Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Κλιμακώνουν τα μπλόκα οι αγρότες - Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο Μητσοτάκης./Βέλγιο: Μπλόκα αγροτών στα σύνορα με την Ολλανδία - Απέκλεισαν το λιμάνι της Αμβέρσας./Αντίο Ευρώπη! Εικόνες «πολέμου» και χούντας δείχνουν τι έρχεται παντού – ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ.

 

Κλιμακώνουν τα μπλόκα οι αγρότες - Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο Μητσοτάκης
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Aπόβαση» στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση

«Agrotica» πραγματοποιούν ήδη από χθες εκατοντάδες αγρότες με περισσότερα από 300 τρακτέρ από τη Βόρεια Ελλάδα, με το μεγάλο συλλαλητήριο να αναμένεται αύριο Σάββατο, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει σήμερα από τη Βουλή περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών της Θεσσαλίας, σε μια προσπάθεια να «ξεμπλοκάρει» εθνικές οδούς και κεντρικές πλατείες.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς και για την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια και το αγροτικό πετρέλαιο, ενώ συμπαραστάτες στον αγώνα τους είναι και οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης που έφτασαν με τις μηχανότρατές τους στον Θερμαϊκό, στο ύψος του Λευκού Πύργου.

Μάλιστα και οι μελισσοκόμοι, στη Λάρισα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις και τις νοθείες στο μέλι, έκαψαν ομοιώματα επαγγελματιών του κλάδου τους.

Λάρισα: Αγρότες παρατάσσουν τα τρακτέρ στον κόμβο Πυργετού

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, καθώς αγρότες από τις παραπήνιες περιοχές της Λάρισας με τρακτέρ, αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα στον κόμβο Πυργετού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αγρότες από την Καρίτσα, το Στόμιο, το Ομόλιο, την Αιγάνη, τον Πυργετό και τα Αμπελάκια, που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου θα συγκεντρωθούν το πρωί της Παρασκευής στον κόμβο Πυργετού γύρω στις 11:30 προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αποζημιώσεις που δεν έλαβαν από τις καταστροφές, καθώς και γενικότερα για ζητήματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, τον κανονισμό του ΕΛΓΑ κ.α.

Στις συγκεκριμένες περιοχές κυρίως καλλιεργούνται ακτινίδια, κάστανα και άλλες καλλιέργειες. Όλη η παραγωγή επλήγη από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

«Αγροτικό 112» και πρόγραμμα «Απόλλων»

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, προανήγγειλε τη δημιουργία του αγροτικού 112, για έγκαιρη ενημέρωση αγροτών 72 ώρες πριν από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων», που θα παρέχει δωρεάν πράσινο ρεύμα στους αγρότες.

Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης σήμερα - Επιστρέφει ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Την ίδια ώρα, να «ξεμπλοκάρει» εθνικές οδούς και κεντρικές πλατείες από τα εκατοντάδες τρακτέρ θα επιχειρήσει σήμερα η Κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση για τη Θεσσαλία, να ανακοινώνει σειρά μέτρων ώστε η συσσωρευμένη πίεση από το μαζικό αγροτικό κίνημα να «αποσυμπιεστεί».

Όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση έχει εντοπίσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για το 2024 που θα της δώσει τη δυνατότητα να επαναφέρει την επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.

Όπως λένε από την Κυβέρνηση έχει ήδη γίνει για δύο χρόνια και είναι ένα σημαντικό και λογικό αίτημα των αγροτών. Η βούλησή μας είναι δεδομένη τονίζουν, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει από τις Βρυξέλλες πως θα ξεδιπλώσει πλήρως τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών της χώρας. Εξάλλου όπως λένε από το Μαξίμου, αυτό ήταν ένα από τα βασικότερα αιτήματα των αγροτών.

Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να γίνει κατανοητό από τους αγρότες ότι κάνει το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπιστεί μία αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση. Έτσι ο Πρωθυπουργός δεν θα περιοριστεί μόνο σε αυτό το μέτρο.

Μέτρα για τις τιμές του ρεύματος.

«Το Απόλλων και άλλα…» έλεγε στο CNN Greece ανώτατη Κυβερνητική πηγή κάτι το οποίο πιθανότατα σημαίνει ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει άμεσα και τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει ο Πρωτογενής τομέας στη χώρα ως μία επιπλέον στήριξη.

Αυτή θα είναι πιθανότατα και η μεγάλη έκπληξη των σημερινών εξαγγελιών.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στο νέο πρόγραμμα “Απόλλων” του Υπουργείου Ενέργειας για φθηνό ρεύμα στους αγρότες, μέσω της κατασκευής δεκάδων φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, πρόθεση του Υπουργείου Ενέργειας είναι να εντάξει στο μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού που έχει γίνει ποτέ στην χώρα, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες αγροτών και όσους παραγωγούς βρίσκονται σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας. Σε αυτές τις κατηγορίες υπολογίζεται ότι ανήκει περίπου το ένα τρίτο των Ελλήνων αγροτών.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν τουλάχιστον 13 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, όσα και οι Περιφέρειες της χώρας. Το φιλόδοξο πρόγραμμα “τρέχει” η Υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Παρασκηνιακή πίεση της Ελλάδας για την αγρανάπαυση.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ρίξει φως και στις παρασκηνιακές κινήσεις της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, ώστε οι Έλληνες αγρότες να κερδίσουν ακόμη ένα χρόνο και να καλλιεργήσουν και φέτος εκτάσεις που θα έπρεπε κανονικά να παραμείνουν σε αγρανάπαυση σύμφωνα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Θα είναι η τρίτη χρονιά που οι παραγωγοί θα μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που εκ του κανονισμού της ΚΑΠ έπρεπε να μείνουν ακαλλιέργητες.

Όπως τονίζουν από την Κυβέρνηση, οι αγρότες θα έχουν διπλό όφελος, αφού θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης. Επιπρόσθετα απαλλάσσονται από οποιοδήποτε έλεγχο – πρόστιμο.

Η συγκεκριμένη “νίκη” της χώρας αφορά 1.480.972 καλλιεργήσιμα στρέμματα στη χώρα και 127.232 Αγρότες.

1,2 δισ. ευρώ για φυσικές καταστροφές.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης, η χώρα εξασφάλισε και πρόσθετους πόρους για τις φυσικές καταστροφές. Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ, μία εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική υπό το φως της καταστροφής στην Θεσσαλία και της δραματικής αλλαγής του κλίματος.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα συμμετέχει σε πρωτοβουλία χωρών του Νότου για την επίλυση προβλημάτων όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος και τα ψάρια εισβολής στη Μεσόγειο. Τα συγκεκριμένα θέματα μπαίνουν για πρώτη φορά από κοινού από εννέα χώρες. Επίσης η EUMED-9 θέτει θέμα απλοποίησης των λειτουργειών της ΚΑΠ, δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και δέσμευσης του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας για να μπορεί να χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει (απευθυνόμενος πως του αγρότες) πως η Ελλάδα θα συνεχίσει την διαπραγμάτευση για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για δομικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η Κοινή Αγροτική Πολιτική και για τους σημαντικούς περιορισμούς που αυτή επιβάλει στην προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση.

Χαρακτηριστική ήταν από τις Βρυξέλλες η αποστροφή του Πρωθυπουργού, πως αυτές οι κινητοποιήσεις δεν αποτελούν απλά μία μία «φωτοβολίδα» η οποία θα σβήσει γρήγορα.

cnn.gr

Βέλγιο: Μπλόκα αγροτών στα σύνορα με την Ολλανδία - Απέκλεισαν το λιμάνι της Αμβέρσας.

Βέλγιο: Μπλόκα αγροτών στα σύνορα με την Ολλανδία - Απέκλεισαν το λιμάνι της Αμβέρσας
AP Photo/Fred Scheiber (Αρχείου)

Κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης πραγματοποιούν οι αγρότες, ενώ παρά την έκκληση δύο μεγάλων αγροτικών συνδικάτων στη Γαλλία για τερματισμό των μπλόκων, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, πολλοί Γάλλοι αγρότες τηρούν στάση αναμονής. Την ίδια ώρα, στο Βέλγιο, αγρότες εξοργισμένοι από τα αυξανόμενα κόστη και αντιδρώντας στις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν νέα μπλόκα. 

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Γαλλία σιγά σιγά τα μπλόκα των αγροτών σταματούν και οι ίδιοι επιστρέφουν στις βάσεις τους, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οποίες θα κοστίσουν συνολικά 600 εκατομμύρια.

Οι εκπρόσωποι των βασικών συνδικάτων των αγροτών, μετά τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους υπό τον όρο ότι θα λάβουν γραπτώς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, αγρότες που διαμαρτύρονται έχουν αποκλείσει μεθοριακά περάσματα ανάμεσα στο Βέλγιο και την Ολλανδία, ανέφεραν σήμερα μέσω της πλατφόρμας X βελγικά και ολλανδικά κέντρα παρακολούθησης της κυκλοφορίας.

Το μεθοριακό πέρασμα προς την Αμβέρσα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου και δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, είναι ένα από αυτά που έχουν αποκλειστεί.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές έρχονται από το Βέλγιο και μερικοί είναι Ολλανδοί.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις προκλήσεις στον γεωργικό τομέα και τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι αγρότες», ανέφεραν ηγέτες της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας περίπου χίλια τρακτέρ από το Βέλγιο και άλλες χώρες κατέκλυσαν τις Βρυξέλλες.

«Υπενθυμίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καλούμε το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν τις εργασίες όπως απαιτείται. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί την κατάσταση», πρόσθεσαν οι «27» ηγέτες στα συμπεράσματά τους.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο αγροτικό ζήτημα, τονίζοντας μεταξύ άλλων τον «ουσιαστικό ρόλο» των αγροτών στην οικονομία και την οικονομία της Ευρώπης.

«Η εργασία τους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επισιτιστική μας ασφάλεια και μάλιστα στον τρόπο ζωής μας. Είναι βασικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων. Ζουν με τη φύση και από τη φύση», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

cnn.gr

Αντίο Ευρώπη! Εικόνες «πολέμου» και χούντας δείχνουν τι έρχεται παντού – ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ.

Μόνο «τυφλοί» δεν αντιλαμβάνονται πως έχουν ξεκινήσει πραγματικά γεγονότα εδώ και τώρα.

H EE αποφάσισε χθες για λόγους που δεν έχουν αιτιολογηθεί με λογικά επιχειρήματα, να προσφερθεί βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 50 δισ. ευρώ την στιγμή που οι Ευρωπαίοι αγρότες διαμαρτύρονται εξοργισμένοι για τα προϊόντα τους που υποτιμώνται έναντι των εισαγόμενων χαμηλής ποιότητας, ανάμεσα τους και των ουκρανικών.

Αντί μάλιστα να τους στηρίξει με γενναίες χρηματοδοτήσεις, επέλεξε να δώσει τα χρήματα στο Κίεβο.

Αντί βοήθειας, λαστιχένιες σφαίρες και κανόνια νερού χρησιμοποιήθηκαν κατά εκατοντάδων Ευρωπαίων αγροτών που διαδήλωσαν έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη σε μία εικόνα που δείχνει το χάος και ενδεχομένως την χούντα που έρχεται!

Οι αγρότες πέταξαν αυγά, άναψαν πυροτεχνήματα και άναψαν φωτιές κοντά στο κτίριο ενώ απαιτούσαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να τους τιμωρούν με περισσότερους φόρους και αυξανόμενα κόστη που επιβάλλονται για την χρηματοδότηση της λεγόμενης «πράσινης ατζέντας» από-ανάπτυξης.

Οι αγρότες να καλούν τους πολιτικούς να  καταργήσουν τους γεωργικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς  που εφαρμόζει η ηγεσία στις Βρυξέλλες.

Οι εικόνες σοκάρουν!

Μοιάζει με σκηνικό πολέμου, κάτι που αναμένεται ίσως να επεκταθεί εντός Ευρώπης!

«Θέλουμε να σταματήσουμε αυτούς τους τρελούς νόμους που έρχονται καθημερινά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο Χοσέ Μαρία Καστίγια, αγρότης στις Βρυξέλλες που εκπροσωπεί την ισπανική ένωση αγροτών Asaja.

Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν καθώς  οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν για να συζητήσουν ένα πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία . Ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo είπε ότι οι ανησυχίες των αγροτών θα προστεθούν στην ατζέντα της συνόδου κορυφής, λέγοντας «Είναι σημαντικό να τους ακούσουμε», προσθέτοντας «Αντιμετωπίζουν γιγαντιαίες προκλήσεις»,   αναφέρει η Washington Post .

Η αυξανόμενη αναταραχή για την τιμωρία των αγροτών από την Ευρώπη έχει παρατηρηθεί επίσης στην  Ιταλία, την Πορτογαλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Πολωνία, την Λιθουανία καθώς οι αγρότες εκφράζουν την οργή τους για τους πράσινους κανονισμούς της Ατζέντας 2030! Οι αγρότες στην Ελλάδα ξέρουν τι είναι η Ατζέντα 2030;;;

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου