Πριν καλά καλά ανοίξει, το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει με τον κατηγορηματικότερο τρόπο τη συζήτηση που άνοιξε εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη για αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. 
 den-yparxei-kanena-thema-allaghs-toy-eklogikoy-nomoy
Μετά τον Μάκη Βορίδη ο οποίος το πρωί στον Σκάι ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαίωναν στο newpost.gr πως δεν υπήρξε ούτε πρόκειται να υπάρξει ποτέ τέτοιο θέμα. 
 
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μια συζήτηση που είχε ανοίξει πριν από ένα χρόνο κι ενώ η ΔΗΜΑΡ βρισκόταν ακόμα στην κυβέρνηση. Με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ το θέμα δεν ξανατέθηκε ανάμεσα στους δυο κυβερνητικούς εταίρους ούτε καν μνημονεύτηκε στην αναθεωρημένη προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων. 
 
Πιθανότατα ήταν κάτι που είχε επιδιώξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαισθανόμενος την κατρακύλα των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο είχε βρει τοίχο από τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δεν θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα που χρειαζόταν και χρειάζεται η χώρα στον δρόμο για την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. 
 
Κι ενώ κανείς πλέον δεν έθετε θέμα εκλογικού νόμου-ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που χαμήλωσε τους τόνους στο θέμα αυτό βλέποντας τα ποσοστά του να ανεβαίνουν- ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλησε να εξαργυρώσει τις «εξαιρετικές» αποδόσεις της Ελιάς στις ευρωεκλογές ζητώντας κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. 
 
Φαίνεται πως για τον Ευάγγελος Βενιζέλο η κατηφόρα του ΠΑΣΟΚ είναι μη αναστρέψιμη και για το λόγο αυτό επιχείρησε από το ίδιο βράδυ των εκλογών κι όλας να ετοιμάσει την άμυνά του. 
 
Με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ουσιαστικά επιχειρεί να «κατεβάσει» τη ΝΔ ή όποιο είναι πρώτο κόμμα και να ενισχύσει τον ρόλο του στην επάυριο των εθνικών εκλογών όποτε κι αν αυτές συμβούν. 
 
Λογαριάζει όμως χωρίς τον κυβερνητικό εταίρο που σε μια τέτοια κρίσιμη φάση δεν θα ρίσκαρε κάτι τέτοιο οδηγώντας τη χώρα σε μονοπάτια ακυβερνησίας και παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας. 
 
Στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου αύριο αναμένεται να συζητηθεί και να κλείσει το θέμα με την άρνηση του Πρωθυπουργού ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για να περάσει από τη Βουλή η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εφαρμογή του από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση χρειάζονται 200 βουλευτές. Αυτό σημαίνει πως ο νόμος περνάει μόνο εάν ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.