Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Τη μεγάλη επιστροφή του σχεδιάζει ο Ιρανός Αχμαντινεζάντ;


Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι ενδείξεις και οι πληροφορίες που θέλουν τον πρώην πρόεδρο του Ιράν, τον συντηρητικό Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, να μεθοδεύει με προσοχή την ολική επαναφορά του στα πολιτικά πράγματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διεκδικώντας να επανέλθει στον προεδρικό θώκο στις εκλογές του 2017.

Στις δημοσκοπήσεις, μπορεί ο Αχμαντινεζάντ να βρίσκεται πίσω από τον σημερινό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί περί το 8-10%, όμως υπάρχει και η αντίστροφη ανάγνωση που δίνει έμφαση στην ταχεία αποκλιμάκωση της διαφοράς η οποία είχε βρεθεί σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα.
Επίσης, μεγάλη πρόκληση θα είναι το να εξασφαλίσει την εύνοια των σκληροπυρηνικών του καθεστώτος, όπως κάποτε που ήταν ο αγαπημένος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τουλάχιστον στην αρχή της θητείας του, το 2005.

Μετά το 2008 επήλθε ρήγμα στις σχέσεις τους, με τον Χαμενεΐ να φερόταν αντιδρών για την οικονομική πολιτική του Αχμαντινεζάντ που είχε εκτοξεύσει τον πληθωρισμό, αν και τα κατάφερε να επανεκλεγεί το 2009… έχει και τη φήμη ότι ο στενός του κύκλος ήταν βαθύτατα διεφθαρμένος. Θα δείξει. Αν βέβαια επιστρέψει, ίσως πολλά να αλλάξουν στην πυρηνική συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα… ίσως όμως και τίποτα!
http://www.defence-point.gr/news/?p=159194

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου