Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Aποχαιρετιστήρια η επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα;

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι αύριο θα μεταβεί στην «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», κατά την έκφρασή του, για να συζητήσει, όπως είπε τη διαδικασία για το Κυπριακό. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές  αναφέρουν ότι μάλλον θα πρόκειται για αποχαιρετιστήρια επίσκεψη, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επίκειται η αντικατάστασή του από τον στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.Aποχαιρετιστήρια η επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα;

Επίσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ πληροφορείται ότι ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι ο κ. Τσαβούσογλου υπήρξε «ανεπαρκής» σε αρκετά ζητήματα, ενώ του «χρεώνονται» και χειρισμοί του για την επιδείνωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ενημέρωση του κ. Τσαβούσογλου προς τον Τούρκο πρόεδρο για το Κυπριακό φαίνεται να ήταν «πλημμελής».
Αναφορικά με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντα η τελευταία συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουντέρες, έγινε στις 5 Μαΐου.
Όπως πληροφορείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν μικρής διάρκειας όπου ο κ. Άιντα έκανε μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό και για περίπου 20 λεπτά απασχόλησε τον γγ με την επικείμενη υποψηφιότητα του στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία.
Έγκυρη πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο κ. Άιντε δεν θα μπορεί να ασχοληθεί με το Κυπριακό μετά το τέλος Ιουλίου. Ελπίζει ότι θα εκλεγεί βουλευτής και ότι θα υπουργοποιηθεί.
Ωστόσο, δεν απέκρυψε ότι σε περίπτωση, που δεν αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο, τον ενδιαφέρει από τον Νοέμβριο να επανέλθει ως ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό. Ο γγ του ΟΗΕ τον άκουσε αλλά δεν του απάντησε. Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες άρχισαν να κάνουν λόμπι για να διαδεχθούν τον κ. Άιντα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε ότι ο Έσπεν Άιντα δεν προγραμματίζει αυτή τη στιγμή να επιστρέψει στην Κύπρο, εκτός και αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ή του το ζητήσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σιντίκ είπε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τις περαιτέρω επαφές του κ. Άιντε, μετά τις συναντήσεις του στην Αθήνα και στην Άγκυρα.
Ούτε, προσέθεσε, είναι σε θέση να αναφέρει, εάν ο κ. Άιντα θα ενημερώσει τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το αποτέλεσμα των επαφών του σε Ελλάδα και Τουρκία.
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης, δεν απέκλεισε τις επόμενες ημέρες να συμφωνηθεί συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Εδώ και Τώρα», ο κ. Κασουλίδης απέδωσε την εκτίμησή του στο γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε πρόταση του κ. Άιντε, μετά την αποτυχία της διπλωματίας του «πήγαινε-έλα», να συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Ακιντζί, προσέθεσε, δημοσίως δεν είπε «όχι» σε μια τέτοια συνάντηση.
Ο ΥΠΕΞ είπε ότι οι συνομιλίες «δεν έχουν καταρρεύσει και ότι δεν υπάρχει σχέδιο Βήτα». Η ελληνοκυπριακή πλευρά, τόνισε, θα συνεχίσει να προσπαθεί έως ότου οδηγήσει το Κυπριακό σε λύση, η οποία θα τύχει της έγκρισης του λαού».
Πηγή: AΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου