Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Όλοι οι Πρόσφυγες και Μετανάστες Ετοιμάζονται για Αλβανία …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος.όλοι οι πρόσφυγες
Απ’ότι φαίνεται δεν βρίσκουν άλλο τρόπο να μετακινήσουν όσους μετανάστες βρίσκονται στην Ειδομένη, προς τα κέντρα προσφύγων στην Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία και άρχισε μια σειρά ανακοινώσεων ότι όλοι θα περάσουν από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα γιατί είναι ανοιχτά. Όμως το θέμα όπου και να πάνε θα παραμένει ανοικτό και θα αναζητά λύση και αν η Ελλάδα δεν αποφάσισε να τους διευκολύνει …  προς Σκόπια ας το πράξει προς την Αλβανία, που οι συνθήκες ευνοούν για εύκολη πρόσβαση εξάλλου είναι δοκιμασμένη η περιοχή και από τους Αλβανούς όταν ερχόντουσαν κατά χιλιάδες ελεύθερα ενώ τώρα το παίζουν κλειστά σύνορα.

Έτσι σύγχυση προκλήθηκε το πρωί στον καταυλισμό της Ειδομένης από την ανάρτηση σε πίνακα ενός χαρτιού με το λογότυπο του «Newsthatmoves», που αναφερόταν στο ενδεχόμενο να καταστεί η Αλβανία μέρος της διαδρομής των προσφύγων προς τη βόρεια Ευρώπη εξαιτίας της παρούσας κατάστασης. Επισημαίνεται δε μεταξύ άλλων πως τα σύνορα (Ελλάδας-Αλβανίας) αφορούν κυρίως ορεινό τοπίο, ότι είναι δύσκολο να ελεγχθούν από τις αρχές, ενώ γίνεται ακόμη αναφορά στο πώς προετοιμάζεται η Αλβανία για την υποδοχή προσφύγων, αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ένας πρόσφυγας (ποια είναι τα δικαιώματά του) εάν βρεθεί στην Αλβανία. Αναφέρεται ακόμη ότι οι πρόσφυγες μπορούν να παρακάμψουν τα Σκόπια μπαίνοντας στην Αλβανία από την Ελλάδα διασχίζοντας τα 212 χιλιόμετρα των Ελληνοαλβανικών συνόρων. Το χαρτί αυτό στη συνέχεια απομακρύνθηκε, αλλά στο μεταξύ προκλήθηκε σύγχυση καθώς μερικοί πίστεψαν ότι μπορούν να περάσουν από την Αλβανία και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί μια προσπάθεια να πείσουν τον κόσμο να φύγει από την Ειδομένη. Και σίγουρα αυτό είναι το καλύτερο έστω επιστρατεύοντας και λίγο ψέμα … Όμως το πρόβλημα θα παραμένει όπου και να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και θα προτρέπαμε τους υπεύθυνους μετά τις ΄΄ξεκάθαρες΄΄ ανακοινώσεις να προβούν και σε άτυπες προωθήσεις, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά όλους …
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου