Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Νέοι εκβιασμοί με απειλές για επιπλέον μέτρα.

Για αβέβαιες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα κάνει λόγο η έκθεση της τρόικας που θα δοθεί στη δημοσιότητα, κατά πάσα πιθανότητα, μεθαύριο Δευτέρα. Η έκθεση θα αναφέρεται και στα πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν εφέτος και το 2014 για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, ενώ σοβαρές αμφιβολίες θα εκφράζονται για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Θα υπογραμμίζεται επιπρόσθετα ότι το χρηματοδοτικό κενό για το 2015-2016 θα φτάσει περίπου στα 4 δισ. ευρω, ενώ τα μέτρα που θα το καλύψουν θα πρέπει να αποφασιστούν το φετινό φθινόπωρο. Θα περιγράφονται επίσης οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο που θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο προγραμματίζεται να καλυφθεί με μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά επί των τόκων και των μερισμάτων, ο φόρος πολυτελείας που θα επιβληθεί από το 2013, η αύξηση των παραβόλων για τις δίκες, η επιβολή τέλους ελλιμενισμού σκαφών από τον Οκτώβριο και η εκ νέου περικοπή των αμυντικών δαπανών.

Στην έκθεση αναμένεται να τονιστεί επίσης ότι το πρόγραμμα παραμένει εντός τροχιάς, αλλά θα ασκούνται και πιέσεις για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα αναμένεται να επικεντρωθεί στην προώθηση της κινητικότητας και των απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με την τρόικα, το καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 θα αποφασιστεί οριστικά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν πειστούν ότι ο μηχανισμός είσπραξης του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει και να αποφέρει 2,7-2,9 δισ. ευρώ ετησίως στα δημόσια ταμεία, τότε το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να παρατείνει ήδη υπάρχοντα μέτρα, δηλαδή το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (σημερινό ΕΤΗΔΕ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για ακόμη έναν χρόνο.

Κατά την έκθεση, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επειδή δεν προλαβαίνει να προχωρήσει σε μια αξιόπιστη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα πραγματικά επίπεδα της αγοράς, έχει επιλέξει μια προσωρινή, βιαστική διαδικασία τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των τιμών που ισχύουν από το 2007. Μια τέτοια πρόχειρη διαδικασία, όμως, θα οδηγήσει σε αυξήσεις αντικειμενικών τιμών στις περισσότερες περιοχές της χώρας, την ώρα που οι πραγματικές τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Συνεπώς, ο νέος φόρος ακινήτων, αν καταστεί τελικά δυνατό να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2014, υπάρχει κίνδυνος να υπολογιστεί επί αυξημένων -εξωπραγματικών- αντικειμενικών τιμών και να είναι σημαντικά υψηλός σχεδόν για όλους τους ιδιοκτήτες.             http://www.dimokratianews.gr/content/17664/%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%B2%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου