Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει γρήγορα «πολιτική αλλαγή».

Έντονη είναι η ανησυχία στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πειραιώς για τις εξελίξεις στα εθνικά μέτωπα, με πρώτο φυσικά αυτό της οικονομίας αλλά και των εθνικών.Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει γρήγορα «πολιτική αλλαγή»

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση, ήδη απαξιωμένη στα διεθνή φόρα, όχι μόνον αδυνατεί να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά ασφάλειας και ανάπτυξης αλλά, αντιθέτως, την εκθέτει σε ολοένα και αυξανόμενους κινδύνους.
Δεν είναι τυχαίο ότι, και χθες, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη να πραγματοποιηθεί εγκαίρως η πολιτική αλλαγή προκειμένου η χώρα που μπήκε πρώτη «στον φαύλο κύκλο της πολιτικής του ψέματος» να εισέλθει πρώτη «στον δημιουργικό κύκλο της πολιτικής της αλήθειας»
Στο επιτελείο της Πειραιώς, πέραν από το δύσκολο τοπίο στα εθνικά θέματα, βλέπουν με ανησυχία ένα προς ένα τα οικονομικά ορόσημα να χάνονται, και μαζί οι ευκαιρίες εξόδου της χώρας από την κρίση.
Όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα της αξιολόγησης, η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να βάλει τις βάσεις φθηνού δανεισμού και, συνεπώς, δεν μπορεί να δημιουργήσει υγιή βάση για την μετά το πρόγραμμα περίοδο. Άλλωστε, το πακέτο προς την Ελλάδα ολοκληρώνεται το 2018 και, καθώς οι διαρθρωτικές αλλαγές εκκρεμούν, θα είναι άθλος – παρά την όποια ρύθμιση χρέους – εάν καταστεί εφικτή η έξοδος της χώρας στις αγορές και ο δανεισμός από αυτές. Παράγοντα ανησυχίας αποτελεί και η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα με τα «κόκκινα δάνεια», καθώς στην περίπτωση που δεν βρεθεί αποδοτική λύση τότε δεν αποκλείεται να απαιτηθεί και νέα παρέμβαση, με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Εφόσον το αρνητικό σενάριο επιβεβαιωθεί, η όποια επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί με δεμένα χέρια, τράπεζες σε υπολειτουργία και χωρίς ουσιαστικές επιλογές διεξόδου, πλην του να ζητήσει ένα ακόμη «μνημόνιο». Κι όλα αυτά, μέσα σε ένα παντελώς ρευστό πολιτικό τοπίο, δεδομένων των πρωτοβουλιών Τραμπ στις ΗΠΑ αλλά και των πολλών επικείμενων εκλογών στην Ευρώπη.
Με άλλους λόγους, ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του δεν αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με λογική ώριμου φρούτου ή ομαλής εναλλαγής στην εξουσία, καθώς θεωρούν ότι ο ήδη περιορισμένος χρόνος που έχει στη διάθεσή της η χώρα εξαντλείται.
Το αίτημα, συνεπώς, για πολιτική αλλαγή δεν έρχεται, απλώς, να ικανοποιήσει ένα... πάγιο αίτημα των αντιπολιτεύσεων που θέλουν να κυβερνήσουν αλλά να απαντήσει στην ραγδαία επιδείνωση της κατάσταση. Στη Ν.Δ. γνωρίζουν, άλλωστε, ότι η παράταση της εκκρεμότητας συνιστά ευθεία υπονόμευση της προοπτικής της χώρας αλλά και της επόμενης κυβέρνησης που θα αναλάβει σε ένα ναρκοθετημένο περιβάλλον και με ελάχιστες εναλλακτικές επιλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης, χθες, υπογράμμισε ότι «το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι εκείνο της ατολμίας, της ακινησίας, της αντίληψης της εξουσίας ως αυτοσκοπού. Δεν μας ενδιαφέρουν τα όποια προνόμια της διακυβέρνησης, αλλά οι ευθύνες της. Διότι αντιλαμβανόμαστε πως οφείλουμε να κατοχυρώσουμε το αύριο της χώρας. Διότι γνωρίζουμε πως ο κίνδυνος για τη χώρα είναι μεγάλος και τα διακυβεύματα για το μέλλον ακόμα μεγαλύτερα. Είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε τις βαριές αυτές ευθύνες».
http://newpost.gr/politiki/585875/giati-o-mhtsotakhs-thelei-grhgora-politikh-allagh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου