Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ομαδικά «πυρά» κατά της νέας Αλβανικής πρόκλησης.


Yπήρξαν δημόσιες παρεμβάσεις από τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, τον Θεσπρωτό Υφυπουργό Εργασίας κ. Αντώνη Μπέζα, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και το ΔΗΚΚΙ.

Ο Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, επικαλούμενος την ιδιότητά του, ως Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, τονίζει ότι υπάρχει σχέδιο να αλλάξουν τα όρια μειονοτικών επαρχιών, ώστε κάποια χωριά τους να περιλαμβάνονται σε άλλους μη μειονοτικούς δήμους, για να εξουθενώσει έτσι η Αλβανία την ελληνόψυχη Χειμάρα, τους Ελληνόβλαχους και αρκετά Ελληνικά χωριά, στην παραμεθόριο με την Ελλάδα περιοχή. Επίσης αναφέρεται στην πρόταση δημιουργίας «Δήμου Τσαμουριάς» και όλα αυτά, όπως υπογραμμίζει  γίνονται «τώρα, που η Αλβανία με τις ενέργειες της Ελλάδας, έχει αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας». Ο ακρίτας Μητροπολίτης, προσθέτει ότι έχει εθνικό χρέος η Ελληνική Κυβέρνηση και, μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών, να αντιδράσει αποφασιστικά και μεθοδικά, ώστε να μην περάσει αυτή η αφόρητη και μισελληνική απόφαση της γείτονος.
Ο Αντώνης Μπέζας
Ο Θεσπρωτός Υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, από το βήμα του Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού,  λέγοντας, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργού των Εξωτερικών και Αντιπροέδρου της, έχει ήδη προβεί στις προβλεπόμενες διπλωματικές ενέργειες. «Θέλω όμως και εγώ να τονίσω με τη σειρά μου, - συμπλήρωσε- πως σε ότι αφορά την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας,  πρέπει  απαραιτήτως να υπάρχει η συναίνεση  της ίδιας της μειονότητας. Αυτό προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες, αυτό προβλέπει η ευρωπαϊκή πρακτική, που η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί, ιδίως τώρα που έχοντας αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, έχει επιπρόσθετες υποχρεώσεις και αξιολογείται ανάλογα με τη συμμόρφωσή της προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Η Πανηπειρωτική
Την έντονη ανησυχία της για το σχέδιο νέας διοικητικής διαίρεσης των Ο.Τ.Α. Αλβανίας εκφράζει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδίας Ελλάδας: «Είναι πασιφανές ότι τα μοναδικά κριτήρια της Αλβανικής Κυβέρνησης είναι τα πελατειακά αυτοδιοικητικά οφέλη και συνακόλουθα ο αφανισμός αιρετών εκπροσώπων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Και πάντα τα ανωτέρω συμβαίνουν, παρά το ότι η Αλβανία έχει από καιρό υπογράψει την ευρωπαϊκή συμφωνία-πλαίσιο περί προστασίας των μειονοτήτων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται με ενάργεια και σαφήνεια ρητή διάταξη, δυνάμει της οποίας «Η μειονότητα πρέπει να έχει την διοικητική της αυτοτέλεια και δεν πρέπει να υπάρχουν κανενός είδους προσπάθειες για αφομοίωσή της».
Επίσης έντονο προβληματισμό εκφράζει η Πανηπειρωτική ως προς το χρόνο υλοποίησης της διοικητικής διαίρεσης της Αλβανίας, ο οποίος συμπίπτει με κύκλους που έχουν εθνικιστικές επεκτατικές βλέψεις.
ΤΟ ΔΗΚΚΙ
Τέλος το ΔΗΚΚΙ- Σοσιαλιστική Αριστερά, καλεί την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, όπως πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάγωμα των διμερών σχέσεων και καταγγελία του γεγονότος στην Ε.Ε. . «Πρέπει να σταματήσει κάθε είδους υποχώρηση που θα έχει σαν συνέπεια την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τη συρρίκνωση του Ελληνισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  "ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ", στις 26.7.2014   http://neavi.blogspot.gr/2014/07/blog-post_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου