Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Τεράστια κύματα μετρήθηκαν για πρώτη φορά στον Αρκτικό Ωκεανό.

Το κλίμα θερμαίνει και θάλασσα του πάγου υποχωρεί, ο Βορράς αλλάζει. Ο πάγος-που καλύπτει  μεγάλη έκταση έχει τώρα μια εποχή που είναι όλο και πιο λίγος και προβλέπεται να επεκταθεί πέρα  από τον Αρκτικό Ωκεανό  πριν από τα μέσα του αιώνα. Οι καταιγίδες έχουν έτσι τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το Αρκτικό φούσκωμα τεράστια κύματα, που θα μπορούσαν να προσθέσουν ένα      νέο και απρόβλεπτο στοιχείο στην περιοχή.
Ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον κάνει την πρώτη μελέτη των κυμάτων στη μέση του Αρκτικού Ωκεανού,  ανιχνεύει το μέγεθος των κυμάτων κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας            το Σεπτέμβριο του 2012. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στη γεωφυσική έρευνα.

«Όπως της Αρκτικής λιώνει, είναι μια αρκετά απλή πρόβλεψη ότι το επιπλέον ανοικτό νερό θα πρέπει να κάνει τα κύματα είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Jim Thomson, ένας ωκεανογράφος με UW Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανέμοι στα μέσα Σεπτεμβρίου 2012 δημιούργησαν κύματα  5 μέτρων (16 πόδια) υψηλά κατά τη διάρκεια της αιχμής της καταιγίδας. Η έρευνα επίσης δείχνει  ίχνη από τις      πηγές αυτές με μεγάλα κύματα: ισχυρούς ανέμους, που πάντα περνούν μέσω της Αρκτικής, σε συνδυασμό με την νέα πραγματικότητα της ανοικτής θάλασσας, το καλοκαίρι.    http://www.redorbit.com/news/science/1113203339/arctic-swells-add-unpredictable-element-to-changing-ocean-073114/   ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RED ORBIT:Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου