Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

«Ανασχηματισμός» Βαρουφάκη με... εμπιστοσύνη.Αλλάζει η διαπραγματευτική ομάδα με απόφαση Τσίπρα.

Σε «ανασχηματισμό έκτακτης ανάγκης» στην ομάδα διαπραγμάτευσης προχωρά η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο στη Ρίγα. Οπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό την προεδρία Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε χθες συγκροτείται πλέον πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Γ. Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο. «Ανασχηματισμός» Βαρουφάκη με... εμπιστοσύνη
Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον κ. Βαρουφάκη ναι μεν το Μαξίμου εξακολουθεί να τον στηρίζει θεωρώντας ότι «έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου». Αναφέρθηκε δε κατά την σύσκεψη ότι ο υπουργός Οικονομικών «κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση». Ωστόσο είναι σαφές από τον ανασχηματισμό στον οποίο προχωράει ότι πλέον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης αναλαμβάνουν άλλοι.


Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι:

- Δημιουργείται ειδική ομάδα συντονισμού, υπό τον γ.γ. της κυβέρνησης
Σπύρο Σαγιά για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

- Συγκροτείται σχεδίο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου. Η συγκρότηση ανατίθεται στο γ.γ. Δημοσιονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη.

- Την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γ. Χουλιαράκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλ. Τσακαλώτος.

Στις 18:30 της Δευτέρας η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας
Λίγες ώρες μετά την αναδιάταξη του οικονομικού επιτελείου και την ανακατανομή ρόλων στα πρόσωπα που θα αναλάβουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ανακοινώθηκε ότι η πρώτη συνεδρίαση της νέας ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης θα γίνει στις 18:30 στο υπουργείο Οικονομικών. Στην απογευματινή σύσκεψη αναμένεται να εξεταστεί η διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική ομάδα τις επόμενες ημέρες στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές. Το νέος ορόσημο στις συνομιλίες με τους πιστωτές είναι η 11η Μαϊου οπότε προγραμματίζεται εκ νέου συνεδρίαση του Eurogroup, άρα -επί της ουσίας- οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έχουν στη διάθεσή τους περίπου δέκα μέρες για να συγκροτήσουν ένα σχέδιο συμφωνίας με τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση ενδέχεται να μετέχουν και υπουργοί που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση όπως οι κύριοι Σταθάκης και Κουρουμπλής.


Διαβάστε την ανακοίνωση της κυβέρνησης
Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη με αντικείμενο το συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας της διαπραγμάτευσης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλ. Τσακαλώτος.
1.Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση.
2. Συγκροτείται πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του Υπουργού Γ. Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο.
3. Για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.
4. Στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.
5. Τέλος την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.                 http://www.protothema.gr/politics/article/471144/anashimatismos-varoufaki-me-ebistosuni/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου