Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Πάλι με τη θηλιά στον λαιμό η Ελλάδα.

Όλα για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και εάν δεν καταλήξουν, οδεύουμε προς τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 και 23 του ίδιου μήνα.
Πάλι με τη θηλιά στον λαιμό η Ελλάδα
Για λύση για το χρέος μέσα στον Ιούνιο, ακόμα κι αν φθάσει το θέμα στη Συνοδό Κορυφής της 22ας Ιουνίου, μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας και ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Εσθονό ομόλογό του Γιούρι Ράτας.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «προσδοκούμε ανάληψη πρωτοβουλίας μέσα στον Ιούνιο, πριν δηλαδή αναλάβει η Εσθονία την προεδρία την πρώτη Ιουλίου για οριστική διευθέτηση της κρίσης μέσα από καθαρή λύση απομείωσης του χρέους».

«Λύση να είναι και οπότε είναι να έλθει» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πάντως πως όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παλεύει για συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Στο μεταξύ, νομοθετούνται και οι 25 τελευταίες εκκρεμότητες από τα προσυμφωνημένα και όλοι ελπίζουν να κλείσει έγκαιρα τουλάχιστον η β΄ αξιολόγηση και να εκταμιευθεί κανονικά η δόση, ώστε να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις της χώρας προς ιδιώτες.

Οι ξένοι επενδυτές

Σε ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης στις 15 Ιουνίου και εγκαίρως για την αποπληρωμή του Ιουλίου «ποντάρουν» και οι ξένοι επενδυτές, βλέποντας μία «μεσοβέζικη» λύση ωστόσο για το χρέος.

Αν και το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας και την ικανότητα να ανταποκριθεί στις πιο μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να μειώσουν αυτήν τη μακροπρόθεσμη επιβάρυνση, εάν η Ελλάδα περάσει επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Ωστόσο, μεταξύ των πιστωτών υπάρχουν διαφωνίες.

Αν και το Eurogroup έχει υποσχεθεί την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, το ΔΝΤ έκρινε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις αυτής της ελάφρυνσης είναι πολύ αόριστοι - εξ ου και η διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του Ταμείου.

Η ελάφρυνση του χρέους είναι ένα πολιτικά μη δημοφιλές μέτρο για τους πιστωτές της Ελλάδας και οι διεθνείς επενδυτές εκτιμούν ότι δεν θα ληφθούν συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα σε αυτό το μέτωπο πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει μια προσωρινή λύση που θα επέτρεπε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση. Για παράδειγμα, μια πιθανότητα είναι ότι το Ταμείο θα μπει στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, έως ότου αυτό ολοκληρωθεί και υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

Εναλλακτικά, τα κοινοβούλια των πιστωτών της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας) μπορεί να εγκρίνουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η πορεία προς τα εμπρός είναι γεμάτη προκλήσεις, αλλά λιγότερες από ό,τι στο παρελθόν.

Η Ελλάδα έχει ήδη καταπιεί το πικρό χάπι του 2015, όταν συμφώνησε με τα μέτρα λιτότητας που έπρεπε να εφαρμόσει για να λάβει τα χρήματα της διάσωσης από τους πιστωτές της. Η Αθήνα έχει ξεπεράσει τα περισσότερα από τα μεγάλα εμπόδια του προγράμματος διάσωσης και θα είναι σε θέση να περάσει επιτυχώς τις μελλοντικές αξιολογήσεις από τους πιστωτές της.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ πίσω από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσει τη θέση του είναι να κινηθεί στη γραμμή της οικονομικής ανάκαμψης και της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος διάσωσης.

Σύμφωνα με τα fund, η ανάκαμψη αυτή είναι εφικτή λόγω των μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την ενίσχυση της οικονομίας της και δεδομένου ότι το ΑΕΠ έχει ήδη μειωθεί σημαντικά και έχει πολύ χαμηλή βάση από την οποία θα αυξηθεί.

Σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της κρίσης χρέους της Ελλάδας το 2015, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ο Τσίπρας μετά την υπογραφή του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών. Η νίκη τού έδωσε σαφή εντολή να συνεχίσει το πρόγραμμα διάσωσης.

Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων μειώθηκε από 8,5% και πάνω πέρυσι σε 5,7% αυτήν την στιγμή.

Περαιτέρω κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα είναι πιθανά, αλλά ακόμη και χωρίς αυτά οι σημερινές αποδόσεις φαίνονται ελκυστικές, δεδομένου ότι οι ξένοι «βλέπουν» να κυριαρχεί σχετική σταθερότητα στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου