Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ-- Νίκη Ποροσένκο έδειχναν τα exit polls.


  Σαρωτική νίκη του ολιγάρχη - «βασιλιά της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο από τον πρώτο γύρο κατέγραψαν χθες τα exit polls στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή στις ανατολικές επαρχίες ήταν μικρή και οι πόλεις του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ έμοιαζαν με πόλεις-φαντάσματα στα χέρια των ένοπλων ομάδων των φιλορώσων.

Ο ολιγάρχης «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο φαινόταν πως θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο στην Ουκρανία
Ο ολιγάρχης «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο φαινόταν πως θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο στην Ουκρανία
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα exit polls ο Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να συγκεντρώσει το λιγότερο 55,9% κάτι που εάν επιβεβαιωθεί από τα πραγματικά αποτελέσματα θα σημάνει τη νίκη του από τον πρώτο γύρο.

Η Γιούλια Τιμοσένκο που ήρθε δεύτερη κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο το 12,9% των ψήφων. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls ο Ποροσένκο σε δηλώσεις ανέφερε ότι «οι ψηφοφόροι μού έδωσαν εντολή να συνεχίσω την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». Ξεκαθάρισε επίσης ότι προτεραιότητά του είναι να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ανατολικές επαρχίες της χώρας για να βάλει ένα τέρμα «στον πόλεμο και στο χάος».
Οσον αφορά στη στάση του απέναντι στη Ρωσία, εξέφρασε την επιθυμία να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο αναγνώρισης της προσάρτησης της Κριμαίας. Ο Ποροσένκο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μετά τις προεδρικές σειρά έχουν οι βουλευτικές εκλογές οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν φέτος. Σημειώνεται ότι με τις αλλαγές που έχουν γίνει μετά την απομάκρυνση από την εξουσία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο πρόεδρος έχει χάσει αρκετές από τις εξουσίες του και έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος του κοινοβουλίου.
Στα ανατολικά της χώρας, που είναι και προτεραιότητα για τον Ποροσένκο, όπως ανέφερε ο ίδιος, η κατάσταση παρέμενε και χθες έκρυθμη.
Οι πόλεις της κοιλάδας του Ντονμπάς θύμιζαν χθες πόλεις- φαντάσματα καθώς μεγάλα κομμάτια τους παρέμεναν υπό τον έλεγχο των ένοπλων ομάδων των φιλορώσων. Στο Ντονέτσκ μόλις το 20% των εκλογικών τμημάτων κατάφεραν να λειτουργήσουν και η συμμετοχή σε αυτά όσων είχαν δικαίωμα ψήφου είναι υπό αμφισβήτηση εάν ξεπέρασε το 16%. Τη διαφαινόμενη νίκη του Πέτρο Ποροσένκο χαιρέτισε με ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών «βήμα προς την ενοποίηση της χώρας».   http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64012846

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου