Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ο Τσίπρας πάει στον Παπούλια στη 1 μ.μ.--Τι κρύβεται πίσω από το αίτημα Τσίπρα για εκλογές το «ταχύτερο δυνατό».

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, θα πάει γύρω στη μία το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συζητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Τσίπρας πάει στον Πα�ούλια στη 1 μ.μ.
Η δήλωση-μήνυμα, που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «διέλυσε κάθε πρόσχημα νομιμότητας της κυβέρνησης και της πολιτικής της» φανερώνει το νέο, σκληρό μοτίβο της αντιπολιτευτικής γραμμής που υιοθετεί πλέον η Κουμουνδούρου, μετά την καθαρή, πλην ανεπαρκή για να προκαλέσει άμεση προσφυγή σε εθνικές κάλπες, επικράτησή του κόμματος στην ευρωπαϊκή αναμέτρηση.

Αμφισβήτησε δε ευθέως ότι η κυβέρνηση έχει πλέον το πολιτικό δικαίωμα, μετά την μεγάλη μείωση των δυνάμεών της στις ευρωεκλογές, να χειριστεί συγκεκριμένα μεγάλα θέματα. Δίνοντας τον τόνο του νέου σκληρού αντιπολιτευτικού ροκ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να διαπραγματευθεί το εθνικό θέμα του χρέους, να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα ή να επιβάλει το νέο μνημόνιο, που έχει συμφωνήσει, και κράτησε κρυφό στο συρτάρι του, μέχρι να τελειώσουν οι ευρωεκλογές, όπως σημείωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να θέτει θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κατέδειξε την απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησης για τον εξής απλό λόγο: με δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, εάν τα αποτελέσματα αντιστοιχηθούν σε επίπεδο εθνικών εκλογών, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 130 έδρες και η ΝΔ 69, όπερ σημαίνει ότι είναι πλέον μειοψηφία.

Ο κ. Τσίπρας προτίμησε να θέσει εμμέσως το αίτημα για πρόωρες εκλογές, επισημαίνοντας στον κ. Σαμαρά ότι «ο σεβασμός στη δημοκρατία επιβάλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα».

Ουσιαστικά όμως στην Κουμουνδούρου, παρότι είναι ικανοποιημένοι από τη νίκη, αναγνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι τέτοιο ώστε να επιβάλλει άμεσες εξελίξεις. Πιστεύουν όμως ότι έχει ανοίξει πια ο δρόμος, ώστε αυτές οι εξελίξεις να προκύψουν σύντομα, καθώς η κυβέρνηση βγήκε τραυματισμένη από την αναμέτρηση και με απώλεια ερεισμάτων.

Σε πρώτη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δει πώς θα λειτουργήσει η κυβέρνηση σε συνθήκες εκλογικής αποδοκιμασίας της πολιτικής της και τι ισορροπίες θα διαμορφωθούν ανάμεσα στους κυβερνητικούς συνεταίρους. Σε δεύτερη φάση περιμένει να δει πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση των επώδυνων πολιτικών δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών. Θεωρεί ότι σύντομα η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ανυπέρβλητα εμπόδια και αδιέξοδα.

Η πιο αισιόδοξη εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει το βάρος αυτών των πολιτικών και ίσως εντός του φθινοπώρου αναγκαστεί να προσφύγει από μόνη της σε εθνικές εκλογές, υπό την πίεση και της δυναμικής που θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή νίκη.

Μια πιο εγκρατής προσέγγιση λέει ότι τραυματισμένη η κυβέρνηση από την ήττα των ευρωεκλογών, αλλά και τη διαχείριση του φθινοπώρου, θα είναι πιο «ώριμη» να πέσει με αφορμή την διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.

Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βιάζεται. Δεν μιλά ευθέως για εθνικές εκλογές τώρα και δεν πιέζει υπερβολικά τα πράγματα, καθώς πιστεύει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του. Η έλλειψη νομιμοποίησης για την οποία μιλά από χθες βράδυ ο κ. Τσίπρας για την κυβέρνηση, προετοιμάζει το έδαφος ώστε να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κίνηση ματ σε λίγους μήνες, να προκαλέσει δηλαδή την πτώση της, αξιοποιώντας τη συνταγματική δυνατότητα στην προεδρική εκλογή.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, που χρειάζεται όμως και ευρύτερες συνεργασίες στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί και νέα, πιο δυναμική στρατηγική συμμαχιών.

«Λάβαμε μήνυμα από το λαό για τη συγκρότηση μιας μεγάλης συμμαχίας, που θα αναλάβει να σώσει την πατρίδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο λαός «μας ζητά να προχωρήσουμε στη συσπείρωση όλων των αριστερών δυνάμεων, με στόχο την εκλογική νίκη στις ερχόμενες εκλογές.  «Ο λαός μας έδωσε εντολή να επισπεύσουμε, να ανταποκριθούμε στο αίτημα των καιρών για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα αποτελέσει τη νέα, μεγάλη απόλυτη πλειοψηφία».       http://www.protothema.gr/politics/article/382121/ti-kruvetai-piso-apo-to-aitima-tsipra-gia-ekloges-to-tahutero-dunato/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου