Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Πέρασε με 151 ψήφους τo άρθρο 1 και με 152 το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου.

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση που όμοιά της δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στα κοινοβουλευτικά χρονικά, όπως ομολογούσαν έμπειρα και παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη.

Όχι στο 2ο άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον Γιώργο Παπανδρέου
Επί της ψηφοφορίας, το άρθρο 1 που περιλαμβάνει τα διαρθρωτικά μέτρα της έκθεσης του ΟΟΣΑ έλαβε 152 «ναι», 135 «όχι» και 1 «παρών» από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη που προκάλεσε την διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ.

Το άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έλαβε 151 «ναι», 136 «όχι» και 1 «παρών». Από το στρατόπεδο της συμπολίτευσης καταψήφισε το άρθρο ο  πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε «παρών».

Από την διαδικασία απουσίαζαν ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης και η κυρία Άντζελα Γκερέκου οι οποίοι με επιστολή που δεν προσμετρείται δήλωσαν πως αν παραβρίσκονταν θα ψήφιζαν «ναι».

Επιπροσθέτως, υπερ των άρθρων ψήφισαν οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.
Ως διαφοροποίηση από την επίσημη θέση της ΔΗΜΑΡ ερμηνεύεται και η απουσία του κ. Βασίλη Οικονόμου.

Να σημειωθεί ότι  την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου μονοπώλησε η αιφνιδιαστική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει διπλή πρόταση μομφής κατά΄του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη προκειμένου να καθυστερήσει την συζήτηση και την ψήφισή των ρυθμίσεων.

Χαρακτήρισε «έγκλημα» τις διατάξεις που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση και αφορούν τις τράπεζες και πως «αυτό το έγκλημα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να το νομιμοποιήσει». Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα επί σχεδόν 2 ώρες να υπάρχουν αντεγκλήσεις μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την νομιμότητα της προτάσεως.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι βάσει του αρ. 84 του Συντάγματος η πρόταση πρέπει να απορριφτεί  και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως επιχειρεί ν α εκτρέψει την σταθεροποίηση της ελληνική οικονομίας.

Με την πρόταση του αντιπροέδρου συμφώνησε η πλειοψηφία της Ολομέλειας αλλά και το Προεδρείο της Βουλής με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να καταθεσει νέα πρόταση μομφής εναντίον του κ. Μεϊμαράκη η οποία όμως θα συζητηθεί αύριο Δευτέρα.

Η απόρριψη των προτάσεων οδήγησε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε αποχώρηση από την συζήτηση.

Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Ήταν ένα δύσκολο αλλά καθοριστικό για το μέλλον του τόπου νομοσχέδιο. Οι βουλευτές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων».              http://www.protothema.gr/politics/article/366026/alert-ohi-sto-2o-arthro-gia-tin-anakefalaiopoiisi-trapezon-apo-ton-giorgo-papandreou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου