Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Και τα όπλα αποδεσμεύονται μόνο σε μάγκες.

  Αθανάσιος Έλλις: Τα F-35 δίνονται μόνο σε αξιόπιστους συμμάχους https://t.co/AgvnrX4W6c

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ναι τα  F-35 δίνονται μόνο σε αξιόπιστους συμμάχους ...και τα όπλα αποδεσμεύονται μόνο σε μάγκες.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και γελοίο το νέο αφήγημα Δένδια ότι θα συνδιαμορφώσουμε την FFG με τους Αμερικάνους βασισμένη στις ελληνικές ανάγκες, διότι θέλουμε εθνικό πλοίο. Αν και έχει καθυστερήσεις, σαν σχέδιο είναι έτοιμο και ήδη είναι σε φάση ναυπήγησης.

Έχοντας αφήσει έξω το οικονομικό (κάθε FFG κοστίζει 1,5δις), για ποιον λόγο να μην αγοραστεί ως έχει (μόνη πιθανή αλλαγή στο πυροβόλο, να γίνει 127ρι) και θα αναλώσουμε έως 3 έτη για κάτι άλλο; Πλοία υπάρχουν και άλλα, πιθανώς καλύτερα και οικονομικότερα από μετατροπή της FFG. 

Ο όρος εθνικό πλοίο που επαναφέρθηκε στο δημόσιο διάλογο έχει δύο μεταφράσεις. Πρώτη είναι ότι μιλάμε για ελληνική σχεδίαση με ελληνικά συστήματα(πράγμα αδύνατο). Δεύτερη ότι μιλάμε για επιλογή πλοίου σε μεγάλους αριθμούς με ενδεχόμενη συμμετοχή σε CMS/οπλισμό/συντήρηση.

Προφανώς δεν θα γίνει τίποτα από τα παραπάνω. Χρυσή ευκαιρία ήταν με το πρόγραμμα των φρεγατών (ανεξαρτήτου νικητή, είχες 3 δυνατές προτάσεις FDI/FREMM/A140) με σταθερή κυβέρνηση 8τιας να πας σε σοβαρό σχεδιασμό με συμμετοχή σε τεχνολογίες αιχμής(ραντάρ/πυραύλους/CMS).

Τελικά έδωσες ναυπήγηση έξω μόλις 3 φρεγατών και από τα 5,5δις έπεσες στα 3,3δις αντί να πας σε μεγάλο αριθμό πλοίων (FDI-GW/FREMM-DOHA/SIGMA-ASWF). Ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν ούτε να δώσουν λεφτά, ούτε να αναπτύξουν αμυντική βιομηχανία. Απλά λαμαρινοδουλειά για τις φωτογραφίες. 

zeys-elaynon.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου