Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Μουσουλμανική ομάδα προσεύχεται μπροστά από την Αγία Σοφία.-Αστυνομία κοντά στο πάρκο Gezi, στην πλατεία Ταξίμ στην τεταμένη επέτειο.


Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, που απαιτεί η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης να μετατραπεί από μνημείο σε Τζαμί και πάλι, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Μουσείο τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Μαΐου, πριν να προσφέρουν την πρωινή προσευχή εκεί.
A crowd offers the morning prayer in front of the Hagia Sophia museum. DHA photo
Η Ένωση Νεολαίας της Ανατολίας (AGD) είχε κάνει μια πρόσκληση για την εκδήλωση που ήρθε σε μια εποχή, όταν πολλές ριζοσπαστικές ομάδες έχουν ήδη συζητήσει την κατάσταση του Μουσείου.

Από το 537, το έτος που κατασκευάστηκε, έως το 1453, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέκτησε την πόλη Αγία Σοφία υπήρξε σαν ένας ανατολικός Ορθόδοξος καθεδρικός ναός και είναι η έδρα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, που μετατράπηκε σε Τζαμί από τους Οθωμανούς πριν γίνει εκκοσμικευμένη και μετατρέπει σε μουσείο το 1935.
Hundreds of police officers, most of them plainclothes, patrol İstiklal Avenue in Taksim on May 31
Το AGD κάνει την κλήση για τον εορτασμό της επετείου της κατάκτησης.

Εξέχοντες ιμάμηδες, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας,ο Shaykh Abdullah Basfar, ήταν παρόντες στην εκδήλωση.
Το πλήθος εγκατέλειψε την περιοχή μετά την προσευχή, φωνάζοντας συνθήματα που λένε ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνει τζαμί. ΣΧΟΛΙΟ:Και η απάντηση ήρθε "άνωθεν"ακαριαία με την επόμενη είδηση.Προσοχή λοιπόν στις εκδηλώσεις της 31ης Μα'ί'ου.  Η Κωνσταντινούπολη είναι σε επιφυλακή για την πρώτη επέτειο των μαζικών διαδηλώσεων στο πάρκο Γκέζι στις 31 Μαΐου.

Απευθύνθηκαν εκκλήσεις για  δράση στην επίμαχη περιοχή της πλατείας Ταξίμ, που ήταν η καρδιά των διαδηλώσεων του περασμένου έτους.

Αλλά αξιωματούχοι σηματοδότησαν ότι η επίδειξη δεν θα επιτραπεί στο Ταξίμ, και ακόμη και σε άλλα μέρη της Κωνσταντινούπολης, καθώς η αστυνομία διέταξε σαρωτική ανάπτυξη για να συντρίψουν κάθε προσπάθεια διαμαρτυρίας.

Οι εντάσεις είναι υψηλές,καθώς ορισμένοι αστυνομικοί( 25.000),με 50 κανόνια νερού (TOMAs), ένας μεγάλος αριθμός  τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς και ελικόπτερα, αποστέλλονται για να αποτρέψουν οποιαδήποτε συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ και τα περίχωρά της.

Η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη ακύρωσε όλες τις άδειες των αστυνομικών και αυξήθηκαν οι μετατοπίσεις των αξιωματικών για 12 ώρες μέχρι ένα δεύτερο κύμα με  επιπλέον αστυνομικούς από 11 άλλες επαρχίες αναπτυχθούν στην πόλη σαν μέρος των μέτρων κατά το δυνατόν,ενάντια στις διαμαρτυρίες.

"Δεν θα μπορείτε να έρθετε σε εκείνα τα μέρη, όπως κάνατε πέρυσι. Γιατί η αστυνομία έχει λάβει απόλυτες παραγγελίες, θα τα κάνουν όλα,"δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή έναρξης σε ένα τοπικό δημοτικό κτίριο στην Κωνσταντινούπολη ώρες πριν από τις προγραμματισμένες συναντήσεις.

Παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα μετά από ένα ήρεμο πρωινό στις δύο πόλεις.17.40: οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών δεν είναι μερικές φορές τόσο τεταμένες.17.33: πολλά άτομα  έχουν συλληφθεί στο İstiklal από μυστικούς αστυνομικούς.17,25: ο αριθμός των ανθρώπων που είναι ξεχωριστά και περπατούν προς την Ταξίμ έχει αυξηθεί εντυπωσιακά από τις 5 μ.μ., σύμφωνα με τους δημοσιογράφους  από τις γειτονικές περιοχές.

17.07:Τα συλλαλητήρια προφανώς εξαπλώνονται σε όλη την Τουρκία. 140journos, στη Muğla ένα συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε, στην Δυτική τουρκική πόλη.16,59: "Gezi σκηνές" έχουν τεθεί στην νότια τουρκική πόλη της Αττάλειας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.Ο σιδηρόδρομος και οι γραμμές του τελεφερίκ που εξυπηρετούν την περιοχή Ταξίμ,έχουν σταματήσει,σαν προφύλαξη από τις αρχές για να μην γίνουν οι συγκεντρώσεις.


15.44: Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)από το τοπικό υποκατάστημα στη Μπεσίκτας  της Κωνσταντινούπολης κάλεσε τους βουλευτές να συγκεντρωθούν στις 6.30 μ.μ.  στο Ταξίμ
http://www.hurriyetdailynews.com/live-police-close-gezi-park-taksim-square-on-tense-anniversary.aspx?pageID=238&nID=67216&NewsCatID=341  http://www.hurriyetdailynews.com/muslim-group-prays-in-front-of-hagia-sophia-.aspx?pageID=238&nID=67225&NewsCatID=338  ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΧΟΥΡΙΕΤ:Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου