Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

Συμφωνίες όπλων με την Ελλάδα: Ο κατάλογος για την δωροδοκία του Αντωνίου Κ.

                .ΑΜΒΟΥΡΓΟ / Θεσσαλονίκη -Τα χρόνια του στο ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,ο Αντώνιος Κ. έχει προφανώς καλά χρησιμοποιξθεί - αλλά με πολλές ποινικές ενέργειες. Ο πρώην κορυφαίος αξιωματούχος συνελήφθη στα μέσα Δεκεμβρίου, τώρα έχει, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, καταθέσει μια εκτεταμένη ομολογία. Μόνος για την παράδοση των 170 αρμάτων μάχης τύπου «Leopard 2" Κ. που έγιναν δεκτά σύμφωνα με την "Sueddeutsche Zeitung" (SZ) με την υποτιθέμενη παραλαβή συνολικά 1,7 εκατ. ευρώ από τον Έλληνα εκπρόσωπο του Γερμανικού κατασκευαστή Krauss-Maffei Wegmann (KMW) α . Αλλά αυτό προφανώς δεν ήταν η μόνη περίπτωση κατά την οποία ο ίδιος Κ. εμπλουτίζεται προσωπικά. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANA δημοσίευσε μια λίστα, που συμπεριλάμβάνει όλες τις δωροδοκίες. Σύμφωνα με αυτήν, ο πρώην υπαλλήλου πήρε μέρος εκείνες τις ημέρες σχεδόν σε κάθε μεγάλη συμφωνία όπλων:
Στην περίπτωση των "Leopard 2" τεθωρακισμένων της  KMW, θα πρέπει να έχει δεχτεί μόλις 600.000 Ευρώ για να διαλύσει τις ανησυχίες σχετικά με την υποτιθέμενη αγορά, ο Κ.. που δωροδωκήθηκε με τα χρήματα είναι  εκπρόσωπος της εταιρείας, στο γραφείο του ο Ks "ξέχασε"μια βαλίτσα με χρήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Βήμα». Το συνολικό ποσό των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ προήλθαν δυνατά στη "SZ", από τον Κ. που έλαβε σταδιακά περισσότερες πληρωμές. Η KMW απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον της εφημερίδας και ήταν υπεύθυνοι για περαιτέρω σχόλια αρχικά απρόσιτα.


              Για την παράδοση των υποβρυχίων τύπου 214 K. φέρεται να έχει δεχτεί 500 χιλιάδες με 600 χιλιάδες ευρώ. Τα υποβρύχια κατασκευάστηκαν σε μια κοινή επιχείρηση από το ναυπηγείο της HDW στο Κίελο και πουλήθηκαν  με τη βοήθεια της ομάδας του Έσσεν Ferrostaal. Σε σχέση με τη συμφωνία ο Ferrostaal και πρώην εργαζόμενοι έχουν ήδη καταδικαστεί σε πρόστιμα και δοκιμασία. Ο Κ. φέρεται να έλαβε τη δωροδοκία σταδιακά από έναν εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας U-boat Atlas. Ενάντια σε αυτόν και την εταιρεία Rheinmetall κατηγορεί επίσης ο εισαγγελέας της Βρέμης για πιθανή δωροδοκία και φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Η Atlas, σήμερα ανήκει στην πλειονότητα στην ThyssenKrupp που δεν ήταν διαθέσιμη για σχόλιο, καθώς και την Rheinmetall πρώτα. Η ThyssenKrupp είχε το 2010, μετά από εσωτερικό έλεγχο που ανέφεραν-τις ίδιες υψηλές προμήθειες- στον εισαγγελέα. Η Rheinmetall έχει ήδη δηλώσει ότι  «δεν έκανε καμμία άμεση ή έμμεση πληρωμή σε Έλληνες αξιωματούχους."
            Ένα επιπλέον € 1.500.000 έλαβε ο  Κ., υποτίθεται  για την αγορά του συστήματος αεράμυνας "Asrad", το οποίο επίσης παράγεται από την Rheinmetall.
           Τρία εκατομμύρια δολάρια έλαβε ο K. για την αγορά των ρωσικών αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων Kornet.
           Σε σχέση με την αγορά των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας OSA AKM Κ. φέρεται να έλαβε 1.700.000 δολάρια.
           Περισσότερα από 750.000 ευρώ πήρε για το πυροβολικό της KMW.
           Για την αγορά ενός συστήματος προειδοποίησης και έλεγχο του αέρα από τη βραζιλιάνικη Embraer ο Κ. υποτίθεται ότι εισέπραξε € 250.000.
240.000 ευρώ ο K. έχει λάβει για την αγορά της αναγνώρισης ραντάρ Arthur από τη σουηδική Saab.
          Λόγω της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Μιράζ-2000 από τη γαλλική Dassault Mirage , υπήρχαν αναφορές, ότι έλαβε € 800.000.
         Για την αγορά από τον Ευρωπαϊκό κατασκευαστή MBDA Exocet Seeziellenkflugkörpers ο Κ. πρέπει να έχει λάβει € 400.000.
        Ένα εκατομμύριο ευρώ, ήταν εκεί, σύμφωνα με τον κατάλογο για την αναβάθμιση των αμερικανικών αρμάτων τύπου M48.
         Παρά το εντυπωσιακό μήκος δωροδοκιών, ο κατάλογος αυτός θα μπορούσε ακόμη και να είναι πλήρης: Από το 1989 ο  Κ. έχει τα δικά του λόγια ότι είναι υπερήφανος που πήρε € 15.000.000 σε δωροδοκίες.                 http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/ruestungsdeals-mit-athen-schmiergeldliste-eines-spitzenbeamten-a-941112.html     ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ DER SPIEGEL:Corfiatiko.blogspot.com. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου