Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Για ποιον ακριβώς λόγο οι ΗΠΑ εξοπλίζουν το Ισραήλ με το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην ιστορία;

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εξοπλίσουν το Ισραήλ με το μεγαλύτερο στρατιωτικό πακέτο βοήθειας στην ιστορία των δύο χωρών, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel επικαλούμενη επίσημη πηγή στον Λευκό Οίκο.Israeli-military-vehicles

Το ‘πακέτο‘ αυτό υποστηρίζεται από  μία μεγάλη πλειοψηφία Αμερικανών Γερουσιαστών , οι οποίοι ζήτησαν επιτακτικά να αυξηθεί η ξένη βοήθεια προς το Ισραήλ.
«Είμαστε έτοιμοι  να υπογράψουμε ένα μνημόνιο κατανόησης με το Ισραήλ για να του παρέχουμε το μεγαλύτερο αμυντικό  πακέτο βοήθειας που έχει  προμηθευθεί  οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία αμυντικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών»  , ανακοίνωσε ανώτερος  αξιωματούχος  του Λευκού Οίκου  στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι  83 από  τους 100 Γερουσιαστές υπέγραψαν μια επιστολή ζητώντας από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αυξήσει την ξένη  αμυντική βοήθεια προς το Ισραήλ και να υπογράψει  αμέσως συμφωνία σχετικά με ένα νέο πακέτο βοηθείας  για την ισραηλινή άμυνα, με υπερσύγχρονα πυραυλικά συστήματα.
Η επιστολή συντάχθηκε από τους Δημοκρατικούς  Γερουσιαστές Lindsey Graham και Chris Cowans, ενώ  υπoγράφηκε  από 51 Ρεπουμπλικάνους και 32 Δημοκρατικούς  Γερουσιαστές,  συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού υποψηφίου για την θέση του Προέδρου  Τεντ Κρούζ .
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χορηγούν  σήμερα στο Ισραήλ 3,1 δισεκατομμύρια $ ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια, αλλά το Ισραήλ θέλει να την  αυξήσει στα 5 δισεκατομμύρια $ ετησίως.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι θα αναμένει τον  διάδοχο του Ομπάμα ‘για να πάρει αυτό που θέλει το Ισραήλ‘.
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ο Νετανιάχου κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα ότι το πακέτο βοήθειας θα είναι «μικρότερο από ό, τι επιδιώκει το Ισραήλ», αλλά τόνισε ότι το  συνολικό ποσό θα αντικατοπτρίζει τις ανάγκες ασφαλείας της χώρας.
Σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων οι Ρώσοι έχουν εξοπλίσει ‘‘μέχρι  τα δόντια‘‘ την Χεζμπολάχ η οποία αποτελεί σύμμαχο της Μόσχας στην Συρία και την Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται κυρίως η χορήγηση στους  ‘Χεζμπολάδες‘ των ρωσικών παράκτιων πυραύλων  cruise P-800 Yakhont με βεληνεκές 300 χλμ , αλλά και άλλα ‘καλούδια‘ όπως αντιαρματικούς πυραύλους KORNET-M κά.
Το Ιράν απο την άλλη πλευρά ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ,   έχει κατασκευάσει με την βοήθεια της Μόσχας και της Βόρειας Κορέας βαλλιστικούς πυραύλους  Fair-3 με βεληνεκές 4000 μέτρα που απειλούν άμεσα την ισραηλινή επικράτεια. Ενώ το Τελ Αβιβ ετοιμάζεται για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κοιτάσματα που ανήκουν στην ΑΟΖ του στην Μεσόγειο. Ολα αυτά αποτελούν  σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν  την γεωστρατηγική κατάσταση στην περιοχή.
Η ουσία ευρίσκεται όμως σε άρθρο στο pentapostagma.gr με τίτλο (Οι Ιρανοί αποκαλύπτουν σχέδιο δημιουργίας κράτους του Κουρδιστάν, του «Μεγάλου Ισραήλ» και ενδοκουρδικού πολέμου !!), το οποίο βασίζεται σε ιρανικές στρατιωτικές πηγές.
Μιλάμε για τη σχεδιαζόμενη μετατροπή του Λεβάντε (ανατολική Μεσόγειο), σε αμερικανικό και ισραηλινό προτεκτοράτο . Μιλάμε για την απόσχιση όλων των κουρδικών περιοχών , συμπεριλαμβανομένων και αυτών  στην Τουρκία , και την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους.
Όπως και να έχει όμως ,  αυτό που διαφαίνεται  στον ορίζοντα ξεκάθαρα είναι ‘ άμεσες εξελίξεις‘ στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θα είναι  ραγδαίες,  εμπεριέχοντας τον χαρακτήρα μιας σφοδρής  πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των συμμάχων του  με την Ρωσία και το Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου