Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Το Barbaros φεύγει από την Κύπρο αλλά για που έχει ρότα;Τα σενάρια.

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Με τίτλο ''Αποχωρεί από τη Μεσόγειο το Μπαρμπαρός'' και υπότιτλο ''Πράσινο φως για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο'' η κρατική τηλεόραση προβάλει σήμερα δηλώσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή κ. Εργκιούν Ολγκούν, με τις οποίες καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αναφέρει, να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς να θέσει προϋποθέσεις.
Image
Ο κ. Εργκιούν Ολγκούν - που είναι διαπραγματευτής του ''Προέδρου της ΤΔΒΚ'' κ. Ντερβίς Έρογλου - είπε πως η τουρκική πλευρά περιμένει στο τραπέζι εδώ 46 χρόνια και ότι δεν μπορεί να παραμένει και άλλο, κατηγόρησε την '' ρωμαίικη πλευρά''' πως χρησιμοποιεί τις συνομιλίες ως εργαλείο και ότι δεν θέλει να μοιραστεί τα πλούτη της Κύπρου. Πάντα κατα την τουρκική τηλεόραση φερεται να τόνισε πως τα κοιτάσματα υδρογονάνθρακα στην Κύπρο μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο καταλύτη στην επίλυση του Κυπριακού και - συνέχισε- έδωσε την πληροφορία πως το ερευνητικό πλοίο ''Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά'' ''Barbaros Hayreddin Pasa'') θα αποχωρήσει από την περιοχή στις 30 Δεκεμβρίου.


Και συνεχίζει :''Το γεγονός ότι και η ''ρωμαίικη πλευρά'' διέκοψε τις δραστηριότητες έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου για τεχνικούς λόγους, αυξάνει τις προσμονές για επιστροφή των Ρωμιών στο τραπέζι''.

Η σημερινή αυτή αναφορά αυτή έρχεται ως συνέχεια είδησης που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV 'οπου αναφέρεται και αυτή στις δηλώσεις Ολγκούν.- και συγκεκριμένα πως το τουρκικό πλοίο σεισμικών ερευνών ''Barbaros'', ενδέχεται να αποχωρήσει από το νησί μετά την 30 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα ανεφέρε ότι ο κ. Εργκιούν Ολγκούν, φέρεται να δήλωσε ότι το πλοίο ''Barbaros '' μπορεί να τεθεί θέμα να αποχωρήσει από την περιοχή στα τέλη του μήνα ολοκληρώνοντας τις εργασίες του. Ο κ. Ολγκούν, που φέρεται να διαβίβασε το μήνυμα ότι στην προκειμένη περίπτωση θα εξαλειφθεί ο όρος που πρόβαλλαν οι ''Ελληνοκύπριοι'', όσον αφορά την αποχώρησή τους από τις διαπραγματεύσεις, προέβη παράλληλα σε έκκληση στον κ. Αναστασιάδη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η (παράνομη) ΝAXTEX λήγει

Να θυμίσουμε 'ότι η (παράνομη) ΝAXTEX που έχει εκδοθεί για το '' Barbaros '' είναι γνωστό ότι έτσι και αλλιώς λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης όπως έγραψε το Onalert.gr ο Αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου - που επιβιβάστηκε αρχικά σε φρεγάτα- προσνηώθηκε εν συνεχεία με ελικόπτερο στο Barbaros το οποίο εξακολουθεί να πλέει στην περιοχή. Η κίνηση θεωρήθηκε ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν το "παιχνίδι" των προκλήσεων και της έντασης σε Κύπρο και Αιγαίο, και να δηλώσουν έμπρακτα ότι δεν εγκαταλείπουν την ΑΟΖ της Κύπρου,

Προς Καστελόριζο ή εκτος Μεσογείου;

Όπως έγραψε το Οναλέρτ στην Αθήνα φθάνουν πληροφορίες που θέλουν το ''Barbaros Hayreddin'' να “ανεβαίνει”,μετά από τις 29 του μήνα προς Καστελόριζο. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση της πληροφορίας ,ούτε έχει κατατεθεί κάποια σχετική Νavtex.Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η Τουρκία σκοπεύει να δεσμεύσει περιοχή κοντά στο Καστελόριζο για ασκήσεις υποβρυχίων. Η δέσμευση της περιοχής σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αρχίσει στις 7 Ιανουαρίου.Πληροφορίες από άλλες πηγές του Onalert.gr αναφέρουν ότι η περιοχή είναι δεσμευμένη μέχρι 10 Ιανουαρίου από την Ελλάδα και ότι ήδη έχει γίνει δέσμευση περιοχής εκεί από την Τουρκία από τις 11 Ιανουαρίου για άσκηση υποβρυχίων.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ελληνική πλευρά έχει λάβει ήδη κάποια μέτρα τα οποία ενδέχεται να ενισχυθούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην θαλάσσια περιοχή πέριξ του Καστελόριζου,βρίσκεται ήδη ελληνικό υποβρύχιο. Ωστόσο θα πρέπει να καταγραφεί ότι ο τίτλος της κρατικής τηλεόρασης - που προαναφέραμε - είναι ''Αποχωρεί από τη Μεσόγειο το Μπαρμπαρός''!


Ολοκλήρωσε το γεωτρύπανο- θα πάει αλλού


Πέραν όμως από την ενδεχόμενη αποχώρηση του Barbaros μέχρι 30/12, για να υπάρχει συνολική εικόνα θα πρέπει να καταγραφούν και οι σημερινές πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας ''Φιλελευθερος'' : Οτι δηλαδή και το γεωτρύπανο «Saipem 10000» τα μαζεύει, με πρόγραμμα να μετακινηθεί την πρώτη εβδομάδα του 2015 στο καθορισμένο σημείο γεώτρησης στον στόχο του κοιτάσματος «Αμαθούσα», όπως αυτό καθορίζεται μέσα από τις σεισμογραφικές απεικονίσεις.

Ήδη είναι προγραμματισμένο ότι ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού της πλατφόρμας θα κάνει γιορτές με τις οικογένειές του και θα επιστρέψει αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, όταν ήδη το «Saipem 10000» θα έχει φτάσει στο σημείο της 2ης κατά σειρά γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, εντός του ''9'' (συνολικά ο σχεδιασμός προβλέπει 4 γεωτρήσεις).Η εφημερίδα επισημαίνει ευλόγως, ότι εκ των πραγμάτων μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει και το αν με τη λήξη του παράνομου Navtex θα απομακρυνθεί ή όχι το ''Μπαρπαρός''.Πάντως σύμφωνα με τις Οδηγία προς Αεροναυτιλλομένους και Ναυτιλλομένους που εξέδωσε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία, για προστασία της περιοχής της νέας γεώτρησης με περιορισμούς στη διέλευση πλοίων και αεροπλάνων, η γεώτρηση στο «Αμαθούσα» αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν της 19 Μαρτίου, δηλαδή θα διαρκέσει περίπου 80 μέρες.

Από όλα αυτά - συν την αναφορά της τουρκικής τηλεόρασης ότι ''η ''ρωμαίικη πλευρά'' διέκοψε τις δραστηριότητες έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου για τεχνικούς λόγους''- μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε συμπέρασμα ότι ίσως οι εξελίξεις αυτές να είναι αποτέλεσμα της ''προσεγγιστικής διαδικασίας'' που είχε προαναγγελθεί κατά τις επαφές Σαμαρά- Νταβούτογλου και Βενιζέλου -Τσαβούσογλου. Μένει όμως όλα αυτά να επιβεβαιωθούν αν ισχύουν και με ποιους όρους...Κάποιοι δε μιλουν ακόμα και για επικοινωνιακά παιγνίδια...

Πολύ νωρίς για συμπεράσματα


Τα αποτελέσματα της γεώτρησης στην «Αμαθούσα» θεωρούνται πλέον εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον των υδρογονανθράκων για την Κύπρο, σε αντίθεση με τη γεώτρηση στον «Ονασαγόρα», που αν και δεν απέδωσε κάποια αποτελέσματα, η μη ανακάλυψη δεν κρίνεται ως καταστροφική, αφού εκείνο που αναμενόταν από την πρώτη γεώτρηση ήταν συμπληρωματικές ποσότητες ενός κοιτάσματος της τάξης των 2,5-3,5 τρισ. κυβ. ποδών, για να διαφανεί αν δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε μαζί με τις ποσότητες του «Αφροδίτη» να προχωρήσουν οι διαδικασίες για βιώσιμο τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό, επισημαίνει η κυπριακή εφημερίδα.Οι ειδικοί υποδεικνύουν πάντως ότι τα συμπεράσματα είναι σε όλες τις περιπτώσεις πρόωρα, προτού γίνουν οι απαιτούμενες γεωτρήσεις, καταλήγει το δημοσίευμα.            http://www.onalert.gr/stories/barbaros-feygei-apo-tin-kypro/39538

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου