Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Οι ΗΠΑ δίνουν βόμβες JDAM στην Τουρκία!

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση κιτ βομβών ακριβείας, εκτιμώμενης αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων, στην Τουρκία, κράτος-μέλος του NATO και επίσης κράτος-μέλος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.Image
Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την πώληση μέσα σε 15 ημέρες, κάτι πάντως που σπάνια συμβαίνει. Όταν ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον μπορούν να διαπραγματευθούν την πώληση.
Η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας και Άμυνας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία ελέγχει τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό, ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας ζήτησε να αγοράσει 1.000 κιτ ουράς Joint Direct Attack Munition (JDAM), που μετατρέπουν μη κατευθυνόμενες βόμβες σε κατευθυνόμενες βόμβες παντός καιρού χάρη σε συστήματα δορυφορικού γεωεντοπισμού θέσης GPS.

«Είναι ζωτικό για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ να βοηθήσουμε [τη χώρα -] σύμμαχό μας στο NATO να αποκτήσει και να διατηρήσει μια ισχυρή και ετοιμοπόλεμη αμυντική δυνατότητα», υπογράμμισε η Υπηρεσία στην ειδοποίησή της προς το αμερικανικό Κογκρέσο, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.
Ακόμη σημείωσε ότι η σχεδιαζόμενη πώληση θα αυξήσει την ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας να υπερασπίζεται το έδαφός της και να συνεργάζεται με τους συμμάχους της στο NATO.

Οι βασικοί διεκδικητές της σύμβασης αναμένεται πως θα είναι οι εταιρείες Raytheon Co, General Atomics Corp και L-3 Communications Holdings Inc.


   http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=45849

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου