Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ο απόλυτος διασυρμός.


Τα καταφέραμε! Έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ανά την επικράτεια έχουν στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας την κατάντια με τα σκουπίδια στην «αρχόντισσα του Ιονίου», με πηχυαίους τίτλους...«Στον αέρα η τουριστική σεζόν και κίνδυνος για επιδημίες στην Κέρκυρα», «Πνιγμένη στα σκουπίδια η Κέρκυρα», «Εικόνες ντροπής στην Κέρκυρα», «Όμηροι των σκουπιδιών οι κάτοικοι της Κέρκυρας - Σε κατάσταση υγειονομικού κινδύνου το νησί», «Μάχη με τα σκουπίδια» είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους στα ελληνικά έντυπα.

Η αλγεινή εικόνα με τους λόφους των σκουπιδιών στους δρόμους και τις παραλίες του νησιού έχει αναπαραχθεί από το σύνολο των ΜΜΕ, μαζί με δηλώσεις αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων τουριστικών και παραγωγικών φορέων του τόπου αλλά και των κατοίκων του Τεμπλονίου.
Αν ακόμη παλεύουμε το στοίχημα της φετινής τουριστικής περιόδου στην ξένη αγορά, είναι βέβαιο ότι χάνουμε (αν δεν χάσαμε ήδη) τους εν δυνάμει Έλληνες επισκέπτες...


Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο
Όσον αφορά την «προσωρινή λύση άμεσης ανάγκης» (βλέπε αυτοσχέδιες χωματερές, ταφή απορριμμάτων σε ιδιωτικά οικόπεδα και μετατροπή του βιολογικού σε σταθμό μεταφόρτωσης (sic), ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι.
«Παρότι από χθες τα ξημερώματα, ο δήμος κάνει προσπάθειες μερικής περισυλλογής των σκουπιδιών και εναπόθεση τους στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού, το πρόβλημα της μη αποκομιδής των σκουπιδιών τείνει να μεγαλώνει όλο και περισσότερο», γράφει το newsbomb.gr (28/6/2016)
Παρεμπιπτόντως η αποκομιδή συνεχίζεται αργά και κατά τόπους, κυρίως στο κέντρο της πόλης, αν και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπήρχαν περιοχές (τουριστικές στην ύπαιθρο του νησιού) στις οποίες με «μαγικό» τρόπο τα απορρίμματα εξαφανίζονταν και οι κάδοι άδειαζαν ανελλιπώς. Αλλά κανείς δεν ξέρει πως, κανείς δεν ξέρει που, κανείς δεν είδε, κανείς δεν άκουσε...
Σημειωτέον ότι για να μπορέσει νόμιμα ο Δήμος να δημιουργήσει «άτυπη» χωματερή ή «σταθμό μεταφόρτωσης», με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες πρέπει η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (κάτι που είχε προταθεί από την Μ. Υδραίου, στα πρότυπα του Δήμου Λευκάδας, αλλά δεν έγινε).


Είπαν
Μερικές από τις δηλώσεις που φιλοξένησαν τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ:


«Η κατάσταση αυτή που έχει επέλθει το νησί, μετά την ομηρία που δέχεται ο ΧΥΤΑ για 17η μέρα από κάποιους κατοίκους του Τεμπλονίου δεν έχει προηγούμενο»
Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Σπ. Ασπιώτης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.


Ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος παραδέχεται ότι στο Τεμπλόνι έχει διαπραχθεί τα τελευταία 30 χρόνια περιβαλλοντικό έγκλημα. «Διακηρύσσουμε σε όλους τους τόνους ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο, όσο, όμως, εμμένουν στη θέση τους, καταδικάζοντας το νησί με 3.000 τόνους σκουπίδια στους δρόμους, το χάνουν. Τους ζητώ να κάνουν άλλους δύο μήνες υπομονή».
Ο Δήμαρχος Κ. Νικολούζος στην «Καθημερινή»


«Tο κλείσιμο του ΧΥΤΑ, έχει προκαλέσει τεράστια δυσφήμιση στο νησί. Πλέον φοβόμαστε ακόμη και για έξαρση ασθενειών... από ένα τσίμπημα κουνουπιού! Αν δε μαζευτούν τα σκουπίδια σύντομα, είναι δεδομένο πως θα έχουμε επιδημίες. Δε βλέπουμε φως στον ορίζοντα και δεν έχει δοθεί καμία λύση, περιμένουμε τη βοήθεια της πολιτείας. Είναι η απόλυτη καταστροφή για την Κέρκυρα. Οι κάτοικοι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται, όμως θα έπρεπε να δοθεί μία παράταση για να μη χαθεί οριστικά η σεζόν».
Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Βασίλης Καλούδης στην karfitsa.gr


Όταν το πούλμαν περνάει από το Κανόνι της Κέρκυρας, έξω από το Μον Ρεπό, ή κατευθύνεται προς την Παλαιοκαστρίτσα, οι ξεναγοί ακούν τους τουρίστες να μουρμουρίζουν έντονα πίσω από την πλάτη τους. Πρόκειται για σχόλια αποδοκιμασίας, καθώς εδώ και δεκαπέντε ημέρες η «πριγκίπισσα του Ιονίου» πνίγεται κυριολεκτικά στα σκουπίδια. «Για τους Βρετανούς, τους Γάλλους ή τους Βέλγους, το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων μοιάζει κάτι εξωπραγματικό, καθώς στις πατρίδες τους το έχουν προ πολλού επιλύσει», σχολιάζει η κ. Μαρία Βούλγαρη, πρόεδρος των ξεναγών Κέρκυρας, που εξέδωσαν ανακοίνωση εκφράζοντας την ανησυχία τους. «Σήμερα, η πληροφόρηση διαχέεται σε κλάσματα δευτερολέπτου», συμπληρώνει η ίδια, «μία φωτογραφία και ένα σχόλιο στο facebook αρκεί για να γίνει το κακό».
Από την «Καθημερινή»
http://www.corfupress.com/v3/koinonia/47402-%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%85%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%82
secret
Στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο η Μ. Υδραίου ενημέρωσε για «εναλλακτική λύση» για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τα σκουπίδια, την οποία όμως ακόμη δεν θέλουν να ανακοινώσουν(!!!). Καταγγέλλουν την μυστικότητα οι τουριστικοί φορείς...
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 28 Ιουνίου στο Μαράσλειο, με τη συμμετοχή δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων και μετά από πρόταση της επικεφαλής της παράταξης ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ Μερόπης Υδραίου.
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν λεπτομερώς η κατάσταση και οι αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κρίση στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Δήμαρχος, Κώστας Νικολούζος, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ:
«Η Κέρκυρα βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου, υγειονομικού και οικονομικού, με άμεση την προοπτική της κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσής της.
Συζητήθηκαν όλες οι πιθανές προοπτικές και διατυπώθηκαν εναλλακτικές λύσεις για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.
Τέθηκε από την παράταξη ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΩΝ μια νέα πρόταση η οποία θα διερευνηθεί με το αρμόδιο υπουργείο για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι τεχνικά υλοποιήσιμη και άμεσα εφαρμόσιμη, ώστε να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης για το χρονικό διάστημα μέχρι την Ολοκληρωμένη Διαχείριση.
Αποτελεί κοινό τόπο και κοινή παραδοχή όλων ότι οι κάτοικοι του Τεμπλονίου πρέπει άμεσα να άρουν τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ και να επιτρέψουν:
Α. την εναπόθεση των απορριμμάτων
Β. την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του βιολογικού και του βιοαερίου
Γ. την εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης
Αυτά, με δεδομένη τη δέσμευση όλων των επισήμων φορέων όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τα επίσημα κρατικά χείλη».

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Δημάρχου, συμμετείχαν: η αντιπεριφερειάρχης Νικολέτα Πανδή, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, οι επικεφαλής παρατάξεων του Π.Σ. Σπύρος Σπύρου και Δημήτρης Μπιάγκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Ράλλης, η κ. Μερόπη Υδραίου (με τους συμβούλους της παράταξής της κ.κ. Ν. Καλόγερο, Δ. Μεταλληνό και Γ. Μαρκάτη) ο κ. Αλέκος Δήμου από την παράταξη ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΖΕΙΣ και οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Σπ. Ασπιώτης και Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Αναστασόπουλος.


Τουριστικοί φορείς: Γιατί μας απέκλεισαν, γιατί τόση μυστικότητα;
Με ανακοίνωσή τους (όπως δημοσιεύτηκε στο traveldailynews.gr ) οι τουριστικοί και παραγωγικοί φορείς καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από την εν λόγω σύσκεψη. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
Σήμερα, 28 Ιουνίου η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας, το Επιμελητήριο Κέρκυρας, ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας, η Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, η Μαρίνα Γουβιών ΑΕ και ο Σύνδεσμος Επαγγελματικών Σκαφών άνευ Μονίμου Πληρώματος επισκέφθηκαν αρχικά τον επιθεωρητή της Αστυνομίας των Ιονίων Νήσων για να του εκθέσουν τη θέση τους και να ζητήσουν ενημέρωση σχετικά με τη τραγική κατάσταση των σκουπιδιών στην Κέρκυρα.
Μετά την ενημέρωση αυτή η αντιπροσωπεία των φορέων μετέβη στο Δημαρχείο Κέρκυρας όπου εκείνη τη στιγμή ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη από κοινού με τις παρατάξεις στο Περιφερειακό και Δημοτικό συμβούλιο σε επίπεδο των επικεφαλής τους “για να ζητήσουμε ενημέρωση και να εκθέσουμε από την πλευρά της για μια ακόμη φορά την αγωνία μας, λόγω της τραγικής εξέλιξης των σκουπιδιών”, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.
”Ζητήσαμε από τη γραμματεία του δημάρχου να εισέλθουμε και μας επέτρεψε να εισέλθουμε στο γραφείο του, μόλις δε εισήλθαμε χαιρετήσαμε τους παρευρισκόμενους και μας χαιρέτησαν όλοι, τότε ξαφνικά ο δήμαρχος σηκώθηκε επάνω και απευθυνόμενος σε όλους εμάς τους εκπροσώπους των φορέων μας ζήτησε να αποχωρήσουμε από την αίθουσα, διότι με την παρουσία μας παραβιάζουμε τη λειτουργία των θεσμών και δεν έχουμε δικαίωμα να παρευρισκόμαστε εκεί.
Φυσικά δεν είχαμε καμία πρόθεση να παρανομήσουμε και αποχωρήσαμε από την αίθουσα. Δυστυχώς θέλουμε να τονίσουμε ότι η συμπεριφορά του κ. δημάρχου και των άλλων φορέων δε συνάδει με την αρχή της δημοσιότητας δεδομένου ότι για το φλέγον αυτό θέμα θα ήταν μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για να ακούσει ο Δήμαρχος και οι άλλοι φορείς την αγωνία μας για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης”.
Και η ανακοίνωση καταλήγει: ”Επειδή η δημοσιότητα είναι η ψυχή της δημοκρατίας, καταγγέλλουμε απερίφραστα την άκρως αυτή αντιδημοκρατική συμπεριφορά του δημάρχου, αλλά και την παθητική στάση των υπολοίπων παρατάξεων, οι οποίοι δεν μας επέτρεψαν να παρευρεθούμε στη σύσκεψη αυτή παρότι μας επιτράπηκε αρχικά η είσοδος κατά την οποία αυτοί θα είχαν τη δυνατότητα με αμεσότητα να μας πληροφορήσουν τη θέση τους για το φλέγον αυτό θέμα και εμείς ως εκπρόσωποι των θεσμικών μας οργάνων που εκπροσωπούμε χιλιάδες συμπολίτες μας να εκθέσουμε την αγωνία και τις θέσεις μας για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε όλοι.
Πιστεύουμε ότι για θέματα μείζονος σημασίας για τον τόπο, όπως η συζήτηση για την κήρυξη του τόπου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι τοπικές αρχές και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στις τοπικές αρχές έχουν την υποχρέωση να ζητήσουν την συνδρομή των επαγγελματικών φορέων του νησιού. Αναρωτιόμαστε τέλος εμείς ως εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων της Κέρκυρας πως είναι δυνατόν ο κ. δήμαρχος να μην ανέχεται την παραβίαση της λειτουργίας των θεσμών για μας και να ανέχεται μέχρι τώρα την παραβίαση της λειτουργίας των θεσμών 15 μέρες τώρα στο θέμα των σκουπιδιών”.
Το σχόλιο του corfupress
Με πολύ σεβασμό στους θεσμούς αλλά και σε καθένα ξεχωριστά από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι μυστικό που γνωρίζουν περισσότεροι από ένας... έχει παύσει προ πολλού να είναι μυστικό.
Δεν θέλουμε να κακοκαρδίσουμε κανένα αλλά η διαρροή στα ...φίλα προσκείμενα περιβάλλοντα δεν άργησε και πολύ να συντελεστεί. Εξάλλου αν κανείς γνωρίζει λίγο τις θέσεις των αιρετών διαχρονικά, αλλά και τις παρεμβάσεις πολιτικών πέριξ αυτών, μπορεί με ασφάλεια να συμπεράνει ποια είναι η πρόταση.
Άλλωστε η Μερόπη Υδραίου διαχρονικά υπήρξε σταθερή στις απόψεις της για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Συμπεραίνουμε ότι δεν θα αλλάξει τώρα.
Αλλά για να μη σας το χαλάσουμε και σας στερήσουμε την ανακοίνωση της έκπληξης, άντε να παίξουμε όλοι μαζί το "Πουν' το, πουν' το το δαχτυλίδι". Χωρίς όμως να καταλαβαίνουμε -καθόλου - γιατί δεν πρέπει ο κερκυραϊκός λαός να γνωρίζει την υπό διερεύνηση πρόταση.
http://www.corfupress.com/v3/component/fpss/track/1542/L3YzL2FmdG9kaW9pa2lzaS80NzQxMC3Ous-BzrHPhM6_z43OvS3Cq866z4HPhc-Gzq7Cuy3PhM63zr0tz4DPgc-Mz4TOsc-Dzrctz4XOtM-BzrHOr86_z4UtzrPOuc6xLc-EzrEtz4POus6_z4XPgM6vzrTOuc6x

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πυκνοί λευκοί καπνοί σκεπάζουν την ε.ο. Αντιστάσεως στο Εμπορικό προερχόμενοι από τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στη χωματερή μπροστά από την είσοδο του Βιολογικού της πόλης.
 Η φωτιά άναψε περίπου στις 14:50 κι αμέσως έσπευσαν εκεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να την αντιμετωπίσουν.
Μια άλλη εστία άναψε στου "Κοσκινά" στην Αλεπού, δίπλα από το βενζινάδικο στους κάδους απορριμμάτων. Ευτυχώς οι περίοικοι αντέδρασαν αμέσως και την κατέστειλαν εν τη γενέσει της. Η μοναδική ζημιά εκεί το μποτιλιάρισμα στο δρόμο, είναι και η ώρα τέτοια, φυσικά και στα δυο ρεύματα.

Δείτε βίντεο από την φωτιά στην Αλεπού (video Θόδωρος Ιωαννίδης)
https://www.facebook.com/groups/taparaponasoustodimarxo/
http://www.enimerosi.com/details.php?id=3482

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου