Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Σαμαράς: Αν χάσετε κι άλλο χρόνο, σε λίγο δεν θα σώζεται η κατάσταση.Κοινό μήνυμα προς Τσίπρα από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει, να λύσετε το δικό σας εσωκομματικό πρόβλημα. Επιτέλους προχωρήστε: Εμείς λέμε πρώτα η πατρίδα, μετά το κόμμα, κ. Τσίπρα». Σαμαράς: Αν χάσετε κι άλλο χρόνο, σε λίγο δεν θα σώζεται η κατάστασηΜε τη φράση αυτή, με την οποία έκλεισε τη δευτερολογία του κατά τη «μίνι» προ ημερησίας διάταξης συζήτησης  στη Βουλή, έδωσε το στίγμα των προθέσεων  της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, πριν αποχωρήσει με σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.


Σε αντίστοιχες επισημάνσεις προέβησαν τόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος οι οποίοι στηλίτευσαν αφενός τα «επικοινωνιακά παιχνίδια» της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησαν ότι προκάλεσε την συζήτηση στη Βουλή για να απευθυνθεί ο κ. Τσίπρας στην αριστερή πτέρυγας του κόμματός του, και, αφετέρου, τον τορπιλισμό της συζήτησης από τις «αντικοικοβουλευτικές» παρεμβάσεις της Προέδρου της Βουλής.

«Ήρθαμε στη Βουλή για να στηρίξουμε την Ελλάδα, σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, κάτι το οποίο όπως γνωρίζετε, δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά την αποχώρηση από την αίθουσα και την ένταση που επικράτησε. «Ήρθαμε για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, για προσπάθεια συναίνεσης. Αντ’ αυτού εισπράξαμε ύβρεις. Και δεν φτάνει αυτό, η Πρόεδρος της Βουλής, δυναμίτισε τη συζήτηση, παρουσία ενός αμήχανου και αμίλητου πρωθυπουργού».

Αποφεύγοντας να δώσει απάντηση στα επανειλημμένα δημοσιογραφικά ερωτήματα αν είναι στις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας να υποβάλλει πρόταση μομφής κατά της κ. Κωνσταντοπούλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ελπίδα να έγινε σαφές ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να ανεχθεί μια τέτοια παράσταση, συντονισμένη από εκείνους οι οποίοι, δεν θέλουν βοήθεια, αλλά θέλουν διχασμό».


Η Χρυσή Αυγή και το κουδούνι στο αυτί του

Ιδιαίτερα καταγγελτικός ήταν ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στη συνηγορία υπέρ της Προέδρου της Βουλής από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο. Υποστηρίζοντας ότι «έπαιζαν ένα ρόλο που δε θέλαμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει», συμπλήρωσε: «Όταν ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής ομιλεί σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  καταφερόμενος εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και μόνον, αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον ήταν τέτοιο που πραγματικά δυναμίτισε όλη την αποψινή συζήτηση. Είναι κρίμα, αλλά πιστεύω ότι επειδή ακριβώς ζούμε σε ένα δημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να περιφρουρήσουμε την Βουλή των Ελλήνων, από τέτοια φαινόμενα απαράδεκτα, νομίζω ότι περάσαμε το μήνυμα και είναι η τελευταία φορά».

Νωρίτερα και ενώ είχαν προηγηθεί επικριτικά σχόλια εις βάρος του από την κ. Κωνσταντοπούλου η οποία ήδη πριν του δώσει πρώτη φορά το λόγο, με έντονη ειρωνεία στη φωνή της, τον ρώτησε εάν ήθελε να μιλήσει μετά το τέλος της πρωτολογίας του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς είχε στηλιτεύσει τη στάση της Προέδρου της Βουλής.

«Δεν συμπεριφέρεται σαν Πρόεδρος της Βουλής, συμπεριφέρεται σαν Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε, προσπαθώντας να κρύψει την οργή του για την εξέλιξη που είχε λάβει η συνεδρίαση. «Είμαι βουλευτής από το 1977, έχω ζήσει δύσκολες καταστάσεις εδω μέσα, αλλά τέτοια συμπεριφορά δεν έχω ξαναδεί. Να μου κλείνει το μικρόφωνο και να κάνει σχόλια και παρατηρήσεις σε κάθε ομιλητή».

Ο ίδιος επίσης πρόσθετε ότι σκοπίμως στη διάρκεια της ομιλίας του ηχούσε το κουδούνι πολύ πριν τελειώσει ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του. Και όπως συμπλήρωνε, η Πρόεδρος της Βουλής δεν έκανε καμία προσπάθεια να το σταματήσει, σε αντίθεση με τον αντιπρόεδρο Αλέξη Μητρόπουλο, που ήταν εκείνος που προσπαθούσε να το σταματήσει.


«Πού θα βρείτε 36 δισ. τον επόμενο ενάμισι χρόνο;»

Προτού, πάντως, λάβει διαστάσεις ο καβγάς με την Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Σαμαράς είχε αναρωτηθεί για τη σκοπιμότητα της συζήτησης που προκάλεσε ο πρωθυπουργός επιμένοντας ότι στόχευσε στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. «Μας φέρατε εδώ σήμερα, όχι για να “ενημερώσετε” εμάς, αλλά για να σας ακούσει η αριστερή πτέρυγα», ήταν η αποστροφή που χρησιμοποίησε επανειλημμένα τόσο στην αρχική ομιλία όσο και στη δευτερολογία.
«Ξυπνήστε γιατί καταστρεφόμαστε», είπε με έμφαση για να προσθέσει: «Από τη μία δεν μπορείτε να κυβερνήσετε και από την άλλη παριστάνετε ότι διαπραγματεύεστε. Ενώ η χώρα πνίγεται στα αδιέξοδα, στα οποία εσείς ο ίδιος την έχετε βάλει».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το ερώτημα «που θα βρεθούν τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα;», το οποίο απηύθυνε προς την κυβέρνηση μαζί με την επισήμανση ότι «για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, κ. Τσίπρα, είναι 36 δισεκατομμύρια». Η επισήμανση αυτή ίσως δεν είναι άσχετη με την επωδό που επανειλημμένα χρησιμοποίησε ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα οδηγεί τη χώρα ολοταχώς σε νέο μνημόνιο, το οποίο υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του μπορούσε να το αποτρέψει, αφού μέχρι τις εκλογές όλοι οι οικονομικοί δείκτες βελτιωνόταν ενώ έκτοτε επιδεινώνονται.

Όσον αφορά τη στάση της ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα στηρίξουμε να μην πάει η χώρα στα βράχια. Αλλά σήμερα εσείς είστε κυβέρνηση και εσείς έχετε τις ευθύνες. Σας ζητάμε να συμφωνήσετε άμεσα. Τώρα. Τα ψέματα τελείωσαν. Αν το πάρετε απόφαση, υπεύθυνα να προχωρήσετε, εμείς θα στηρίξουμε».

«Αλλά», συνέχισε μιλώντας με αυστηρό ύφος, «μη μας θεωρείτε και “δεδομένους”. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σήμερα, απ’ ό,τι αναλάβατε πριν δύο μήνες. Αλλά ακόμα σώζεται η κατάσταση. Αν χάσετε κι άλλο χρόνο, ανεβαίνει ο λογαριασμός και σε λίγο δεν θα σώζεται η κατάσταση. Δεν πρόκειται να σας αφήσω να παρασύρετε τη χώρα στην καταστροφή. Και δεν θα σας ακολουθήσουμε».


Σταύρος Θεοδωράκης: Σύγκρουση με συντεχνίες και το λόμπι της δραχμής ή έξοδος από το ευρώ;

«Το πραγματικό δίλημμα είναι αν η κυβέρνηση είναι με τις συντεχνίες, τα συμφέροντα και το λόμπι της δραχμής ή με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αν είναι με την Ελλάδα και τις αλλαγές ή με την έξοδο από το ευρώ και την εθνική τραγωδία», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος απάντησε με τον τρόπο στα διλήμματα που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το κατά πόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι «Το Ποτάμι ψήφισε τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση αν και προτείναμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που υπάρχει παντού στην Ευρώπη ώστε να μη νιώθουν επαίτες οι φτωχοί». Αναρωτήθηκε αν θεωρείται μεταρρύθμιση η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ενώ σε σχέση με το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ είπε ότι «συμφωνούμε για μια καινούργια δημόσια Τηλεόραση. Σας καλούμε όμως να προχωρήσετε ταυτόχρονα σε ρύθμιση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στη διγλωσσία που παρατηρείται στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας όταν βρισκόταν στο Βερολίνο είπε στην κ. Μέρκελ «πάμε μαζί» και αμέσως μετά ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για σύγκρουση με τη Γερμανική Ευρώπη κάτι που προσβάλλει του συμμάχους μας τους Γάλλους και τους Ιταλούς. Σημείωσε επίσης την εσωκομματική σύγκρουση της κυβέρνησης για το θέμα του ΟΛΠ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκης- Δρίτσας έληξε 0-1». Αναφέρθηκε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων, καθώς και στο θέμα του κατοχικού δανείου θέτοντας το ερώτημα στην κυβέρνηση «αν πρόκειται για υλικό ή ηθικό ζήτημα», υπογραμμίζοντας ότι για το Ποτάμι το κατοχικό δάνειο όπως και οι διεκδικήσεις στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα και στην Κάντανο από τη Γερμανία είναι και υλικές.

Κάλεσε, εξάλλου, τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση για τη δήλωση του υπουργού Αμύνης για συμφωνία με τους Αμερικανούς περί συνεκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Αιγαίου λέγοντας –με προφανή ειρωνική διάθεση- ότι αν ισχύει η συμφωνία, επιβεβαιώνεται και το πρωτοσέλιδο της Αυγής ότι «λεφτά υπάρχουν» και άρα δεν χρειάζεται να κάνει η κυβέρνηση διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στο θέμα της ρευστότητας, ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε όλους τους υπουργούς και τους βουλευτές να επιστρέψουν τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες ώστε να παίρνουν και οι πολιτικοί το ίδιο ρίσκο με τον λαό.

Αναφέρθηκε επίσης στις 600 επιχειρήσεις που έχουν κλείσει στην Αττική το τελευταίο δίμηνο και στα 8.500 λουκέτα που αναμένεται να μπουν ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τη ΓΣΒΕΕ.

«Το Ποτάμι θα σταθεί απέναντι στις ιδεοληψίες ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε μιλώντας χαρακτηριστικά για «τραγικά λάθη» της ηγεσίας τους υπουργείου Παιδείας και πρόσθεσε ότι το Ποτάμι θα υπερασπιστεί το κράτος δικαίου και το κράτος κοινωνικής προστασίας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του απευθυνόμενος στους υπουργούς με τη φράση του Αριστοτέλη «να περάσουμε από την ηδονή των συνθημάτων στην ηδονή της δράσης».

Στη δευτερολογία του ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε το ζήτημα της συμπεριφοράς της Προέδρου του Κοινοβουλίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν να βαθμολογείτε τους ομιλητές». Αμέσως μετά ζήτησε από τον Πρωθυπουργό «να μιλήσει για τη δική του ταμπακιέρα και να δημοσιοποιήσει τι διαπραγματεύονται οι δικοί του άνθρωποι στην Ευρώπη» και συνέχισε λέγοντας ότι «το Ποτάμι είναι ένα ευρωπαϊκό κίνημα στην Ελληνική Βουλή» και κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τονίζοντας ότι αυτό το Κοινοβούλιο μπορεί να έχει μια σαφή ευρωπαϊκή πλειοψηφία.


Ευάγγελος Βενιζέλος: Μην περιμένετε βοήθεια ούτε για τη «γυριστή» ούτε για την καταστροφή

Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε στις παρεμβάσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε εικονική την επίκληση του Αλέξη Τσίπρα για συναίνεση και υποστήριξε ότι η συζήτηση στη Βουλή προκλήθηκε μόνο για εσωκομματικούς λόγους. «Πώς ζητάς συναίνεση από την αντιπολίτευση όταν της επιτίθεσαι και την απαξιώνεις;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Γιατί ήρθαμε εδώ σήμερα; Για λόγους εσωκομματικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Πέτυχε; Ναι. Εύκολο. Η συσπείρωση όμως σε ποια βάση γίνεται; Είναι συσπείρωση για ρήξη ή για συμφωνία; Μεταστροφής ή διολίσθηση;».

Για τη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σημείωσε, απευθυνόμενος στον ίδιο: «Ήρθατε να ζητήσετε τα ρέστα από την αντιπολίτευση». Ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε ότι χρωστάει την πολιτική και εκλογική υπόσταση της στην αντιμνημονιακή ψευδολογία, ενώ σε έντονο ύφος είπε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα: Μην περιμένετε βοήθεια ούτε για τη «γυριστή» ούτε για την καταστροφή.

 Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος στις αναφορές του πρωθυπουργού περί έντιμου συμβιβασμού, υποστήριξε ότι «αυτός δεν είναι συμβιβασμός αλλά αμηχανία και εγκλωβισμός». Όπως εξήγησε ο «έντιμος συμβιβασμός» του κ. Τσίπρα σημαίνει ότι «μένουμε στο παλιό μνημόνιο έως τον Ιούλιο και μετά κάνουμε ένα νέο μνημόνιο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε στη συνέχεια αν ο πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να επανορθώσει σε σχέση με την προεκλογική του επιχειρηματολογία ώστε να πει επιτέλους «κάτι για το χρέος ή να αποσαφηνίσει αν η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε καλά που προχώρησε στο κούρεμα του».

Αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας ενώπιον της κ. Μέρκελ θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της χώρας μας, ενώ σημείωσε ότι άδειασε παράλληλα και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Αιχμηρός υπήρξε ο κ. Βενιζέλος και για τη στάση της προέδρου της Βουλής, η οποία, όπως και στην ομιλία του κ. Σαμαρά, άφηνε το κουδούνι να ηχεί επί αρκετή ώρα: «Να είστε ευπρεπής. Αυτά που κάνετε με το χρόνο είναι παιδαριώδης αντίδραση. Μπορείτε να το αφήσετε να χτυπά. Δεν με ενοχλεί. Να σέβεστε το ρόλο σας», ήταν η αντίδρασή του.

 Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου και για τη στάση που κράτησε στο θέμα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει συνεδρίαση της Βουλής για οποιοδήποτε θέμα και ιδίως για το κατ’ εξοχήν σοβαρό θέμα της διαπραγμάτευσης που να μην την υπονομεύετε με παραβιάσεις του Κανονισμού, με οξύτητα, με πρόκληση έντασης.

Πριν από λίγα λεπτά συγκρουστήκατε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και οδηγήσατε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αποχώρηση. Αυτό το γεγονός από μόνο του, συνιστά πρόβλημα εφαρμογής του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Δώσατε στον κ. Κατρούγκαλο το λόγο επί προσωπικού, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής».    http://www.protothema.gr/politics/article/463933/samaras-an-hasete-ki-allo-hrono-se-ligo-den-tha-sozetai-i-katastasi-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου