Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Ξαφνική κρίση στο τρίγωνο κυβέρνησης-Σόιμπλε-ΔΝΤ.

Τα «μαύρα σύννεφα» που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται εσχάτως στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές -με αφορμή, κυρίως, τις πιέσεις που ασκεί η Τρόικα για το ασφαλιστικό- φαίνεται ότι έφεραν... βροχή.Ξαφνική κρίση στο τρίγωνο κυβέρνησης-Σόιμπλε-ΔΝΤ

Και αυτό, γιατί, η χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ -και, ιδιαίτερα, η αποστροφή του πρωθυπουργού για το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας- άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου».
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή... Κατά τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητη και επισήμανε: «Η θέση του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητική».

Συνεχίζοντας σε επικριτικό τόνο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το Ταμείο ότι ζητάει «παράλογα» πράγματα τόσο από την Ελλάδα, με σκληρές μεταρρυθμίσεις, όσο και από την ΕΕ, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Ο συμβιβασμός γίνεται στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει το συμβιβασμό, εάν θα μείνει στο πρόγραμμα. Αν δεν το θέλει, πρέπει να το πει δημόσια» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν, σήμερα, την παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσαν οι χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης -ή το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κατά τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητη και επισήμανε: «Η θέση του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητική».

Συνεχίζοντας σε επικριτικό τόνο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το Ταμείο ότι ζητάει «παράλογα» πράγματα τόσο από την Ελλάδα, με σκληρές μεταρρυθμίσεις, όσο και από την ΕΕ, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Ο συμβιβασμός γίνεται στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει το συμβιβασμό, εάν θα μείνει στο πρόγραμμα. Αν δεν το θέλει, πρέπει να το πει δημόσια» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ακόμα ότι κανείς δεν μπορεί πια να απειλεί την Ελλάδα, καθώς η συζήτηση περί Grexit έχει κλείσει.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ερωτηθείς στο σημερινό Ecofin αναφορικά με τις δηλώσεις Τσίπρα, είπε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης».

«Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά, μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, χρησιμοποιώντας γερμανική παροιμία.

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό είναι κάτι, που θα πρέπει να συζητηθεί αργότερα.

Όπως ήταν φυσικό, επίσης, ο γερμανικός Τύπος -και όχι μόνο- «βούιξε» ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα, προκαλώντας και την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από πλευράς του ΔΝΤ, πάντως, δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια τοποθέτηση.


Απάντηση Γεροβασίλη
«Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πασχίζει να "κρατήσει την στάμνα γερή". Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».   http://www.protothema.gr/politics/article/534404/xafniki-krisi-sto-trigono-kuvernisis-soible-dd/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου