Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Ειδήσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις.


rounded_corners
Κινητικότητα παρουσιάζει το πρόγραμμα υποστήριξης των Π.Τ.Μ. τύπου Zubr
 • Στις 20 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Περιοχή Ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ η ΤΑΜΣ «Ποσειδών 2014». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες πλήρους σκότους με αντικείμενο την ανακατάληψη βραχονησίδας από μέσα και τμήματα της 80 ΑΔΤΕ με την υποστήριξη αεροσκαφών της Π.Α. και επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού. Την ίδια ημέρα, ο Α/ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Ι. Ηλιόπουλο, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 88 ΣΔΙ στη Λήμνο και της 98 ΑΔΤΕ στη Λέσβο, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες των Σχηματισμών και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες του στο προσωπικό τους. Οι επισκέψεις του Α/ΓΕΣ στην Ζώνη Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ συνεχίστηκαν στις 22 Μαΐου οπότε και επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 96 ΑΔΤΕ στη Χίο και 79 ΑΔΤΕ στη Σάμο ενώ στις 23 Μαΐου επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ στη Κω και 95 ΑΔΤΕ στη Ρόδο. Στις 21 Μαΐου είχε βρεθεί στην Κρήτη για τις εκδηλώσεις της 73ης Επετείου από την Μάχη της Κρήτης (βλ. παρακάτω).

 • Επίσκεψη στο Γ’ Σώμα Στρατού / NRDC-GR στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε στις 20 Μαΐου η ΑΝΥΕΘΑ Φ. Γεννηματά, όπου ενημερώθηκε για το ρόλο και τις επιχειρησιακές δυνατότητές του, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
 • Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ. Κωσταράκος συμμετείχε στην 171η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee in Chief of Staff – MC/CS) του ΝΑΤΟ και στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee) που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες από 19 έως 22 Μαΐου.
 • Στις 21 Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 73η Επέτειο από την Μάχη της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επίδειξη μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 Block-52+ της Ομάδας “Ζευς” της Π.Α., καθώς και ρίψη αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης του ΕΤΑ στο αεροδρόμιο του Μάλεμε Χανίων. Αξίζει να αναφερθεί ότι επρόκειτο για την πρώτη δημόσια επίδειξη του συγκεκριμένου πιλότου του F-16 (ο οποίος αυτή τη φορά προήλθε από την 340Μ). Ακόμη, οι άνδρες του ΕΤΑ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά με νέες εξαρτύσεις-φορείς πλακών θωράκισης (plate carriers) σε χρώματα παραλλαγής Multicam. Τέλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Επέτειο, διοργανώθηκε και αγώνας με την επωνυμία «1ο Τρόπαιο της Μάχης της Κρήτης 1941», ο οποίος είχε ως αφετηρία το Ηράκλειο και κατέληξε στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Στην επετειακή αυτή αγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν 36 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (31 άνδρες και 5 γυναίκες), διανύοντας συνολικά 61 χλμ. φέροντες οπλισμό και φόρτο πορείας, Κατά την διάρκεια του δρομολογίου οι συμμετέχοντας διήλθαν από διάφορα, ιστορικά για τη Μάχη της Κρήτη, σημεία.
 • Την ίδια ημέρα (21 Μαίου) εορτάστηκαν και τα 150 χρόνια από την ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα. Στις σχετικές εκδηλώσεις στη Κέρκυρα συμμετείχε και η Μπάντα του Π.Ν.
 • Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Π.Α. θα συμμετάσχει στην άσκηση «Thracian Star» που θα διεξαχθεί στη Βουλγαρία το διάστημα 26 Μαίου-3 Ιουνίου. Εκτός από την Π.Α. στην άσκηση θα συμμετέχουν δυνάμεις και προσωπικό από ΗΠΑ και Ρουμανία, όπως και το σύνολο της Βουλγαρικής Αεροπορίας συμπεριλαμβανομένου και του επίγειου δικτύου αεράμυνας της χώρας. Η ελληνική συμμετοχή θα αφορά μαχητικά F-16 που θα επιχειρούν από τις μητρικές του Βάσεις.
 • Οριστικοποιήθηκε για τις 3 Ιουλίου η διεξαγωγή της άσκησης «Καμπέρος 2014», η οποία θα περιλαμβάνει την εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά (καθοδηγούμενα και μη), από διαφόρους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της Π.Α. Ήδη οι Μοίρες που θα συμμετάσχουν έχουν ξεκινήσει τις σχετικές δοκιμές ενώ διεξάγονται και διάφορες εργασίες διαμόρφωσης του Πεδίου Βολής Κρανέας όπου θα λάβει χώρα η άσκηση (μεταξύ άλλων δρομολογήθηκε και η συντήρηση του Οδικού δικτύου πρόσβασης σε αυτό).

 • Το διάστημα 5-16 Μαΐου 2014, πραγματοποιήθηκε στην 128 Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών (128 ΣΕΤΗ), εκπαίδευση με θέμα “Joint Interface Control Officer” (JICO), η οποία διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του ΓΕΑ και την παρακολούθησαν 16 αξιωματικοί της Π.Α. Εκπαιδευτές ήταν εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
 • Στις 22 Μαΐου, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευ. Τουρνάς, συναντήθηκε στο γραφείο του, με τον νέο Ακόλουθο Άμυνας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Πλοίαρχο Robert H. Palm, Jr. Ο Α/ΓΕΑ συνεχάρη τον νέο ΑΚΑΜ για την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή στο Αιγαίο υπήρχε εντονότατη τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα.
 • Στις 16 Μαΐου, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ κ. Δημήτριος Γεωργιόπουλος και εκπρόσωποι της εταιρείας Alenia Aermacchi SpA Dr. Και της εταιρείας LMATTS LLC υπέγραψαν την υπ’ αριθμόν 3 Τροποποίηση της Σύμβασης 004Γ/03, που αφορά στην προμήθεια των αεροσκαφών C-27J, για την οποία σας είχαμε ενημερώσει τις προηγούμενες εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της τροποποιημένης σύμβασης η κατασκευάστρια εταιρεία δεσμεύτηκε οριστικά να καταβάλει αποζημίωση στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους 40 εκατ. ευρώ για την παραβίαση συμβατικών της υποχρεώσεων, μέρος της οποίας θα δοθεί υπό την μορφή ανταλλακτικών. Σε αυτό το πλαίσιο, την ίδια ημέρα εκπρόσωποι των προαναφερθέντων εταιρειών συναντήθηκαν με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ για τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν στη σύμβαση 004Γ/03, στην υποστήριξη των αεροσκαφών C-27J και σε γενικά θέματα για τα εν λόγω αεροσκάφη.
rounded_corners1
 • Στις 21 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση Ανώτατων επιτελών του ΓΕΑ και του εκπρόσωπου της εταιρείας Lockheed Martin για θέματα που άπτονται της υποστήριξης των αεροσκαφών F-16. Προηγήθηκε, στις 13 Μαΐου, αντίστοιχη συνάντηση μεταξύ στελεχών της ΓΔΑΕΕ και εκπροσώπου της εταιρείας Raytheon International Inc, για θέματα υλοποίησης της Σύμβασης ΑΩ 14/03 που απορρέει από την προμήθεια του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS II των εν λόγω αεροσκαφών, η οριστική παραλαβή του οποίου επίσης διευθετήθηκε πρόσφατα. Τέλος, εντός των επόμενων ημερών η Π.Α. αναμένει ενημερώσεις από διάφορες εταιρείες σχετικά με τις προοπτικές και δυνατότητες αναβάθμισης του στόλου των μαχητικών F-16 της, κατ’ όπιν σχετικού αιτήματος εκδήλωσης αρχικού ενδιαφέροντος στο οποίο έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν. Ήδη, το προηγούμενο διάστημα υπήρξε σειρά προκαταρκτικών παρουσιάσεων απ’ τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για το εν λόγω θέμα.
 • Στις 21 Μαΐου συνάντηση επιτελών της ΔΑΥ και με εκπρόσωπους της εταιρείας MBDA. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση επί θεμάτων υποστήριξης και επαναπιστοποίησηςπυραύλων και συναφούς εξοπλισμού τους Γαλλικής προέλευσης και κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών Μirage 2000/-5 (Magic II, AM-39 Block-2 Exocet, MICA IR/RF, SCALP-EG).
 • Σημαντικές ήταν και η εξελίξεις στα διάφορα άλλα πρόγραμματα υποστήριξης των αεροσκαφών και των λοιπών επιχειρησιακών μέσων της Π.Α. Ειδικότερα εγκρίθηκε η έκδοση ΧΕΠ για τέσσερα διαφορετικά προγράμματα πληρωμής πάσης φύσεως αμοιβών συντήρησης/επισκευής αεροσκαφών ή συγκροτημάτων τους από Οίκους των ΗΠΑ, συνολικού ύψους 235.000 ευρώ. Ακόμη, σε συνέχεια της έγκρισης της σχετικής δαπάνης (ύψους 45.000 ευρώ) όπως σημειώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, διακηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια υλικών για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6A. Την ίδια ώρα συστάθηκε επιτροπή επιτελών της ΠΑ και για παλαιότερο ακόμη μεγαλύτερο πρόγραμμα προμήθειας ανταλλακτικών για τα εν λόγω αεροσκάφη. Επίσης, κατακυρώθηκε στην εταιρείας Olympic Training η προμήθεια συγκεκριμένων υλικών για τα αεροσκάφη M-18B/BS ενώ στην εταιρεία Mietsel A.E. κατακυρώθηκε η προμήθεια υλικών (κόστους 55.900) για τα αεροσκάφη CL-215. Τέλος προχωρούν κανονικά και τα διάφορα αντίστοιχα προγράμματα για τα ελικόπτερα Super Puma και A-109E.
 • Παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα αναβάθμισης των επίγειων υποδομών της Π.Α. Έτσι συνεχίστηκε η έγκριση διαφόρων σχετικών υποπρογραμμάτων εκτέλεσης εργασιών αλλά και χρηματοδότησης παλαιότερων σχετικών έργων που αυτή τη φορά αφορούν την 114 Π.Μ., την 117 Π.Μ. αλλά και την 133 Σ.Μ. Ειδικότερα για την τελευταία, εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 38.465,37 ευρώ και εκδόθηκε ΧΕΠ για πληρωμή δόσης του έργου κατασκευής υποστέγου αεροσκαφών περιμετρικών συνεργείων και δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών στην Α.Β. Καστελίου. Επίσης προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια ανταλλακτικών UPS για την 111 Π.Μ. και την 9η ΜΣΕΠ, εκτιμώμενου κόστους 52.100 ευρώ. Ακόμη, με Νατοικές πιστώσεις (ύψους 19.950 ευρώ) θα εκτελεστούν εργασίες και στην 131 ΣΜ. Πλέον το μεγαλύτερο βάρος στρέφεται σε Μονάδες της ΔΑΥ και της ΔΑΚ όπου τις τελευταίες ημέρες είχαμε την κατακύρωση αποτελεσμάτων του επαναληπτικού διαγωνισμού για την προμήθεια υλικών συντήρησης αγκυροβολίων-υποθαλάσσιων αγωγών καυσίμων (ύψους 52.300,83 ευρώ) και την έγκριση δαπανών ύψους 265.924,40, 158.200 και 3.974,51 ευρώ και την έκδοση ισόποσων ΧΕΠ για κάλυψη δόσεων της χρηματοδότησης των έργων βελτίωσης των εγκαταστάσεων καυσίμων στην Α.Β. Ελευσίνας, την κατασκευή οικήματος ετοιμότητας της 112 Π.Μ. και της αναβάθμισης μέσης τάσης και επαύξησης ισχύος του υποσταθμού του Εργοστασίου Αεροκινητήρων που επίσης εδρεύει στην ίδια Βάση, αντίστοιχα. Ακόμη εγκρίθηκαν μικρότερα προγράμματα συντήρησης και αναβάθμισης εγκαταστάσεων της 113 Π.Μ και της 206 Π.Α.Υ. Τέλος, εγκρίθηκε πρόγραμμα ύψους 20.481,96 για την προμήθεια εξοπλισμού της ΚΟΣΥΘΕ, η οποία υπάγεται στην τελευταία.
 • Στο ίδιο πλαίσιο καταγράφεται και η δρομολόγηση μιας σειράς άλλων μικρών προγραμμάτων τα οποία όμως διασφαλίζουν την απρόσκοπτη υποστήριξη επιχειρησιακών μέσω πολλαπλάσιας αξίας. Έτσι είχαμε την έγκριση των εξής δαπανών: 53.500 ευρώ για προμήθεια ειδών συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών και για την συντήρηση/επισκευή υπαρχόντων, 16.000 ευρώ για την προμήθεια φίλτρων καυσίμου και 7.000 ευρώ για την συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού του ΚΕΑ. Παράλληλα εγκρίθηκαν δαπάνες για την προμήθεια επιχειρησιακών στολών και διαφόρων άλλων ειδών εξάρτυσης για το προσωπικό της 31 ΜΕΕΔ.
 • Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας νέου εξοπλισμού επικοινωνιών για το ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ, αξίας 48.088,07 ευρώ.
 • Σε μια κίνηση αναβάθμισης του θεσμού των υπαξιωματικών η ∆ιεύθυνση Μόνιμου Στρατιωτικού Προσωπικού του Β’ Κλάδου του ΓΕΣ δημοσίευσε Προκήρυξη κάλυψης θέσεων Υπασπιστών ∆ιοίκησης στα Υπασπιστήρια του Αρχηγού του ΓΕΣ και των ∆ιοικητών της 1ης Στρατιάς, των Γ ́ και ∆ ́ Σωμάτων Στρατού, της ΑΣΔΥΣ και της ΑΣΔΕΝ. Οι θέσεις αυτές προορίζονται να καλυφθούν από Ανθυπασπιστές οποιουδήποτε Όπλου ή Σώματος με την προϋπόθεση να έχουν έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη συνολικής υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξης τους, εκ των οποίων τα 10 σε επιχειρησιακές Μονάδες. Μέχρι σήμερα αντίστοιχες θέσεις καταλαμβάνονται αποκλειστικά από αξιωματικούς.
 • Στις 19 Μαΐου έλαβε χώρα στο ΓΕΝ, προγραμματισμένη συνάντηση σε επίπεδο Υπαρχηγών, μεταξύ αντιπροσωπειών του ΠΝ και του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διμερή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο Ισραηλινός Υπαρχηγός συναντήθηκε και με τον Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Ευ. Αποστολάκη.
rounded_corners
 • Την ίδια ημέρα επανέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η Φ/Γ F454 Ψαρά μετά τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Αtalanta» της Ε.Ε. στον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό. Στα πλαίσια της επιχείρησης αυτής διένυσε περίπου 18.000 ν.μ. και κατέπλευσε σε διάφορους λιμένες χωρών της περιοχής (Κατάρ, Ομάν, ΗΑΕ κλπ.) μεταξύ των οποίων και στο Νταρ Ελ Σαλάμ της Τανζανίας για τον εορτασμό του Πάσχα με τα μέλη της τοπικής ελληνικής παροικίας και της ελληνορθόδοξης κοινότητας. Βασική αποστολή του πλοίου ήταν η καταπολέμηση της πειρατείας στην περιοχή και η συνοδεία των εμπορικών πλοίων που συμμετέχουν στο Διεθνές Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας (WFP), του ΟΗΕ και της AMISOM (African Union Mission in Somalia). Μεταξύ των πλοίων που κλήθηκε να συνοδεύσει η ελληνική Φ/Γ (σε συνεργασία με ένα γερμανικό και ένα ιταλικό πολεμικό πλοίο της Νατοϊκής επιχείρησης «Ocean Shield») ήταν και το μισθωμένο εμπορικό MV Caroline Scan το οποίο μετέφερε επισιτιστική βοήθεια από το Τζιμπουτί στο Μογκαντίσου στο πλαίσιο του WFP. Τέλος, σημαντική ήταν η συμβολή του οργανικού ελικοπτέρου, της ομάδας της ΔΥΚ και του ιατρικού προσωπικού που επέβαιναν στη Φ/Γ.
To πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Siroco (L 9012) του Γαλλικού Ναυτικού σε PASSEX με τη φρεγάτα ΨΑΡΑ (F454) στον Κόλπο του Άντεν.
To πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Siroco (L 9012) του Γαλλικού Ναυτικού σε PASSEX με τη φρεγάτα ΨΑΡΑ (F454) στον Κόλπο του Άντεν.
 • Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια βασικού και ειδικού εργαλειακού εξοπλισμού για το νεοσύστατο Συνεργείο Εξωλέμβιων Μηχανών της ΔΥΚ εκτιμώμενης δαπάνης 59.000 ευρώ. Με την σύσταση του εν λόγω συνεργείου η Μονάδα αποκτά σημαντική αυτονομία στον τομέα της υποστήριξης των σκαφών της. Σημειώνεται επίσης ότι η ΔΥΚ το τελευταίο διάστημα παρέλαβε και στολές μάχης σε παραλλαγή Multicam. Η συγκεκριμένη παραλλαγή δοκιμάζεται εδώ και μερικά χρόνια από την Μονάδα και τώρα αποκτήθηκαν κάποιες πρόσθετες ποσότητες.
 • Προκηρύχθηκαν δύο σημαντικοί διαγωνισμοί για την απόκτηση συγκεκριμένων κρίσιμων υλικών για επιχειρησιακά μέσα του Π.Ν. και συγκεκριμένα για τα ελικόπτερα AB-212ASW και για τα ΠΤΜ τύπου Zubr (για τα τελευταία προβλέπεται η προμήθεια υλικών του κατασκευαστικού οίκου Izumrud Zavod, ενώ υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί και η υπογραφή συμβάσεως FOS για αυτά). Επίσης εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση προγραμμάτων συντήρησης/επισκευής συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων του Π.Ν. στα οποία όμως δεν θα αναφερθούμε λεπτομερώς για ευνόητους λόγους.
 • Στις 22 Μαΐου υπογράφηκε στο Υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) για το έτος 2014 μεταξύ της Ελλάδας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
 • Το διάστημα 20-23 Μαΐου, η Π.Α. συμμετείχε με ένα αεροσκάφος C-130B της 356ΜΤΜ κι έναν παρατηρητή στην πολυεθνική – πολιτικοστρατιωτική άσκηση συνεργασίας (CIMIC) “Αργοναύτης 2014″, η οποία διοργανώνεται από την Κύπρο διεξήχθη εντός του FIR Λευκωσίας. Η άσκηση περιέλαβε δοκιμή του σχεδίου αντιμετώπισης κρίσης στη Μέση Ανατολή με απομάκρυνση και υποδοχή αμάχων και παροχή βοήθειας, άσκηση έρευνας – διάσωσης, αντιμετώπιση ατυχημάτων και φυσικών καταστροφών καθώς και σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών. Συγκεκριμένα, το ελληνικό αεροσκάφος συμμετείχε στην άσκηση έρευνας διάσωσης πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων, ρίψεις φωτιστικών βομβών στη περιοχή ενδιαφέροντος. Εκτός από την Ελλάδα στην άσκηση συμμετείχαν μέσα και προσωπικό από Κύπρο, Μ. Βρετανία και Ισραήλ ενώ η Ε.Ε. και  άλλες 12 χώρες απέστειλαν παρατηρητές. Συνολικά έλαβαν μέρος 807 άτομα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 17 σκάφη, 6 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη και 75 οχήματα πάσης φύσεως. Τον συντονισμό της άσκησης είχε το ΚΣΕΔ στη Λάρνακα και στην προετοιμασία και εκτέλεση συνεργάστηκαν όλα τα υπουργεία και 17 κρατικές Υπηρεσίες μαζί με τις πρεσβείες της Αυστραλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Ρουμανία, των ΗΠΑ και του Καναδά. Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε και ο ΥΠΑΜ Χρ. Φωκαΐδης.
 • Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η περιοδική συντήρηση (πενταετίας) στα πρώτα τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-35 της 450 Μοίρας Ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς, που είχαν μεταφερθεί γι’ αυτό τον σκοπό στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας στην Αγία Πετρούπολη. Υπενθυμίζεται πως το σχετικό πρόγραμμα ύψους 28 εκατ. ευρώ, είχε συμπεριληφθεί στον αμυντικό προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας.
 • Σημαντικές παραλαβές νέου υλικού από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είχαμε και αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα παρελήφθησαν τα 20 πρώτα από το σύνολο των 65 νέων περιπολικών οχημάτων τύπου Nissan Qashqai 4X4 των 1.600 κ.εκ. Τα οχήματα αυτά είναι εφοδιασμένα με GPS και ασυρμάτους VHF, ενώ το συνολικό κόστος της προμήθειας ήταν 1.586.715 ευρώ και καλύφθηκε κατά 95% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 5% από εθνικούς πόρους. Επίσης παρελήφθη το πρώτο από τα 10 συνολικά περιπολικά σκάφη τύπου RHIB που δώρισε στο Σώμα το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για σκάφη Drago RIB-11 Pro μήκους 10,35μ. με δύο εξωλέμβιους κινητήρες Mercury των 250 ίππων έκαστος και έστορα πολυβόλου στη πλώρη. Ακόμη, υπογράφηκε τροποποίηση της σύμβασης ύψους 489.294 ευρώ για την προμήθεια 2 οχημάτων επιτήρησης τύπου Nissan Pathfinder των 2.500 κ.εκ. εξοπλισμένων με θερμικές κάμερες. Ειδικότερα το κάθε τέτοιο όχημα θα φέρει: (Α) τέσσερις κάμερες καταγραφής ημέρας – νύχτας Avigilon H.264 HD, (Β) μία θερμική κάμερα ημέρας-νύχτας FLIR HRC-Ε και μία οπτική έγχρωμη κάμερα FLIR HRC SR-TV (με GPS και ψηφιακή πυξίδα της COMNAV V2 καθώς και απστασιόμετρο laser τύπου LRF5042 της Vectronix), (Γ) έναν δέκτη AIS ComNav-Mariner X2 – Class B AIS Transceiver, (Δ) δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές Lenovo Thinkpad T530, (Ε) έναν εκτυπωτή Brother HL-4150 CDN Color Laser Printer, και (ΣΤ) ιστό GEROH KVR3, με τα συναφή παρελκόμενα. Τα οχήματα αυτά θα παραδοθούν εντός του επόμενου διμήνου. Τέλος, μετά τις σχετικές διευκρινίσεις επί των τεχνικών προδιαγραφών, προχωρά κανονικά και το πρόγραμμα απόκτησης 5 συγκροτημάτων θερμικών καμερών προυπολογισμού 900.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά την απόκτηση ολοκληρωμένων συγκροτημάτων, προοριζόμενων για το εξοπλισμό πλωτών μέσων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που εκτός από την κάμερα θα φέρουν ενσωματωμένα αποστασιόμετρο εμβέλειας 10 χλμ., GPS και ψηφιακή μαγνητική πυξίδα.
rounded_corners
rounded_corners

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου