Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

Το ηφαίστειο στην Ισλανδία:Το μάγμα κινείται προς νέο ηφαιστειακό σύστημα.Aν δεν εκραγεί το Μπαρνταμπούνγκα τότε θα εκραγεί το Ασκγια.Ποιά επιστημονικά σενάρια κυκλοφορούν.

Το μάγμα από το ηφαίστειο Bardarbunga στην Ισλανδία  θα μπορούσε να κινείται προς ένα άλλο μεγάλο ηφαιστειακό σύστημα.
_77180918_009222900(1)
Στοιχεία που καταγράφονται από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge προτείνουν ότι 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λειωμένου βράχου προχώρησε τις τελευταίες 24 ώρες.

Αν συνεχίσει σε Βόρεια τροχιά θα μπορεί να τροφοδοτήσει  το ηφαιστειακό σύστημα  Άσκγια, προκαλώντας ενδεχομένως μια μεγάλη έκρηξη.

Ο Καθηγητής  Bob White είπε: «Είναι επικεφαλής ευθεία για αυτό.»

Αλλά προειδοποίησε ότι τα ηφαίστεια είναι δύσκολο να τα προβλέψει κανείς.

«Υπάρχει μετάβαση σε περίπου 4 χιλιόμετρα την ημέρα προς  το ηφαίστειο Άσκγια, και αν αυτό θα συνεχίσει θα φτάσει εκεί σε λίγες μέρες είπε το BBC News.

Seismometer station
«Ξέρουμε ότι υπάρχει πολλή λειωμένος  βράχος που κάθεται κάτω από το έδαφος κάτω από το ηφαίστειο   Άσκγια, το οποίο είναι ένα σημαντικό ηφαιστειακό σύστημα. Αν αυτός ο λειωμένος     βράχος χτυπήσει , γνωρίζουμε ότι είναι πιθανό  να ξεσπάσει."Αλλά ποιος ξέρει, μπορεί να    σταματήσει μόνο του. Είναι ακόμα σε βάθος 5 χιλιομέτρων, και είναι δυνατόν να παγώσει εκεί και   δεν  θα συμβεί τίποτα σε αυτή την περίπτωση. Αυτό είναι απολύτως εύλογοΤις τελευταίες 10    ημέρες, εντοπίζουμε μεγάλο αριθμό  σεισμών, που έχουν κίνηση βόρεια σε μια απόσταση περίπου 40 χλμ. Προκαλείται έτσι η ροή του μάγματος κάτω από το έδαφος,με ρωγμές των βράχων, καθώς κινούνται.

Την Τρίτη το πρωί το ηφαίστειο Bardarbunga είχε πληγεί από ένα μέγεθος 5.7 ρίχτερ σεισμό, η μεγαλύτερη από τις δονήσεις που ξεκίνησε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα.

Περίπου 350 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από μάγμα έχουν μετακινηθεί σε αυτήν την περίοδο, που    είναι περίπου το διπλάσιο του ποσού των λειωμένων βράχων που  ανατίναξαν στον αέρα το   Ισλανδικό ηφαίστειο Eyjafjallajokull(Αιφαλγουόκιλ)  το 2010.

Schematic of earthquake locations
Ο Καθηγητής Simon Ρέντφερν,επιστήμονας  από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, είπε: «Είναι ένα τεράστιο ποσό μάγματος, που δημιουργεί ένα τεράστιο υπόγειο κανάλι από λειωμένο βράχο

Είπε ότι το ανάχωμα - μετρό ,το "σύστημα υδραυλικών εγκαταστάσεων"που μεταφέρει το λειωμένο    βράχο θα μπορούσε να ενταχθεί σε άλλες υπόγειες σχισμές, για τη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου  μάγματος.

Ο Καθηγητής  πρόσθεσε ότι  διάφορα σενάρια ήταν δυνατά.

«Ένας είναι ότι θα εκραγεί υπό τον παγετώνα», είπε.

"Αυτό είναι κακό νέο επειδή αυτού του είδους η έκρηξη μπορεί να οδηγήσει  σύννεφα μεγάλης      τέφρας που μπορεί να φτάσει μέχρι  τα 35.000-40, 000 πόδια, και αυτό συνέβη το 2010 με Eyjafjallajokull."(Αιφαλγουόκιλ)      http://www.bbc.com/news/science-environment-28943708   ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BBC:Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου