Σάββατο 31 Μαΐου 2014

«Αποκλειστικές» χωρίς άδεια στο νοσοκομείο Αγρινίου.


epi-neo-nosokomeio2Δηλώνουν συγγενείς μέχρι και πέντε ασθενών το ίδιο βράδυ-Διαμαρτυρίες και μηνύσεις από νομίμως εργαζόμενες νοσοκόμες που κάνουν λόγο για «ανεξέλεγκτη κατάσταση»
Την αγανάκτηση των εργαζομένων του νοσοκομείου Αγρινίου και ιδίως των νοσοκόμων προκαλεί η, όπως καταγγέλλουν, παράνομη εργασία γυναικών, που παρουσιάζονται ως αποκλειστικές νοσοκόμες, διανυκτερεύοντας δίπλα σε ασθενείς, δηλώνοντας μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις πως πρόκειται για… συγγενείς τους.

Ουσιαστικός έλεγχος στο κατά πόσο υπάρχει συγγένεια δεν φαίνεται πως υπάρχει, αφού δίπλα στους ασθενείς έχουν δικαίωμα να διανυκτερεύσουν, πλην των ωρών του επισκεπτηρίου, μόνο οι συγγενείς πρώτου βαθμού.
Οι κοπέλες, που σε πολλές περιπτώσεις είναι υπήκοοι άλλων χωρών, δεν διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος νοσοκόμας, όπως αναφέρουν νοσοκόμες που εργάζονται χρόνια στο νοσοκομείο Αγρινίου.
Πριν από χρόνια είχε μάλιστα συγκροτηθεί και ένας σύλλογος νομίμως απασχολούμενων αποκλειστικών νοσηλευτριών, που όμως διαλύθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο, αφού όπως αναφέρουν μέλη του, η συγκρότησή του σε τίποτα δεν βοήθησε, «αφού κανείς δεν νοιάστηκε ουσιαστικά».
«Έχουμε απευθυνθεί στους κατά καιρούς διοικητές που πέρασαν από το νοσοκομείο και, ενώ στην αρχή υπόσχονταν ότι θα επιληφθούν του θέματος και θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, τίποτα δεν έγινε στη συνέχεια. Οι συνεχείς μας προσπάθειες να τους ενημερώσουμε για το φαινόμενο, μήπως και ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, έπεσαν όλες σχεδόν, στο κενό…», αναφέρουν νοσοκόμες από το πρώην πενταμελές του ανενεργού πλέον συλλόγου.
Στην όλη κατάσταση, δεν μπορούν να παραβλεφθούν και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, και έχουν βέβαια να κάνουν και με τους κανόνες υγείας και υγιεινής, αφού οι γυναίκες που αναλαμβάνουν τον ρόλο της αποκλειστικής νοσοκόμας, εφόσον δεν έχουν την σχετική άδεια, κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν υποβληθεί και στις απαιτούμενες εξετάσεις και ελέγχους από τους οποίους αναγκαστικά περνά μια νομίμως ασκούσα το επάγγεμα.
Το φαινόμενο στο νοσοκομείο Αγρινίου είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις πριν από δύο περίπου χρόνια, οπότε και μετά από ενέργειες του συλλόγου που είχε απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο ΙΚΑ, ενώ κατέθεσε και μήνυση πριν από δύο περίπου χρόνια, κατά συγκεκριμένων προσώπων καταλάγιασε κάπως, για λίγο χρονικό διάστημα.
Πριν από έναν περίπου χρόνο ελήφθησαν κάποια μέτρα διοικητικής φύσης, που απαγόρευσαν τη διανυκτέρευση περισσότερων του ενός ατόμων στο δωμάτιο με τον ασθενή, ενώ αποφασίστηκε τα άτομα που θα διανυκτέρευαν μαζί με τον ασθενή να συμπληρώνουν κάποια υπεύθυνη δήλωση πως πρόκειται για συγγενείς. Καλούνταν ακόμη η προϊσταμένη να ελέγχει την κατάσταση τα βράδια, ενώ επικυρώθηκε και λίστα με νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες που μπορούσαν να αναλάβουν τους ασθενείς. Όπως όμως δηλώνουν νοσοκόμες που ήταν μέλη του συλλόγου «τίποτα σχεδόν από αυτά δεν λειτούργησε, όχι τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Τα δυσχερή οικονομικά των Ελλήνων πολιτών έχουν, φαίνεται, συμβάλει στις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο μετά το 2011, αφού οι γυναίκες που εργάζονται ως αποκλειστικές νοσοκόμες χωρίς να διαθέτουν το προβλεπόμενο πτυχίο Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων ή άδεια άσκησης επαγγέλματος της αρμόδιας αρχής, βιβλιάριο υγείας, είτε δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων του  νοσοκομείου ή που σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν τίποτα από τα παραπάνω ζητούν για την φύλαξη του ασθενούς πολύ λιγότερα χρήματα από τις νομίμως απασχολούμενες.
Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την όλη κατάσταση, που, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα από τη διοίκηση του νοσοκομείου, δεν πρόκειται να σταματήσει.
«Είναι κάποιες που δηλώνουν πότε συγγενείς στον έναν ηλικιωμένο, πότε στον άλλον, πότε σε έναν τρίτο. Υπάρχουν βράδια που συγκεκριμένες «αποκλειστικές» έχουν και πέντε ασθενείς σε έναν θάλαμο! Έλεγχος κανένας…», αναφέρουν νοσοκόμες.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η άσκηση του επαγγέλματος της αποκλειστικής νοσοκόμας χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις έχει ως αποτέλεσμα τη στέρηση εσόδων από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς δεν εκδίδονται οι απαιτούμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ενώ επιπρόσθετα δεν καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο ασφαλιστικές εισφορές.  http://www.agriniopress.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%ac%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου