Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στη Ρόδο - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Φαιστό.

Δασικές εκτάσεις εξακολουθεί να καίει η πυρκαγιά στη νότια Ρόδο, για την κατάσβεση της οποίας έχουν σπεύσει δυνάμεις και από την ηπειρωτική χώρα.

Έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 30 και πλέον οχήματα, «παλεύουν» από τις 5 τα ξημερώματα να ελέγξουν τα μέτωπα του πύρινου εφιάλτη στη Νότια Ρόδο.

Περιμετρικά των χωριών στη Νότια Ρόδο έχουν ανοιχτεί ζώνες πυρασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από χθες το απόγευμα, που εκδηλώθηκε η φωτιά, έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής εκτασης.

«Το μόνο ευχάριστο από την τραγωδία, που πλήττει τη Ρόδο, είναι ότι ο αέρας κόπασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να κινηθούν ευέλικτα για να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς» δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή της Ίστριας. Οι φλόγες έκαψαν τουλάχιστον μία κατοικία, ο ιδιοκτήτης της οποίας έλειπε, ενώ υπήρξαν και σχεδία προληπτικής εκκένωσης χωριών που κινδύνεψαν.

|

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στη Ρόδο - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Φαιστό

Στο μέτωπο επιχειρούσαν 35 πυροσβέστες με 18 οχήματα, εννέα άτομα πεζοπόρο τμήμα, επτά οχήματα ΟΤΑ, δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα οχήματα, και δύο σκαπτικά μηχανήματα. Τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο έκαναν ρίψεις ως τη δύση του ηλίου.
Η φωτιά μαίνεται στην περιοχή της Ίστριας, στη Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου, σε μεγάλη δασική έκταση.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου, μετά από την εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Στο νησί μετέβησαν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (65 άτομα πεζοπόρο τμήμα που έφτασαν με C-130). Επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο (με 40 άτομα και 10 οχήματα) μεταφέρθηκαν στη Ρόδο το πρωί της Κυριακής.


Στη Φαιστό
Υπό έλεγχο τέθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες ύστερα από ολονύχτια μάχη, η μεγάλη φωτιά, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή μεταξύ των χωριών Αληθινής και Πόμπιας Μεσαράς και γρήγορα επεκτάθηκε σε περιφερειακούς οικισμούς.
Η πυρκαγιά απείλησε την Πόμπια, ενώ οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στους οικισμούς Πηγαϊδάκια και Αντισκάρι απειλώντας και σπίτια. Από τη φωτιά προκλήθηκαν ανυπολόγιστες ζημιές σε θερμοκήπια και άλλες αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, το μέγεθος των οποίων δεν έχει μέχρι στιγμής αποτιμηθεί.
Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς πήραν μέρος τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα, 22 οχήματα με 55 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με 28 άτομα, έξι υδροφόρες των ΟΤΑ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών, που τελικά κατόρθωσαν να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο παρά τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους.
Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το ενδεχόμενο πιθανής αναζωπύρωσης.
Η δήμαρχος Φαιστού, Μαρία Πετρακογιώργη, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς, δήλωσε ότι έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και καλλιέργειες, ενώ ευχαρίστησε δημοτικούς υπαλλήλου, εθελοντές, όλες τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και ειδικά τον διοικητή Π.Υ. Κρήτης και τον διοικητή της Π. Υ Ηρακλείου που κατέβαλαν και καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια για την κατάσβεση.              http://www.tanea.gr/news/greece/article/5031999/se-ekseliksh-paramenei-h-fwtia-sth-rodo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου