Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα στην Κομοτηνή – Χ. Γιαναράς: «Τελειώνει Ιστορικά ο Ελληνισμός» – Σ. Καργάκος: «Βγάλαμε τα Αρχαία, βγάλαμε τα μάτια μας»

Στην Κομοτηνή αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής ένα συνέδριο που αφορά την μεγαλύτερη ασπίδα των Ελλήνων! Πρόκειται για τη γέφυρα μέσω της οποίας κατέβηκε το ΦΩΣ στη γη και κατανόησε μετά από τόσα χρόνια η ανθρωπότητα, πόσο ανάγκη την είχε…Πρόκειται για την Ελληνική Γλώσσα!
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας και έχει ως χορηγούς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την Τράπεζα της Ελλάδος, τον όμιλο Αρχαιοφίλων «Αθήνη» και ο ευπατρίδης Γεώργιος Δολιανίτης.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν τρεις μέρες, με πολλές θεματικές ενότητες, για τη Διαχρονία της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, την Γλώσσα και την Ταυτότητα. Υπάρχουν και θεματικές για τη Θράκη , όπως Θράκη και πολιτισμική παράδοση, αλλά και για την Μειονοτική Εκπαίδευση.
Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, Ακαδημαϊκοί, Νομικοί, Πρέσβεις Ιστορικοί και Συγγραφείς, Δημοσιογράφοι συνθέτουν την λαμπρή ομάδα των εισηγητών…Κρίμα που οι θέσεις των ακροατών στο Μέγαρο Μουσικής είναι άδειες από πολίτες, που θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου, καθώς αγγίζει τα αίτια της πολύπλευρης κρίσης που έχουμε φτάσει, δίνοντας και τις απαντήσεις γιατί δεν βγαίνουμε από το τέλμα….ή πως μπορούμε να βγούμε…
Κεραύνωσε τους πάντες ο Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας της Παντείου Χρήστος Γιαναράς, με την εισήγησή του, την οποία και ξεκίνησε στηλιτεύοντας την απουσία των Φιλολόγων, των κληρικών, των φοιτητών. ..του κόσμου γενικά…

«Ο Ελληνισμός ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ιστορικά, θα πρέπει αυτό να το συνειδητοποιήσουμε και να γεννηθεί η ανάγκη μέσα μας για να δράσουμε απέναντι σε αυτό…Αν δεν το κάνουμε εμείς επιστρέφοντας στα Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο και στην πραγματική σημασία των Ελληνικών λέξεων, θα το κάνουν οι Λάπωνες και οι Κινέζοι, οι όποιοι μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά, γιατί η ανθρωπότητα έχει ανάγκη το πραγματικό νόημα που σημαίνουν οι λέξεις», τόνισε ο κ. Γιαναράς, ανατριχιάζοντας το λιγοστό ακροατήριο.
Όπως επισήμανε ο κ. Γιανναράς, δεν φτωχαίνει απλώς η γλώσσα, έχουν φτωχύνει οι άνθρωποι, επειδή έχει χαθεί το νόημα των Ελληνικών λέξεων. Κάνοντας την αντιστοιχία της λέξης sociaty, όπως έχουν μεταφράσει την Ελληνική λέξη κοινωνία, σημαίνει εταιρική σχέση, σύμβαση. Στα Αρχαία Ελληνικά η λέξη Κοινωνία είχε άλλη σημασία, είχε τη σημασία του έρωτα. Η Δημοκρατία το respublic σημαίνει δημόσιο πράγμα και όχι την έννοια που απέδιδαν οι Έλληνες. Οι Έλληνες έψαχναν την Αλήθεια, εισήγαγαν την κριτική σκέψη άρα τη Φιλοσοφία, την Επιστήμη. «Δυστυχώς έχει χαθεί το εμπειρικό βίωμα των Ελλήνων, όπως και το πραγματικό βίωμα των λέξεων. Εγώ θα πίστευα κάποιον πολιτικό, που ως απάντηση στην κρίση θα πρότασσε την εισαγωγή των Αρχαίων Ελληνικών από το Δημοτικό καθώς και των κλασσικών λυκείων»!
Στις δηλώσεις του στην ΕΡΑ Κομοτηνής υπογράμμισε ότι δυστυχώς δεν έχει προκύψει η ανάγκη από τους Έλληνες τους ίδιους για δράση απέναντι σε αυτό που ζούμε. Χαρακτήρισε αλήτες τους πολιτικούς που τους νοιάζει μόνο η επανεκλογή τους και τίποτα άλλο… «Δεν έχουν ιδέα τι είναι να είσαι Έλληνας», τόνισε καταλήγοντας εκφράζοντας για άλλη μια φορά την απέχθειά του για το σημερινό πολιτικό προσωπικό της Χώρας.
Σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ιστορικού Σαράντου Καργάκου, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά πως είναι το τελευταίο συνέδριο που παρευρίσκεται για την Ελληνική γλώσσα. «Το θέμα για την Ελληνική γλώσσα το είχα τονίσει με άρθρο μου το 1976, το οποίο είχε τίτλο: «Βγάλαμε τα Αρχαία, βγάλαμε τα μάτια μας…Βέβαια κάποιοι έσπευσαν αμέσως να βγάλουν τα δικά μου τα μάτια και με απέρριψαν από όλους τους πνευματικούς κύκλους. Αυτό βέβαια μου έκανε καλό, καθώς έγραψα δύο βιβλία με τίτλους: «Αλλαλία, είναι το σύγχρονο πνευματικό μας πανόραμα» το 1986 και «Αλεξία, κλασσικό δράμα με πολλές πράξεις το 1993, όπου μέσα από αυτά αποδείκνυε ότι ο Βασιλιάς είναι γυμνός. Πιστεύω ότι έστω και την τελευταία στιγμή αν ο Ελληνικός λαός συνειδητοποιήσει το λάθος που έχει κάνει και την παγίδα που τον έχουν ρίξει –και του αρέσει αυτή η παγίδα- . Είναι θλιβερό. Σήμερα τα παιδιά της Θράκης να μην μπορούν να διαβάσουν τον Βιζυηνό, τα παιδιά της Σκιάθου να μην μπορούν να διαβάσουν τον Παπαδιαμάντη, τα παιδιά της Σύρου τον Ροΐδη, τα παιδιά της Αρκαδίας Παπαρηγόπουλο, τα παιδιά της Κρήτης τον Κονδυλάκη και να μην μπορούν να καταλάβουν τους λόγους του Ελευθερίου Βενιζέλου…. Είναι θλιβερή η γλωσσική μας κατάπτωση όταν σκέφτομαι ότι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Αθήνα, κατά παράβαση του Συντάγματος αρχίζει την διδασκαλία των Γκριγγλις…Αν θελήσει κάποιος να διδάξει Αρχαία Ελληνικά ενδέχεται να υποστεί κυρώσεις και να διαταχθεί και ΕΔΕ…
Να αναφέρω και κάτι που με χαροποίησε στη Θράκη! Ενώ στην Αθήνα, στον Πειραιά και στην Θες/νικη όλες οι Ελληνικές επιγραφές έχουν καταντήσει να είναι εθνικό αξιοπερίεργο….στην Θράκη με χαρά βλέπω πολλές Ελληνικές επιγραφές και μάλιστα πολύ περισσότερο σε επιχειρήσεις των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας. Δηλαδή να πηγαίνουμε σε περιοχές που κατοικούν Μουσουλμάνοι για να βλέπουμε Ελληνικές επιγραφές; Επαναλαμβάνω ότι δεν θα παρευρεθώ σε άλλο συνέδριο για την Ελληνική γλώσσα…ότι είχα να πω το είπα…Ελπίζω μόνο πριν κλείσω τα μάτια μου τα τελευταία λόγια που θα ακούσω να είναι Ελληνικά».
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με επίσκεψη στα Πομακοχώρια, ενώ το Σάββατο το μεσημέρι θα προβληθεί η ταινία Πολύ μιλάς…πολύ κλαις, μια προσέγγιση στη διαφορετικότητα των Πομάκων.
 ΥΓ: Ιδιαίτερη η παρουσία της Μπουρουτζή Εμινέ, της προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου των Πομάκων της Ξάνθης.
Η κ. Μπουρουτζή έχει τραγουδήσει με την εξαίσια φωνή της τα Πομάκικα τραγούδια, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει και σε συμπαγή δίσκο ακτίνας- cd-.
Μίλησε με περηφάνεια για την Πομάκικη καταγωγή της, τα ήθη και τα έθιμα της φυλής της. Υπογράμμισε πως παρά τον σκληρό πόλεμο και τις απειλές που δέχονται οι Πομάκοι, θα συνεχίσουν να διατρανώνουν την διαφορετικότητά τους και θα συνεχίσουν να μεταφέρουν από γενιά σε γενιά και την πολύτιμη γλώσσα τους!

g10 g9 g8 g7 g6 g5 g4 g3 g2 g1http://www.komotinipress.gr/sinedrio-gia-tin-elliniki-glossa-stin-komotini-ch-gianaras-telioni-istorika-o-ellinismos-s-kargakos-vgalame-ta-archea-vgalame-ta-matia-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου