Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

5+1 λόγοι για τους οποίους το Μαξίμου ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές.

Μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, φούντωσαν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Από τη μια μεριά, προσκρούει στην αδιαλλαξία των δανειστών και, από την άλλη, στην άρνηση 30 κυβερνητικών βουλευτών να ψηφίσουν νέα μέτρα. Κατά συνέπεια, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μπορεί να αποτελέσει αναγκαστική διέξοδο. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να την αποφύγει για έξι λόγους.5+1 λόγοι για τους οποίους το Μαξίμου ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές

1.Οι δημοσκοπήσεις
Αν και η Κουμουνδούρου καταγγέλλει τις δημοσκοπήσεις ως υποβολιμαίες, το επιτελείο του Μαξίμου τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι αν γίνουν εκλογές το επόμενο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις χάσει με διαφορά, ενώ η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να είναι κοντά στην αυτοδυναμία. Ο κανόνας λέει ότι όπως οι γαλοπούλες δεν προσέρχονται οικειοθελώς στα Χριστούγεννα, έτσι και τα κόμματα εξουσίας δεν προκαλούν εκλογές όταν ξέρουν ότι θα τις χάσουν.
2.Η έλλειψη αφηγήματος
Με τι ακριβώς πρόγραμμα θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενες εκλογές; Ποιο σχέδιο θα επικαλεστεί για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών; Από τη στιγμή που δεν συζητάει σοβαρά τη ρήξη με την ευρωζώνη, το μόνο επιχείρημα που θα μπορούσε να επικαλεστεί είναι ότι με ανανεωμένη λαϊκή εντολή θα εμφανιζόταν πιο ισχυρός στη διαπραγμάτευση ώστε να κάμψει την αδιαλλαξία των δανειστών. Όμως αφού οι δανειστές δεν κάμφθηκαν από το 61,32% του Δημοψηφίσματος, γιατί να το κάνουν λόγω μιας νέας εκλογικής νίκης του Αλέξη Τσίπρα;
3.Η προσδοκία της οικονομικής ανάκαμψης
Το Μαξίμου εκτιμά ότι το κλείσιμο της Β' Αξιολόγησης και η συμμετοχή της Ελλάδας στο (Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα οδηγήσει σε γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, με άμεση επίπτωση τη μείωση της ανεργίας. Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή του πολιτικού κλίματος, που σήμερα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προϋπόθεση είναι βέβαια να μη διακόψει ο κ. Ντράγκι το πρόγραμμα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης.
4.Η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς
Φαίνεται ότι για τον Αλέξη Τσίπρα η σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Συμπαράταξη συνιστά το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου. Παρά τις συνέχεις αρνήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολιτικά στις υπόγειες διεργασίες που (υποτίθεται ότι) συντελούνται στον πάλαι ποτέ μεγάλο φορέα της Κεντροαριστεράς. Άλλωστε, το σχέδιο έχει τις ευλογίες και των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. Για να επιτευχθεί όμως η νέα μεγάλη κεντροαριστερή συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ (το ελληνικό αντίστοιχο της ιταλικής Ελιάς), χρειάζεται χρόνος. Χρόνος που δεν θα υπάρξει αν γίνουν σύντομα εκλογές.
5.Τα νέα τζάκια
Η εκτυλισσόμενη αναδιαμόρφωση του τοπίου στις επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ φαίνεται ότι λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση. Ο έλεγχος των τραπεζών από τους δανειστές και ο συνεπακόλουθος τερματισμός του προνομιακού δανεισμού προς συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα, δημιουργούν νέες καταστάσεις στην οικονομία και την ενημέρωση. Κραταιοί όμιλοι καταρρέουν (ο ΔΟΛ είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα), ενώ «νέα τζάκια» φιλοδοξούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και απέχει αρκετά από το να ολοκληρωθεί. Στο τέλος της, θα έχει αναδειχθεί το νέο σύστημα εξουσίας που θα ορίσει τις τύχες του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην κυβέρνηση, έχει τη δυνατότητα να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.
6.Ο φόβος του Ειδικού Δικαστηρίου
Η απειλή της δίωξης για τα capital controls επηρεάζει τις κυβερνητικές αποφάσεις. Η κρατούσα νομική ερμηνεία είναι ότι οι υποτιθέμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα capital controls παραγράφονται με το τέλος της κοινοβουλευτικής περίοδου. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι σε γνώση άλλης νομικής ερμηνείας σύμφωνα με την οποία όσο τα capital controls είναι σε ισχύ, τα υποτιθέμενα αδικήματα είναι διαρκή και δεν παραγράφονται. Τα μηνύματα που εισπράττει το Μαξίμου από την Πειραιώς είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά νομιμοποιημένο πόλο του δικομματισμού και «φλερτάρει» με την ιδέα «ενός κύκλου πολιτικής αντεκδίκησης». Όπως είναι εύλογο, η απειλή του Ειδικού Δικαστηρίου δεν ευνοεί την προσφυγή στις κάλπες.

Μην επιθυμώντας τις πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να βρεθεί μια φόρμουλα με τους δανειστές που θα του δώσει την ευκαιρία να ισχυριστεί με πειστικότητα ότι έμεινε πιστός στη δέσμευση του ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Θα του το επιτρέψουν όμως ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ που ως τώρα εμφανίζονται πιο αδιάλλακτοι από ποτέ; Για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις θα κριθούν στο εξωτερικό.
http://newpost.gr/politiki/586585/5-1-logoi-gia-toys-opoioys-to-maksimoy-ksorkizei-tis-prowres-ekloges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου