Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο, ή πρόκειται για λανθασμένη πληροφόρηση της ιαπωνικής αντικατασκοπείας; Σε κάθε περίπτωση, το Τόκιο ανακοίνωσε ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ φέρεται να εκτόξευσε «κάτι που έμοιαζε σαν πύραυλο», προσθέτοντας έναν ακόμη λόγο για διεθνείς αντιδράσεις εναντίον του Κιμ Γιονγκ Ουν και ενισχύοντας το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για διεθνή δράση εναντίον του.Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο
Σύμφωνα με την αμερικανική αντικατασκοπεία, σήμερα (Παρασκευή) αναμενόταν μία κίνηση από τη Βόρεια Κορέα, η οποία και έγινε. Ωστόσο, τόσο οι Ιάπωνες, όσο και οι Αμερικανοί, δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή, να δηλώσουν με σιγουριά ότι η εκτόξευση αφορούσε πύραυλο, ή κάποιο νέο βλήμα.

Η νέα δοκιμή -αν αποδειχθεί- από την Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μακράς εμβέλειας, η οποία κινητοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προκάλεσε τρόμο σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ιαπωνική αντικατασκοπεία, το νέο βλήμα ή πύραυλος, πραγματοποίησε πτήση για περίπου 45 λεπτά. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πύραυλος κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή της ζώνης οικονομικών συμφερόντων της Ιαπωνίας, δίχως να υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε με τη σειρά της τις ενδείξεις για τη νέα εκτόξευση της Πιονγκγιάνγκ.

Λίγη ώρα αργότερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για πύραυλο και όχι για βλήμα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, έκανε λόγο για σαφή παραβίαση των κανόνων του ΟΗΕ και ζήτησε την άμεση σύγκλιση συμβουλίου κορυφής, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Νότια Κορέα.

Όπως ανέφεραν σε νεώτερη ανακοίνωσή τους οι Ιάπωνες, ο βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 11:12 το βράδυ, τοπική ώρα, από σιλό στην επαρχία Τζαγκάνγκ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος είναι δυνατόν να καλύψει απόσταση ακόμη και 3.000 χιλιομέτρων.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου