη μείωση αφορολόγητου από το 2019 αντί του 2020, τη μεταφορά των αντίμετρων στο 2023 αντί για τη διετία 2019-2020 και τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (AQR) για τις τράπεζες.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου και πριν αρχίσει η τρίτη αξιολόγηση η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα τσουνάμι συνεδριάσεων και επισκέψεων:
- Την συνεδρίαση του Eurogroupμε αντικείμενο την εκταμίευση της υπο-δόσης των 700 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς την αγορά και να ολοκληρωθεί και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση.
- Την επίσκεψη (πέντε ημέρες μετά τις Γερμανικές Εκλογές, της γενικής διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
- Άλλο ένα Eurogroupστο Λουξεμβούργο.
Ενώ από τον Οκτώβριο θα έχουμε μπροστά μας:
- Την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον

- Την άφιξη των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Ελλάδα για να αρχίσει η Τρίτη αξιολόγηση με νέο πρόσωπο στη θέση της Ντέλιας Βελκουλέσκου.
crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου